Koronavirüs aşısının 28 gün aralıkla uygulanmasının nedeni açıklandı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Aşı, 0-28 gün aralıkla uygulandığında antikor, yani bağışık yanıtının 0-14 günde yapılana göre daha yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2021 16:15 GÜNCELLEME 01.01.2021 17:17 GÜNCEL
Koronavirüs aşısının 28 gün aralıkla uygulanmasının nedeni açıklandı
Koronavirüs aşısının 28 gün aralıkla uygulanmasının nedeni açıklandı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, Çin menşeli Covid-19 aşısının iki doz uygulamasının neden 28 gün arayla yapılacağını açıkladı. Prof. Dr. Tezer, aşının Faz 2 çalışmalarına bakıldığı zaman iki dozluk şemasının değerlendirildiğini kaydetti. Bu şemaların 0-14 ve 0-28 gün aralıklarla yapılan aşı uygulaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tezer, şöyle dedi:

"Bu şemalara baktığımızda aşı 0-28 gün aralıkla uygulandığında antikor yani bağışık yanıtının 0-14 günde yapılana göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. Aşı bilgilerimize baktığımız zaman insanları, daha yüksek bağışık yanıtın daha iyi koruyabileceğini, bağışık yanıtın yüksek olması sebebiyle daha uzun süreli bir bağışık yanıtın oluşabileceğini görüyoruz. Covid-19 enfeksiyonunda bulaşıcılığını takip edeceğiz, değerlendireceğiz. Yüksek bağışıklık antikor düzeyi, bulaşıcılığı da engelleyebilir. Bunlar bizim için olan avantajlar. Aşı 1'inci dozdan sonra da bağışık yanıt oluşturuyor; ama asıl istediğimiz etki 2'nci dozdan sonra oluşan etkilerdir. Bu şemalar bizi ne kadar uzun süre koruyacak; şu anda onu bilmiyoruz. Amacımız uzun süreli bir koruma sağlamasıdır. Diğer aşılarda da bunu bilmiyoruz. Faz 3 çalışması dediğimiz çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde geçen hafta ara verisi açıklanmış çalışmalar da devam edecek."

'PLANLANDIĞI ŞEKİLDE UYGULANACAK'

 

Prof. Dr. Tezer, aşının 14 gün sürecek laboratuvar incelemesinin devam ettiğini belirterek, "14 gün sonra aşının değerlendirmesi olumlu olursa, planlandığı şekilde insanlarımız aşılanmaya başlanacak. Bu aşının Faz 3 çalışmaları da sürüyor. Yakın zamanda ülkemizde ara veri sonuçları açıklandı. Öncesinde Faz 1 ve Faz 2 çalışmaları var. Bu şu demek oluyor; hem güvenliğini hem de vücudumuzda bağışık olduğu antikor yanıtlarını gösteren çalışmalar var" diye konuştu.

Prof. Dr. Tezer, Türkiye'de vaka sayılarının da azalmaya başladığını ifade ederek, aşının etkinliğinin en yüksek düzeyde tutulması için bu dönemde bütün kurallara uymanın oldukça önemli olduğunu vurguladı. Vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini de belirten Prof. Dr. Tezer, teması azaltıcı önlemler arasında kısıtlamaların da bir süre devam etmesinin ilk sırada yer aldığını kaydetti.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Erol 3 yıl önce Şikayet Et
    Korona bildiğimiz grip çevremde herkes oldu tek fark biraz ağır atlstılması
    Cevapla
  • alp asker 3 yıl önce Şikayet Et
    nasıl bir hastalıksa, aşı uretiminde herkes ortaklık kuruyor tüm savaşlar sona erdi sanki. dünya bir lider bekliyor, bu düzen sahibi ülkeler ustu gucun ipligini pazara cikarip, onları mağlup edip, dünyadan silecek bir lider
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    İnanmayın "Plandemi" bu doktorlarda DSÖ nün piyonları. Her yıl 50 bin kişi ülkenizde gribal üst solunum yolu enfeksiyonundan ölüyor. ????
    Cevapla
  • Cüneyt beyaz 3 yıl önce Şikayet Et
    20 yıllık doktorum, 120 doktorun gripten öldüğü sene hatırlamıyorum, bir yazar mısın hangi senelerde oldu bu ölümler
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bi gidin,etrafimda hic olmadigi kadar ölüm var sen hala ne zirvaliyorsun! Sen inanma bi gün inanacaksin iş işden geçmiş olacak
    Cevapla
  • Davud 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu kıytırık çin aşısı çinde bile yasak avrupa ve abd halkının vurunduğu aşıları istiyorum.Bunları yandaşlara vurun.Yada çin sevdalısı topala vurun.
    Cevapla
  • Fuat 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen Davud Bey dediğinizi katılıyorum bu komunist çinlilerin hiç birşeyini güvenilmez dünyada en son güvenilecek her şeyleri sahte ve yalan ülke bunların verdiği bir bardak suyu bile alınmaz bırakın aşılaranı. Zaten çinli vatndaş bile ithal yurtdışında üretilen aşıyı tercih ediyor. Ama duyduğum göre Alman Pfizer-Biontech le anlaşma var Rusların başarıyla geliştirmiş olduğu Sputnik V aşısının Türkiye üretilmesi sözkonusu!
    Cevapla
  • derviş 3 yıl önce Şikayet Et
    saçma sapan sosyal medya paylaşımları okuyup ahkam kesiyorsunuz. Nerde yasak çinde? Git o okuduğun başlığın içini oku ayrıntısını oku!
    Cevapla
  • ensar 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi an önce aşılar hazir hale gelmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR