Esnafa müjde: Zincir marketler artık sigara, mobilya, elektronik satışı yapamayacak!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile artık zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Fakat taslağa göre marketlerin m² oranı baz alınacak.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2021 07:19 GÜNCELLEME 12.02.2021 07:19 GÜNCEL
Esnafa müjde: Zincir marketler artık sigara, mobilya, elektronik satışı yapamayacak!
Esnafa müjde: Zincir marketler artık sigara, mobilya, elektronik satışı yapamayacak!

Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlere mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esaslarında da bir dizi değişikliğe gidilecek. Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak. 

KÜÇÜK ESNAFA MÜJDE

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun teklifi taslağına göre, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için bir dizi düzenlemeye gidilecek. Taslağa göre, zincir mağazaların küçük esnafa olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satışına yasaklama getirileceği kaydedildi.

Buna göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. 

YÖRESEL ÜRÜNLERE YER AÇACAKLAR

Mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1’inde, coğrafi işaretli ürünler ve marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak.

ÜRETİCİYE ÖDENECEK!

Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek. Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi “misilleme” hareketlerine başvuramayacak.

SAAT 11.00 SINIRI

Taslağa göre, bakkal gibi küçük perakendecilerin taleplerini karşılamak ve bu kesimin korunmasını sağlamak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00’den önce açılamayacak.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Arif uslu 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerinde alınmış bir karar ama çoğu esnaf işinden olduktan sonra bu kararlar alınıyor.bu mağduriyetler yaşanmadan bu karar alinmaliydi.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru karar bu zincir mağazalar esnafı bitirdi özellikle e ticaret siteleri işsizliğe yol açtı ticaretin bereketi kalmadı
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    E ticaret niye tuttu aynı üründe fiyatlar acayip oynak % 300 gibi bir fark var hem esnaf güvenini kaybediyor hem müşteri esnafını kaybediyor ikisinede yazık oluyor
    Cevapla
  • Osmanli 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış bir karar.herkes cebinden çıkana bakıyor.cinzir marketlerden aldigimiz ürünleri piyasa fiyatının çok altında uygun fiyatlara alıyorduk.kucuk esnaf meyve sebzede nasıl milleti yoluyorsa elektronik ve beyaz eşyada da yolacak.
    Cevapla
  • show 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklılık payınız var...fakat empati yapmak gerek..!!
    Cevapla
  • çarşaflıyız hep 3 yıl önce Şikayet Et
    senin dinin imanın yokmu bunları nasıl yazrsın bu üç harfliler varyaaa ah bi anlasan nereye gidiyor ah bi anlasan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR