Son dakika: Bakan Abdulhamit Gül'den çok önemli açıklamalar!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Gül, "Her kesimin 'Bu benim anayasam' diyeceği bir anayasayı yapmak bizim görevimiz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2021 22:01 GÜNCELLEME 13.02.2021 04:54 GÜNCEL
Son dakika: Bakan Abdulhamit Gül'den çok önemli açıklamalar!
Son dakika: Bakan Abdulhamit Gül'den çok önemli açıklamalar!

Yargı reformunda son durum ne, reform paketinde neler var, yeni anayasa çalışmaları ne zaman başlayacak? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TRT Haber canlı yayınında gündemi değerlendirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar:

(Yargı reformunda son durum ne?) Reform dediğimiz gündem ne ilk ne son. AK Parti kurulduğu günden beri vesayetle mücadele etmiştir. 2023'e kadar yargı alanında neler yapılması gerektiğini anlatan bir yol haritası hazırladık. Bunu yaparken toplumun her kesimini oturduk, dinledik. Buradaki hedeflerden biri de insan hakları eylem planının hazırlanması. 1,5 yıldır bir çalışma yaptık. Birçok yenilikleri içeren düzenlemeler çıktı. Yaklaşık yüzde 50'si hayata geçti. İnsan da doğduğu günden itibaren haklarıyla yaşar. Herkesin bir onuru vardır, devlet de o onuru geliştirerek hayatta kalır. Her kesimi dinledik. Sunumları da yapıldı bunun. Çok kabul gördü. Takvim açıklama sürecindeyiz. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacak.

"ADİL KARARIN MAKUL SÜREDE VERİLMESİ ESAS OLACAK"

Adil kararın makul sürede verilmesi esas olacak. Herkesin ortak talebi hukukun kolaylaştırıcı misyonunu yerine getirmek. Tüm kurumlar ve alanlarda ilgili adaletin sağlanması çabasındayız. En iyi reform en iyi uygulamadır. Kötü uygulamayla çok kötü bir sonla biter. Yargı hakem olsun, yeni uyuşmazlıklar çıkarmasın beklentisi var vatandaşlarımızın. Her gün yeni sorunlar vardır ve siyaset bunu çözmek için vardır. AK Parti reformcu bir parti. Empati yaparak bu süreç hazırlanmış oldu. Her kesimin görüşleri, fikirleri dinlendi. 

"BU ANAYASAYI BİZ MİLLETiMİZLE BERABER YAPACAĞIZ"

(Yeni anayasa çalışmaları) AK Parti başından yeni ve sivil anayasayı sürekli dillendirmiştir. Milletin böyle bir talebi var. Hukuki reform dediğimiz konunun en nihai noktası da anayasadır. Bunun bir anayasayla taçlanması lazım. Her kesimin "Bu benim anayasam" diyeceği bir anayasayı yapmak bizim görevimiz. Yeni yüzyıla girerken bu anayasa bizi taşıyamaz. Bu anayasa değil, bu "ama" yasa olmuş. Mevcut anayasa "ama"larla sınırlanan bir anayasa.

Sivil anayasanın hazırlanışı da toplumla olmalı. Ben tüm siyasi partilerin de bu süreçte katkısını, görüşlerini sunacağına da inanıyorum. Bu anayasayı biz milletimizle beraber yapacağız. Meclis'ten nasıl bir metin çıkarsa milletin önüne götüreceğiz. Milletimizin layık olduğu bu anayasayı milletimizle beraber yapacağız.
 
Biz mümkün olduğunca uzlaşı peşinde koşacağız. Bu sürecin olabildiğince çoğulcu yaklaşımla olması çok önemli. Cumhuriyetin temel nitelikleri daha da korunacak. Hazırlık yöntemi önümüzdeki günlerde netleşecek. AK Parti siyaseti statüko ile mücadele eden bir anlayıştır.

(Seçim barajında değişiklik olur mu?) Bu konuda partimizin de Cumhur İttifakı'nın da gündeminde olan bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrıları oldu muhalefete. Sürecin de yine müzakereyle, diğer partilerin de görüşlerinin alınması konusunda bir süreç izlendi. Demokrasiye yarayacak yöntem nedir onun üzerinde duruyoruz. Seçim hakkına hangisi daha katkı sağlar buna bakıyoruz. Baraj konusuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Nihai olarak verilmiş bir karar yok. Siyasetin konuşup neticeye bağlaması gereken bir konu. 

(ABD'nin Osman Kavala açıklaması) Türkiye bir hukuk devletidir. Kimsenin Türkiye'deki davalarla ilgili açıklama hakkı yoktur. Kimsenin davalarla ilgili telkinde bulunması kabul edilemez.

(Sosyal medyada 'hukuk' çağrıları) Yargının sosyal medya fenomeni olması kabul edilemez. Herkesin yargının bağımsızlığını içselleştirmesi lazım. Dosyadaki içerik bilinmeden yapılan açıklamalar hukuka zarar verir. Mevzuattan kaynaklı sorunlar var. Basında çıkanların ihbar kabul edildiği durumlar da olabiliyor. Yargı hepimizin yargısı, Türk milleti adına karar veriyor. Türkiye bir hukuk sistemidir, bu sistemdeki yanlışlar da düzeltilir. Yargı ele geçirilecek bir organ değildir. Eline sınav soruları tutuşturulan FETÖ mensupları sistem dışına çıkarıldı.

Yargılamada hedef makul sürede yargılama. 

(Enis Berberoğlu kararı) Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. 

(Ordu'daki 'silecek' soruşturması) Sürece saygıdan dolayı tamamlanması beklemek lazım. Ne olduğu teftişle beraber çıkacak. Kanun önünde herkes eşittir. Kimse ayrıcalığa sahip değildir. Savcı da kaymakam da esnaf da hukuk önünde eşittir. 

YORUMLAR 5
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    rize devlet hastanesinde bir sahis doktorun odasini basiyor yaraliyor orakla mahkeme adli kontrolle birakiyor Allahtan ust mahkeme tutukluyor olayda kavga yok keyfinden gidip saldiriyor boyle adalet sistemimi olur
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yargı hakem değil konusuna hakim olmalı. Mahkemede maç mı oynanıyor? Vatandaş hakkını ararken, avukatların arasında oyuncak oluyor, hakim de hakem olursa maç gelecek celselere karar kalır, ondan sonra da avukatlar yoruldu diye onlara pay çıkartırlar. Haklıya hakkını veriyorum derken bile hesap yapmadıklarından aslında ne kadar zarar verdiklerini bile düşünemeyen ne yazık ki hakim ve savcılar var.
    Cevapla
  • Misafir 01 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamın 35 sabıkası var. Belediye otobüsü çalıyor ama sorsan ihtiyacım var. Serbest. Bu nasıl adalet reformu. Polis yakalıyor, mahkeme bırakıyor.
    Cevapla
  • Fehmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Misafir, Mahkemelerin verdiği her karar, eğer olayları arttırıyorsa, verilen karar doğru olmamıştır. suçlar da bir düşme oluyorsa demek ki caydırıcı Cezalar vermiştir.
    Cevapla
  • ÖMER 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım süresiz nafaka ile ilgili bir düzenleme bekliyoruz !
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR