e-Nabız koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır? Aşı ilk etapta kimlere vurulacak?

Çin’in Sinovac firması tarafından üretilen ve Türkiye'ye getirilen 3 milyon dozluk Corona Vac koronavirüs aşısı Türkiye’de vurulmaya başlandı. Covid-19 aşı randevusu MHRS.GOV.TR sistemi ve ALO 182 üzerinden alınabiliyor. Peki ilk etapta aşıyı kimler olabilecek?

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2021 09:08 GÜNCELLEME 15.01.2021 09:08 GÜNCEL
e-Nabız koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır? Aşı ilk etapta kimlere vurulacak?
e-Nabız koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır? Aşı ilk etapta kimlere vurulacak?

Koronavirüs aşısı ülkemizde de vurulmaya başlandı. Koronavirüs aşısı sorgulama işlemi Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız ekranı üzerinden ve 2023'e atılan SMS ile öğrenilebiliyor. E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazarak SMS atarak vatandaşlar koronavirüs aşısı olup olmayacaklarını öğrenebilecekler. MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin vatandaşlar aşılarını üniversite ve özel hastanelerden yaptırabilecek.

 

KİMLER KORONAVİRÜS AŞISI YAPTIRACAK?

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

 

Bizim sağlık sistemimizin elektronik altyapısının ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir salgın oldu. Biz nerede pozitif vakamız var, onları görerek sistemi yönetmeye çalışıyoruz. Aşı Takip Sistemimiz var. Aşılama programı aynı zamanda korona aşısının ne zaman nerede yapılacağına dair program oluşturdu.

İnsanlar da e-nabız sisteminden veya 2023'e AŞILA diye mesaj atarak kendisinin aşıyı hak edip etmediğini öğrenecek. Bakanlık açıklayacak ama kişiler de bu mesajla bunları öğrenebilecek. Kendileri ne zaman nerede aşı olmak istiyorlarsa, randevusunu alıp biz onlara o aşıyı orada ulaştıracağız. Kişiler de randevu zamanı ve yerde aşıyı olacaklar.

'Ben gideceğim kuyruğa gireceğim' değil. Herkes kendisi randevusunu alacak. Biz de oraya ulaştıracağız. Başka bir şey de planlıyoruz. Hastaneye ulaşamayacak insanlara da nasıl ki yaşlıların evlerine götürdüysek dünyaya örnek olacak şekilde, şu anda biz aşılamayla ilgili aşılama merkezlerine, alanlarına ulaşamayacak insanlarımıza da evde aşı yapacağız. Hiç kimse tedirgin olmasın. Onun için insanlar kendileri randevu alacaklar, ne zaman aşıyı hak ettiklerini mesajla veya e-nabız ile öğrenecekler. Elektronik sistem veya çağrı merkezlerini arayarak 'ben aşıya geleceğim' diyecek, biz de aşısını uygulayacağız. Onları yarım saat bekleteceğiz bazen, çünkü yarım saat beklettikten sonra ikinci doz için randevuyu alacaklar."

MHRS ÜZERİNDEN AŞI RANDEVUSU ALINABİLİYOR!

Koronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 184'ten randevu alınarak başvurulabilecek.

E-DEVLETTEN DE RANDEVU ALINABİLECEK

MHRS sistemine Turkiye.gov.tr ya da e devlet mobil uygulamalarından da giriş yaparak ve arama bölümünden MHRS yazarak ulaşmak ve koronavirüs aşısı için randevu almak mümkün.

e-NABIZ KORONAVİRÜS AŞI RANDEVUSU İÇİN TIKLAYINIZ

‘AŞILA’ YAZ 2023’E SMS AT

Peki aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize geldiğini nasıl öğreneceğiz? İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, vatandaşların koronavirüs aşısı olup olmayacaklarını E-Nabız sisteminden ya da 2023’e ‘Aşıla’ yazıp SMS atarak öğrenebileceklerini söyledi. Memişoğlu ayrıca hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı yapılacağını da belirtti.

BİRİ HEKİM 3’ER KİŞİLİK EKİP

Kamu ve özel tüm hastanelerde aşı odaları da hazırlandı. Bu odalara aşı yapılacak vatandaşlar birer birer alınacak. Biri hekim olmak üzere 3’er kişilik de sağlık ekibi oluşturulacak. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de, her gün yaklaşık 1.5 milyon kişiye kadar aşı yapabilme kapasitesi bulunduğunu belirterek “Aşılama ekiplerinin üç kişiden oluşması öngörülüyor. 3 kişilik bir ekip günde 200’ün biraz üzerindeki kişiye aşılama yapabilir. Böyle yapıldığı zaman da günde 1.5 milyon civarında kişiye aşı yapılabilecek gibi görünüyor” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE HUZUREVLERİNDE KALANLAR AŞILAMADA İLK SIRADA

Bu süreçte aşılar, Sağlık Bakanlığına ait iklimlendirme özelliğine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.

Bilim Kurulunca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi. Buna göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlandı. 

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstündekiler ile yaşlı ve engellilerle korumaevlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada aşı, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan, kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunanlara uygulanacak.

Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

AŞILAMA İÇİN RANDEVU ŞART

Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.

Vatandaşlar, konumlarına göre Kovid-19 risk sıralamasını e-Nabız sitesinden görebilecek. 

Aşılar 28 gün ara ile 2 doz olarak uygulanacak.

Hastanelerde yapılacak Kovid-19 aşı uygulamalarına yönelik tedbirler ve uygulama esasları doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde "Aşı Uygulama Odası" oluşturuldu. Aşı uygulamaları, belirlenen kriterler dahilinde bu odalarda yapılacak.

Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi alınacak. Aşı uygulama esnasında aşılama ile ilgili gerekli kayıtlar tutulacak.

Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek. Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleşmesini sağlayacak.

Kişi için ayrılmış aşı açılarak kişiye aşı uygulaması yapılacak. Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilecek. 

Kovid-19 aşılaması ile ilgili uygulamaya yönelik kurallar ve kılavuzlar sağlık kuruluşlarına iletilecek. Ayrıca bilgilendirme amaçlı web sayfası ve süreç yönetimi açısından bir mobil uygulama devreye alınacak. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altına alınması dijital sitem üzerinden anlık takip edilecek.

YORUMLAR 2
  • erdem 3 yıl önce Şikayet Et
    sms atıyoruz böyle birşey yok diyor
    Cevapla
  • sabri 3 yıl önce Şikayet Et
    182 arıyoruz ama bize şunu söylüyorlar,ne zaman müracaat edileceğini basın üzerinden duyuracagız diye cevap veriyorlar.Sayın bakanımıza sevgilerle
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR