İBB'nin çöp toplama araçları Maltepe'de!

Grev nedeniyle 5 gündür çöplerin toplanmadığı Maltepe'de CHP'li Belediye yönetimi ve İBB'nin grevi kırmaya çalıştığı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2021 23:56 GÜNCELLEME 28.02.2021 00:05 GÜNCEL
İBB'nin çöp toplama araçları Maltepe'de!
İBB'nin çöp toplama araçları Maltepe'de!

DİSK'e bağlı Genel-İş ile Maltepe Belediyesi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin başlattığı grev nedeniyle ilçede çöpler 5 gündür toplanmıyor.

Grevin etkileri özellikle temizlik hizmetlerinde hissedilirken, birçok noktada dolu olan konteynerlerin yanlarına bırakılan çöpler, sokaklarda yığınlar oluşturdu.

100 KİŞİLİK GRUP İŞÇİLERE SALDIRDI İDDİASI

Maltepe'de grev kırıcılığını kontrol eden işçilere 100 kişilik bir grubun saldırdığı iddia edildi.

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada "Küçükyalı'da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız" denildi.

ÇÖP TOPLAMA GERGİNLİĞİ; YİNE İBB EKİPLERİ GELDİ YİNE GERGİNLİK ÇIKTI

Maltepe'de sabah saatlerinde biriken çöpleri toplamaya gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri ile grevdeki işçiler arasında tartışma çıktı. Öğleden sonra İBB ekipleriyle de grevdeki işçiler arasında tekrar tartışma çıktı.

Maltepe'de belediye işçilerinin grevi nedeniyle günlerdir çöpler toplanmıyor. Küçükyalı Mahallesi'nde biriken çöpleri toplamak için sabah saatlerinde İBB ekipleri geldi. Ekiplerin çalışmasını öğrenen DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na bağlı işçiler, çöp arabalarıyla birlikte sokağa geldi. Sendika üyeleri ve çöpleri toplayan ekipler arasında tartışma çıktı. Polis ekipleri iki grup arasındaki tartışmaya müdahale etti. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Sendika Üyesi Nazım Poyraz, "Biz yasal bir grevdeyiz. Maltepe Belediyesi'nin yönetimi sağdan soldan adam toplayıp buradaki çöpleri toplatmak istiyor. Bizde bu duruma müdahale ettik. Yasal haklarımızı kullanarak polislerde müdahale ederek temizliği bıraktırdık. Ama vatandaşlar diyorlar ki biz kapımızın önünü temizliyoruz. Alakası yok burada oturmayan insanlar ve getirdikleri kişileri burada çöp toplatıyorlar" dedi. Sendika Üyesi İsmail Bal ise, "Yaklaşık 100 kişilik bir grup toplanmışlar. Ara sokakları temizlemeye başlamışlar. Maltepe Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait kişilerdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kıyı ekipleri aşağıda minibüs yolunda bekliyordu. Buradaki çöpleri toplayıp o araçlara koyacaklardı. Yaklaşık dört, beş araç vardı" diye konuştu.

Bir vatandaş de, "Sabah başka belediyeden birileri geldi. Sokağı kürek, süpürge ile temizlemeye başladılar. Sendika üyeleri ile buradaki kişiler arasında tartışma çıktı. Daha sonra polis çağırdık ve kavgayı önledik. Temizlemeye gelenler dağıldılar daha sonra da sendika üyeleri dağıldı" ifadelerini kullandı.

ÖĞLEDEN SONRA TEKRAR TARTIŞMA ÇIKTI

Öte yandan öğleden sonra tekrar çöp araçlarıyla gelen İBB ekiplerine işçiler müdahale etti. Müdahalelere polis ekipleri araya girerek tartışmayı sonlandırdı. Grevdeki işçiler, İBB'ye slogan atarak tepkiler gösterdi.  Tepkiler üzerine İBB ekipleri, polis eşliğinde sokaklardan ayrıldı. 

İBB: ÇÖPLER İBB EKİPLERİ TARAFINDAN TOPLANMAYA BAŞLANDI

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamaya göre, belediyeye grev nedeniyle çok sayıda vatandaş tarafından temizlik ve çöp toplanmamasıyla ilgili şikayet iletildi.

Halk sağlığı açısından harekete geçildiği belirtilen açıklamada, "Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB'nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe'de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar, İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, anayasanın 56'ncı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi ve 1593 Sayılı Hıfzıssıhha Kanunu'na dayanılarak, ana arterler ve meydanlar öncelikli olmak üzere temizlik çalışmalarının yürütüldüğü aktarıldı.

Yetkili sendika ve kamuoyunda İBB'ye yönelik "grev kırıcılığı" söylemlerine de cevap verilen açıklamada, şöyle denildi:

"İBB'ye yönelik 'grev kırıcı' yakıştırmasının, içinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir. Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz. Maltepe Belediyesinin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. Arzumuz bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir."

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    çöp toplamayı beceremeyen işçiyi koruyaman chp kanal istanbula karşı chppkk hdp iyi hepsi aynı zihniyet
    Cevapla
  • vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    bir musibet bin nasihatten iyidir !!!
    Cevapla
  • mermus 3 yıl önce Şikayet Et
    emekçi düşmanı chp.
    Cevapla
  • (¹⁴⁵³) 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar emekcinin yanıdadırlar Chp dede yat bak aklına ne gelir başta din duşmanlığı yolsuzluk tecavüz çöp çukur maltepe istanbulun geleceğini gösteriyor.
    Cevapla
  • aha yorum 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkası yarın çöp çamur çukur chp sinemalarında seyirler herşey çok güzel olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR