Türkiye'den 20 STK, Lübnan’daki Filistinliler için harekete geçiyor

72 yıldır Lübnan'da ağır koşullarda yaşam savaşı veren Filistinli mülteciler için İHH İnsani Yardım Vakfı ile Türkiye'den 20 STK harekete geçti.

ABONE OL
GİRİŞ 20.12.2020 14:52 GÜNCELLEME 20.12.2020 14:55 GÜNCEL
Türkiye'den 20 STK, Lübnan’daki Filistinliler için harekete geçiyor
Türkiye'den 20 STK, Lübnan’daki Filistinliler için harekete geçiyor

İşgal edilen topraklarından hukuksuz şekilde koparılan Filistinliler, 72 yıldır Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki mülteci kamplarında, güneş görmeyen çok katlı gecekondularda yaşam mücadelesi veriyor. 

 

 

Filistinli mültecilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi için İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte 20 STK harekete geçiyor. Yarın MÜSİAD Genel Merkezi'nde yapılacak tanıtımın ardından, bölgede uygulanacak kampanyanın startı verilecek. 

 

 

20 STK DESTEK VERİYOR

Destek veren STK’lar şu şekilde: 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Sadakataşı Derneği, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER), Cihannüma Derneği, Deniz Feneri, Hayrat İnsani Yardım Derneği, Fetih-Der, Umut Ol Derneği, Uluslararası Doktorlar Birliği (AID), Yetim Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Sağlık ve Medeniyet Derneği, Darüleytam Derneği, Uluslararası Su Kuyusu Derneği ve UDEF (Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu)

"IŞIKLARI HER AÇTIĞIMDA TÜRKİYE'YE DUA EDİYORUM"

Beyrut'ta 30 bin civarındaki Filistinliye ev sahipliği yapan Burc el-Baracne Mülteci Kampı sakinlerinden Muhammed Mustafa, zorluklarla dolu bir ömür geçirdiğini ve yaşının ilerlemesiyle baş gösteren hastalıklara rağmen tek başına hayat mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

Kamptaki binlerce aile gibi insani yardımlara muhtaç olduklarını belirten 63 yaşındaki mülteci Mustafa, kampta uzun yıllar işlettiği küçük bakkaldan sonra bir süre seyyar tezgahta meyve sebze satarak ekmeğini kazanmaya çalıştığını aktardı.

Şu an göz rahatsızlığının yanı sıra şeker, tansiyon, prostat hastalıkları ve bacaklarında varis ağrıları çektiğini söyleyen Mustafa, kızlarının evlenerek kendisinden ayrıldığını ve erkek evladı olmadığını dile getirdi.

Çocukların annesi olan eşinin erken vefat ettiğini, ikinci eşinin ise kendisinin işsiz kalmasının ardından ayrıldığını anlatan Mustafa, "Aslında ben, cami cemaati ve komşulardan gelen yemeklerle yaşamaya başladıktan sonra eşimin ailesine gitmesini kendim istedim." dedi.

Filistinli yaşlı adam, kamplardaki hayatın çok zor olduğuna ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra şartların daha da kötüleştiğine dikkati çekerken, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bu dönemde de kendilerini yalnız bırakmadığını ifade etti.

Yaşlı ve tek başına haliyle elektrik kesintileri sonucu saatlerce karanlıkta kaldığına işaret eden Mustafa, gündüz saatlerinde bile elektrik kesintilerinin ardından evde karanlıkta yaşadığını ve Kur'an-ı Kerim'i mum ışığında okumaya çalıştığını söyledi.

Türk STK'ların yaklaşık 10 gün önce evine kurdukları sistem sayesinde karanlık günleri geride bırakma sevinci yaşadığını aktaran Filistinli mülteci, kendilerini unutmayan Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, "Işıkları her açtığımda Türkiye'ye dua ediyorum." diye konuştu.

Filistinli Mustafa, Türk halkını yardımsever ve Allah'tan korkan bir halk olarak bildiklerini dile getirerek, kendilerinin de çok gurur duydukları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muzaffer olmasına duacı olduklarını yineledi.

"YILLARDIR 3 ENGELLİ ÇOCUKLA YAŞADIĞIM KARANLIK ÇİLESİ BİTTİ"

Burc el-Baracine Mülteci kampında engelli çocuklarıyla yoksulluk içinde yaşayan Muhammed Yasin de Türk STK'ların bataryalı aydınlatma projesinden yararlanma sevinci yaşadı.

Türk hayır kuruluşlarının kendisini ve çocuklarını sürekli olarak yardımlarıyla sevindirdiğini söyleyen Yasin, Türk hayırseverlerin kendilerine sağladığı imkân sayesinde elektrik kesintisinden etkilenmediklerini anlattı.

"Yıllardır 3 engelli çocukla yaşadığım karanlık çilesi bitti." diyen Yasin, kendisine ve Filistinli diğer ailelere bu imkânları sağlayan Türk hayır kuruluşlarına teşekkür etti.

"ELEKTRİK AKIMI BAZI GÜNLERDE SADECE 2 SAAT OLUYOR"

Filistinli mültecilerden Zehra Muhammed el-Aşvah ise "Benim 4 çocuğum var; biri evli, diğer 3'ü ise sinir hastası. Eşimin vefat ettiği 3 yıldan beri geçimimizi tamamen hayırseverlerin yardımlarıyla sağlıyoruz." dedi.

Küçük evlerinin hayırseverler tarafından parça parça onarıldığını ve kendisi ile çocuklarının sürekli ilaç kullandığını söyleyen Aşvah, kampın tümünde olduğu gibi kendilerinin de günün büyük bölümünü karanlıkta geçirdiklerini hatırlattı.

"Elektrik akımı bazı günlerde sadece 2 saat oluyor." diyen mülteci anne Aşvah, Türk hayır kuruluşlarının yaptıkları yardımlardan dolayı müteşekkir olduklarını ve bataryalı aydınlatma projesi kapsamında kendilerine yardım yapılması çağrısında bulundu.

Lübnan'ın farklı bölgelerinde yer alan El-Biddavi, Burc el-Baracne, Sabra ve Şatilla, Ayn el-Hilve, Nehru'l-Barid, Raşidiyye, Burc eş-Şemali, El-Bas, Vifel, Miye Miye, Dbaye ve Mar İlyas isimli 12 kampta yaşayan Filistinli mülteciler, hayatlarını oldukça zor şartlar altında sürdürüyor.

Ülkede 600 bine yakın Filistinli mültecinin yaşadığı belirtiliyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 3
  • Koray Derik 4 yıl önce Şikayet Et
    islam işbirliği teşkilatı ne güne duruyor ? bu konudan haberleri yokmuymuş ? başta petrol zengini müslüman ülkeler olmak üzere tüm üye ülkeler katkıda bulunsun.
    Cevapla
  • Erkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Türkistan da kiler içinde geçin alkiskayalim
    Cevapla
  • stratoposfer 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR