İlk kez tespit edildi! Kirli hava kör ediyor

İngiltere’de yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, ilk kez hava kirliliği ve görme kaybı arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Bilim insanları hava kirliliğine neden olan partiküllerdeki küçük bir artışın körlük ve retina hastalıkları yüzde 8 ile yüzde 12 arasında yükselttiğini belirterek, gelecek yıllarda bu oranın artabileceği konusunda uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2021 15:45 GÜNCELLEME 26.01.2021 15:45 GÜNCEL
İlk kez tespit edildi! Kirli hava kör ediyor
İlk kez tespit edildi! Kirli hava kör ediyor

İngiltere’de yapılan büyük bir araştırma, hava kirliliğindeki küçük artışların yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) ve geri dönüşü olmayan görme kaybı riskini artırdığını ortaya koydu. Bilim insanları, yüksek kan akışına sahip gözlerin özellikle havadaki kirliliğe sebep olan partiküllere karşı çok duyarlı olduğunu ve hava kirliliğinin yüksek olduğu şehirlerde körlüğün daha yaygın olduğunu belirtti.  

116 BİNİ AŞKIN KİŞİ İNCELENDİ

İngiltere’de London College Üniversitesi tarafından yapılan çalışma kapsamında yaşları 40 ile 69 arasında değişen 116 bini aşkın kişinin verileri incelendi. Çalışmayla hava kirliliği ile AMD teşhisi ve görme kaybı arasında arasındaki ilişki ilk kez ortaya konuldu. 

British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan çalışmada, havadaki kirlilik partüküllerine  maruz kalmadaki küçük bir artışın, AMD riskini yüzde 8, daha büyük kirlilik partiküllerinde ve nitrojen dioksitteki küçük değişikliklerin ise görme kaybı riskini yüzde 12 artırdığı ortaya konuldu. 

KAYNAK : NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR