Vergi borcu yapılandırma bitti mi? Vergi borcu yapılandırma ve ödeme tarihleri uzatıldı mı?

7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırma kapsamına alınan KYK, MTV, SGK primleri, trafik cezaları ve vergi borçlarına ilişkin yapılandırma başvuru süresi uzatıldı. Başvurular 31 Aralık 2020 tarihinde sona eriyordu. Alınan Cumhurbaşkanlığı son dakika kararı ile yapılandırma başvuru süresi uzatılırken yapılandırma sonrası ödenecek ilk taksitin süresi de ertelendi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2020 10:36 GÜNCELLEME 30.12.2020 10:36 GÜNCEL
Vergi borcu yapılandırma bitti mi? Vergi borcu yapılandırma ve ödeme tarihleri uzatıldı mı?
Vergi borcu yapılandırma bitti mi? Vergi borcu yapılandırma ve ödeme tarihleri uzatıldı mı?

7256 sayılı kanunun borçların yapılandırılması kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Toplamda 500 milyar TL'lik borçların tamamını yapılandırma kapsamına alan karar sonrası vatandaşlar E- Devlet ve Vergi Dairesi üzerinden borçların yapılandırılmasına ilişkin başvurularda bulunuyor ve bulunmaya devam ediyordu. Başvuru tarihinin sona ermesine bir gün kala ise yine Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2020 tarihinde bitecek olan başvuru süresi uzatıldı. Peki vergi yapılandırma başvuruları ne zaman sona erecek? İşte yeni alınan karar...

KYK, TRAFİK CEZALARI, MTV, SGK PRİMLERİ, VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI BAŞVURU TARİHİ UZATILDI

7256 sayılı kanun kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin başvuru tarihi 1 ay süre ile ertelendi. Resmi Gazete'de yayınlanan kara ile birlikte 31 Aralık 2020 tarihinde sona erecek başvurular 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Karar şu şekilde:

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3'üncü maddesi ile 4'üncü maddesinde (onüçüncü ve ondördüncü fıkraları hariç) yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin anılan maddelerde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatılmasına, 7256 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin onaltıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir.

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Vergi yapılandırma hangi tarihten itibaren başlıyor araştıran vatandaşlara 31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacağını belirtelim. Vergi yapılandırma son başvuru tarihi nedir sorusunun cevabı olarak da Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yıl sonuna kadar başvuru yapılacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Vergi yapılandırma işlemi Gelirler İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yapılacak. GİB'e e-Devlet bilgileri ile de giriş yapılacak. 

 

* Aşağıda yer alan linke tıkladıktan sonra e-Devlet ile giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sol üst köşede yer alan arama kutucuğuna ''7256'' yazarak vergi borçlarınız için detayları görebilir ve yapılandırma işlemini yapabilirsiniz

VERGİ YAPILANDIRMASI İÇİN TIKLAYINIZ.

YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.

- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.
- Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.

- TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.

- Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.

PEŞİN YA DA TAKSİTLİ SEÇENEKLERİ VAR

Valiliklerden yapılan açıklamada şunlar söylendi;

"7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanundan yararlanmak isteyenlerin, Yılın son gününe kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek"

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR