2021 Adli Sicil Kaydı Sorgulama: E- Devlet üzerinden sabıka kaydı belgesi nasıl alınır?

Adli sicil kaydı yani halk arasında daha çok bilinen sabıka kaydı günümüzde özel ve resmi kurum ve kuruluşlar tarafından başta işe alım süreci olmak üzere birçok işlem sırasında vatandaşlardan talep ediliyor. Bizde sizler için E- Devlet üzerinden adli sicil belgesinin nasıl alınacağını ve sabıka kaydında nelerin yer aldığını tüm detayları anlattık.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2020 12:15 GÜNCELLEME 23.12.2020 12:15 GÜNCEL
2021 Adli Sicil Kaydı Sorgulama: E- Devlet üzerinden sabıka kaydı belgesi nasıl alınır?
2021 Adli Sicil Kaydı Sorgulama: E- Devlet üzerinden sabıka kaydı belgesi nasıl alınır?

Adalet Bakanlığı bünyesinde verilen hizmetlerden biri olarak karşımıza çıkan ve daha çok sabıka kaydı olarak bilinen adli sicil kaydına E- Devlet üzerinden online olarak ulaşmak mümkün. Birçok resmi işlemin yanı sıra kurum ve kuruluşlar tarafından kişinin adli durumunu teyit etmek üzere talep edilen adli sicil kaydı, ülkemizde en çok iş başvuruları aşamasına talep ediliyor. Kurumların işe giriş evrakları arasında sabıka kaydı belgesini olmazsa olmaz kalemler arasında yerini alıyor. Peki adli sicil kaydı nasıl sorgulanır? Sabıka belgesi E- Devlet üzerinden nasıl alınır? İşte merak edilen adımlar

 

ADLİ SİCİL BELGESİ (SABIKA KAYDI) NEDİR?

Adli sicil kaydı vatandaşların devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır. Vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkumiyete ilişkin bilgileri bulunmaktadır. Bu belge infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları kapsarken, adli sicil arşiv kaydı ise infazı tamamlanmış yani kesinleşmiş ve etkisi ortadan kalkmış kayıtları kapsamaktadır.

ADLİ SİCİL BELGESİ (SABIKA KAYDI) SORGULAMA EKRANI

 

ADLİ SİCİL BELGESİ NASIL ALINIR (E-DEVLET)?

Adli sicil kaydı yani diğer ismi ile sabıka kaydı sorgulama işlemi için öncelikle E-Devlet kapısına T.C. kimlik no ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor. Akabinde ana sayfa üzerinde bulunan kurumlar bölümüne gidin ve Adalet Bakanlığı’na tıklayın. Karşınıza çıkan hizmetler arasından “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” linkine tıklayarak sorgulama ekranına ulaşın.

Bu noktada sayfanın alt kısmında yer alan “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum.” Kutucuğuna tıklayın ve “devam et” butonuna tıkayın.

Kimlik bilgilerinizin yer aldığı bir sayfa ile karşı karşıya geleceksiniz. Sayfanın altında yer alan “Kurum Türü”, “ Belgenin Neden Verileceği” ve “Belgenin Nereye Verileceği” kısımlarını doldurun ve “Sorgula” ikonuna tıklayın.

Sabıka kaydınız karşınıza çıkacaktır. Karşınız çıkan evrakı bilgisayarınıza indirebilir, yazıcıdan çıktısını alabilir, mail atabilir veya farklı kanallar vasıtası ile gerekli kurum ile paylaşabilirsiniz.

ADLİ SİCİL KAYDINDA NELER YER ALIR?

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 4.maddesinde adli sicil belgesinde hangi bilgilerin yer alacağı ayrıntılı olarak belirtilmiş. İşte sabıka kaydında bulunan adli işlemler;

  • Hapis cezası kararları

  • Hapis cezası erteleme kararları

  • Adli para cezaları

  • Seçenek yaptırımına çevrilmiş olan kısa süreli hapis cezaları

  • Belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma ile ilgili kararlar

  • Türk vatandaşı hakkında yabancı mahkemeden verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının Türk hukuku bakımından doğurduğu hak yoksunluklarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkemece verilen kararlar

  • Ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen kararlar

  • Ceza zaman aşımının dolduğunun tespitine ilişkin verilmiş kararlar

  • Genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararları

  • Askeri Ceza Kanunu gereğince verilmiş olan mahkumiyet kararları ve feri cezalar

  • Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kararlar

  • Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin kararGenel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı

ADLİ SİCİL KAYDI SORGULAMA ESNASINDA BİLİNMESİ GEREKEN DETAYLAR!

Bir gün (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilir. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.

Oluşturulacak belgenin ne için kullanılacağı bilgisi önemlidir. Sorgulama yapmadan önce "Belgenin Neden Verileceği" alanının seçiminde dikkatli olmalısınız.

Oluşturulacak sonuç belgesi, belge üzerindeki "Barkod Numarası" ve "T.C. Kimlik Numaranızı" paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından "Adli Sicil Doğrulama" hizmeti ile görüntülenebilecektir.

Oluşturulan adli sicil sonucu ile ilgili tereddütleriniz var ise öncelikle bulunduğunuz yerin mahalli adli sicil bürosuna, tereddütlerinizin giderilmemesi halinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvurunuz.

Adli sicil ve/veya arşiv kaydınızın bulunmaması halinde Almanca,İngilizce,Fransızca,İtalyanca,İspanyolca,Flemenkçe,Danca ve Portekizce dillerine tercüme edilmiş sorgulama sonucu alabilirsiniz. Adli sicil ve/veya arşiv kaydınız bulunması halinde bulunduğunuz yerin mahalli adli sicil birimine veya Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurunuz.

Yabancı dile tercüme edilmiş sorgulama sonucuna apostil şerhi verilmesinin istendiği durumlarda; en yakın Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına müracaat etmeniz gerekmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR