Koronavirüs aşısı için son dakika açıklaması! Canlı yayında..

Son dakika haberi: Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüs pandemisindeki son durum ve kullanılan aşılarla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.01.2021 12:46 GÜNCELLEME 18.01.2021 12:34 GÜNCEL
Koronavirüs aşısı için son dakika açıklaması! Canlı yayında..
Koronavirüs aşısı için son dakika açıklaması! Canlı yayında..

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüs süreci ve aşılamayla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

 

 

Ceyhan'nın açıklamalarından satır başları:

AŞIYA GÜVENMELİ MİYİZ?

 

 

Önce şunu kabul edelim ki Türkiye'nin elinde Sinovac'ın ürettiği inaktif aşı var. Hepimiz sıramız geldiğinde bu aşıyı yaptıracağız. Ben de aşı oldum. Aşının yan etkisi son derece düşük. Değişik çalışmalarda yüzde 20 yan etki oluyor. Bunlar da çok hafif. Aşı yapılan kişilerin yüzde 5'inde yan etki görülüyor. Ciddi yan etki de yok denecek kadar az. 

SİNOVAC AŞISININ FARKLI SONUÇLARI

Bu tamamen denek sayısıyla alakalı bir şey. Çin uzun süre üzerinde baskı kurulmasına rağmen açıklamadı çünkü ellerindeki denek sayısı yetersizdi. Baskı sonrası sonuçları vermek zorunda kaldı. Ancak vermemesi gerekiyordu. Bilimsel çalışmalarda kafa karışıklığına yol açabilir.

Türkiye, Endonezya ve Brezilya'da farklı denek sayılarıyla yapılan faz-3 çalışmalarının sonuçları açıklanınca farklı rakamlar ortaya çıktı.

SONUÇLARINDAN YETERİNCE EMİN OLMADAN MI KULLANIYORUZ?

Hiçbir aşı faz-3 çalışmaları bittikten sonra başlanamaz. Ancak bir an önce aşılamaya başlayıp aşılamayı tamamlamak önemli. Evet bunun ortaya çıkardığı sakıncalar vardır. Ama öbür türlü adı pandemi olmaz. Karşınızda bir düşman var. Elinizdeki silahın ne kadar isabetli vurduğunu tam incelemeyeden o silahı kullanmak durumunda kalabılırsınız. Bu gözlemlenmeye devam etmeyecek anlamına gelmiyor. Dünyada hiçbir aşının faz-3 çalışmaları tamamıyla bitmedi. 

TÜRKİYE AŞIDA DOĞRU BİR TERCİH Mİ YAPTI?

Hangi aşının daha güvenilir olduğu konusunda elde henüz net bir bilgi yok. Canlı aşılar çok avantajlı olan bir aşı ancak hata yapma payı vardır. Herhangi bir hatada büyük sorunlar yaşanabilir.

Canlı aşılardan sonra inaktif aşılar geliştirildi. Bunlar çok eskiden beri kullanıldı. Türkiye de aşıya yabancı değil. 1887 yılında aşı fabrikası kurulmuştu. İnaktif aşıların koruyuculuk süreleri daha kısa olabilir. 

Bütün aşılar güvenilir. Aşılar etkin de olmalı. Farklı rakamlar var. Bunu zaman daha iyi gösterecek hangi aşının daha etkili olduğunu. Aşılar ayrıca kişiden kişiye bulaşıyı da önleyebilmeli.

AŞILAR KAÇ HAFTA ARAYLA YAPILACAK?

İkinci doz aşıların geciktirilmesi etkinliğinden bir şey kaybettirmez. Aşılarda birinci dozdan sonra düşük bir antikor elde ediyoruz. İkinci dozun gerekçesi ise virüsü tamamıyla etkisiz hale getirmek. 

28 günlük ara kullandığınız aşıya göre değişir. Çin aşısı 14 günlük araya göre protokolde geçti. Şuanda elimizdeki aşıyla 3 milyon kişinin aşısını yapacağız. İkinci doz aşı 14 güne yetişmeyeceği için 28 gün sonra yapılacak. Riskleri de var. Aradaki süre uzadığı zaman virüs aşıyı tanıyıp savunma mekanizması geliştirebilir. Bunları söylerken bu olacak diye demiyoruz. 28 gün olması konusunda Bilim Kurulu ve Bakanlık arasında mutabakat olmuştur.

AŞI YAPTIRANLAR VİRÜSÜ BAŞKASINA BULAŞTIRABİLİR Mİ?

Kişiden kişiye bulaşmayı engellemiyor hiçbir aşı. Bu özelliği gösterecek aşılar bir sene içerisinde geliştirilemiyor. Bir doz aşının koruyuculuğu çok az. İki doz aşı yaptıranlar da maske mesafe ve temizlik kurallarına kesinlikle uymaları gerekiyor. 

MUTASYON

Mutasyona uğrayınca daha kötü bir bulaşı haline gelmiyorsa ve daha az bulaştırıcılığı olan bir hale bürünüyorsa bu iyi haberdir. Aşı bölünerek orjinal halinden uzaklaşmış oluyor.

Esas bizi korkutan Güney Afrika'da meydana gelen mutasyon. Bu İngiltere'den daha önce ortaya çıkmış. Bu da daha hızlı bulaşıyor ve daha ağır seyrediyor. Ve bu mutasyonun aşılara karşı direnç gösterme ihtimali de var. Henüz daha klinik veri elde edilmedi. 

YORUMLAR 101 TÜMÜ
  • nazım bey 3 yıl önce Şikayet Et
    tv yayınlarından bile virüs geçiyormuş.sipiker corona ise sizde haber idinliyorsanız maskesiz iseniz virüsü kapıyorsunuz
    Cevapla
  • Resul aslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Televizyonu bilmem ama sen yakınlarınla sakı telefonla görüşme kovid sana geçebilir nasıl yakıştımı
    Cevapla
  • Tombili 3 yıl önce Şikayet Et
    Bol sarimsakli iskembe için.Asi maşı olmayin.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam yazı yazamıyor faz üç ten bağsedip aşıyı kötülüyor ahkam kesiyor,olmayın aşı falan bu kadar doktor profesör yalan söylüyor,ha bide herhangi bir hastalığınız olduğunda da gitmeyin doktora falan onlar yalancı ve sizin düşmanınız ya.cehalet kötü ,faz üç öylemi ,komik.
    Cevapla
  • AhmeT 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizede turşu suyu icmeyi tavsiye ederim.Maceraya girme tursu suyunu dene faz 1 , faz 2 yok .Risk yok.))))
    Cevapla
  • AhmeT 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi aşı yerine , turşu suyu içmeye davet ediyorum.
    Cevapla
  • Tombili 3 yıl önce Şikayet Et
    Cek ordan bir kelle paca, asi filan hikaye.Koranuvurus savar işkembe için
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 3 yıl önce Şikayet Et
    63 yaşındayım grip aşısını zoraki de olsa yaptırabıldim bu aşıyı e nabızdan girdim henüz riskli değilsiniz diyor. seker hastalığı tansiyon alerjik astım hastalığım mevcut bu nedenle bu aşıyı bulabılırsem yaptırırım
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne basit bir düşünce Hasan... Aldığımız grip aşısı Çin’den gelirse ve inaktif aşımız da Çin aşısı olunca işin çivisi mi çıkıyor? Dünyada ve ülkemizde çivisi çıkan bir şey varsa sırtında yumurta küfesi olmayanların böyle vara yoğa konuşmasıdır… Devleti çalıştırmak ise ciddiyet ister sorumluluk ister…
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Emine hanım halkı yanıltmayın… Ne yan etkisi varmış aşının şeker hastalarına? Alerji dediğiniz de çok genel bir şey… Mesela grip aşısı olanlara birkaç gün yumurta yemeyin deniliyor. Fakat koronavirüs aşısında bu açıdan bile olumsuz bir durumu olmadığı açıklandı. Alerji diye genel bir şey söylemeyin bilginiz varsa şuna karşı alerjisi olan diye gerçek bilgi verin yoksa susun, aşı programını baltalamayın.
    Cevapla
  • Emine 3 yıl önce Şikayet Et
    Amca, ben hastahanede çalışıyorum. Şeker hastalığı ve alerjisi olanlarda yan etki gösteriyor. Haberin olsun.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    O olduğun aşıda kesin son anda gelen ÇİN grip aşısıdır. Hem de markası bile çok tanıdık. Bu işin ÇİVİSİ çıkmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR