2021 Bağ-Kur prim ödeme ücreti açıklandı! SGK-SSK primi arasındaki farklar neler?

2021 yılında geçerli olan asgari ücret tutarının açıklanmasıyla Bağ-Kur prim ödemeleri de belli oldu. Yeni yılda ödenecek olan Bağ-Kur priminin indirimli ve indirimsiz hali açıklandı. Peki 2021 Bağ-Kur primi ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 03.01.2021 12:43 GÜNCELLEME 03.01.2021 12:44 GÜNCEL
2021 Bağ-Kur prim ödeme ücreti açıklandı! SGK-SSK primi arasındaki farklar neler?
2021 Bağ-Kur prim ödeme ücreti açıklandı! SGK-SSK primi arasındaki farklar neler?

Bağ-Kur kapsamındaki bir başka sigortalı kolu olan isteğe bağlı sigortalı kapsamındaki kişiler ise prime esas aylık kazancın %32 si olarak prim ödemektedir. Kişilerin sigorta primlerinin düzenli bir şekilde ödenmesi, hem emekli olabilmek hem de sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için çok önemlidir. Ödemeleri aksayan kişiler hem sağlık hizmetlerinden faydalanamamakta, hem de ödeme yapmadıkları çalışma günleri emeklilik kapsamındaki prim günlerine dahil edilmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay ödenen bu primler asgari ücrete göre tespit edilir ve 30 günlük olarak hesaplanmaktadır. Peki 2021 Bağ-Kur primi kaç TL?

Emeklilere 500 TL zam kapıda! 2021 en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

 

BAĞ-KUR (4B) 2021 SİGORTA PRİMİ NE KADAR?

Bağ-Kur kapsamındaki bir başka sigortalı kolu olan isteğe bağlı sigortalı kapsamındaki kişiler ise prime esas aylık kazancın %32 si olarak prim ödemekte olup bu kapsamdaki kişiler ise 2021 yılı için aylık indirimli 1055,36 TL, indirimsiz ise 1234,25 TL ödeyecekler.

 

SGK PRİMİ NEDİR?

SGK, yani Sosyal Güvenlik Kurumu, 2006 yılı itibarıyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleşmesi ile oluşmuş bir kurumdur. 5510 sayılı yasa ile, tüm sigorta kollarında bulunan çalışanlar tek bir kurum aracılığıyla sigorta primlerini takip edebilir hale gelir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında her sigorta kolu farklı isimlendirilir. SSK olarak bilinen ve bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin sigorta kolu 4A, kendi nam ve hesabına çalışmakta olan kişiler yani Bağ-Kur’lular için sigorta kolu 4B ve kamu kurumlarında çalışan ve Emekli Sandığı’na tabii olan kişilerin sigorta kolu ise 4C olarak isimlendirilir.

Hangi tür sigortaya sahip olursanız olun sigorta priminiz, aylık brüt kazancınız üzerinden devletin belirlediği oranlarda kesilerek elde edilir. Gelir düzeyiniz arttıkça aylık prim ödemeleriniz de aynı oranda artar.

SGK kapsamında bulunan tüm sigorta kolları için emeklilik yaş ve prim ödeme gün sayıları birbirinden farklı olabilir. Emeklilik koşulları ve primlerinizi e-Devlet kapısı üzerinden takip edebilmeniz mümkündür. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabileceğiniz e-Devlet kapısı üzerinden 4A, 4B ve 4C hizmet dökümünüzü rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü üzerinde bulunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Sigortanız ile ilgili temel bilgiler,

  • Sigortalı olarak ilk kez işe girdiğiniz ve çıktığınız tarihler,

  • Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı,

  • Sigorta kapsamında çalıştığınız döneme ait hizmetleriniz,

  • Sigortanızın hangi aylarda yattığı,

  • Hangi ay ne kadar prim yatırdığınıza dair bilgiler,

  • Çalıştığınız şirketin bilgilerini hizmet dökümünde bulabilirsiniz.

SSK ve SGK PRİMİ ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Sosyal Sigortalar Kurumu, yani SSK, yalnızca bir işverene bağlı çalışmak kaydı ile gelir elde eden kişilerin sigorta primlerini kapsar. Bu çalışanların sigorta primi ödemelerinden işveren sorumlu olur. İşveren her ay işçinin brüt ücreti üzerinden belirli bir oranda yapılan kesintiyi SSK primi ödemesi olarak Sosyal Sigortalar Kurumu’na öder. Ancak, yeni sistem ile birlikte tüm kafa karışıklıklarını giderebilmek maksadıyla sigorta kollarının tamamı SGK çatısı altına toplanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yani SGK, bünyesinde farklı çalışan tiplerine ait sigortaları birlikte barındırır. Buna göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı artık ayrı ayrı birimler olmaktan çıkarak hepsi SGK çatısı altında birleşir. İşveren adına çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan ve kamu kurumunda çalışan ayrımları hala devam etmekle birlikte hepsine ait sigorta kolları SGK üzerinden yürütülür. Bu şekilde, hangi sigorta türüne dahil olursanız olun sigorta primlerinizi ve prim borcu gibi bilgilerinizi tek alanda, yani SGK üzerinden sorgulayabilirsiniz.

YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Emin 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Ülkede neremiz iyi doğruda bunu eleştiriyorsunuz arkadaşlar. Devlete Borcunu ödeyenin cezalandırıldığı bir coğrafyada yaşıyoruz.
    Cevapla
  • MUSTAFA 3 yıl önce Şikayet Et
    İsteğe bağlı sigortalıya düzenli ödeme indirimi neden yok. Devlet bunu düzelt oda bir vatandaş hak kaybı oluyor.
    Cevapla
  • Yucel 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar buraya değil cimere yazın
    Cevapla
  • Yücel 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar cimere yazın valla ben yazdım
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    hakkımı helal etmiyorum kesinlikle.870 lirayı zar zor ödüyordum 1055 çok para Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR