6-7 Mart hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? Vaka sayılarına göre...

Kısıtlamaların kaldırılacağı normalleşme sürecinde yeni bir yol haritası şekillenmeye başladı. Koronavirüs önlemleri kapsamında 20 yaş altı ve 65 yaş üstü, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı il bazında değerlendirilmeye başlandı. Peki sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? 6-7 Mart hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı?

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2021 12:42 GÜNCELLEME 01.03.2021 12:42 GÜNCEL
6-7 Mart hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? Vaka sayılarına göre...
6-7 Mart hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? Vaka sayılarına göre...

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'un 1 Mart'tan itibaren kısıtlamanın azaltılmasına hazır olduğunu ifade ederken müjdeyi verdi. Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "1 Mart itibariyle kademeli normalleşeceğiz" diyerek yasakların kalkacağının sinyallerini verdi. Peki sokağa çıkma yasağı önce hangi illerde bitecek? İllere göre koronavirüs haritasındaki sayılarda son durum ne?

Hafta içi sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Akşam 9'dan sonra dışarı çıkmak serbest mi?

İSTANBULLULARA NORMALLEŞME MÜJDESİ!

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'un 1 Mart'tan itibaren kısıtlamanın azaltılmasına hazır olduğunu ifade ederken müjdeyi verdi. Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günkü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda normalleşme için tarih verdi,

"1 Mart itibarıyla kademeli normalleşeceğiz" dedi.

COVID-19 önlemleriyle ilgili normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla başlıyor. Bakan Koca'nın konuya dair açıklaması şöyle;

"Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" paylaşımında bulundu.

Öte yandan İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek. Bakan Koca da konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceği ifade edilmişti.

EN DÜŞÜK MAVİ, EN YÜKSEK KIRMIZI

Buna göre, yüz binde 10'un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100'ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek. İl bazında vaka sayıları haftalık olarak yayınlanacak. Böylece o illerde yaşayanlar, açıklanan vaka sayılarına bakarak kısıtlamaların gevşetilip gevşetilmeyeceğini ya da daha da genişletilip genişletilmeyeceğini önceden görecek. Önlemlerdeki değişikliklere 2 haftalık izleme sonrası karar verilecek.

VAKA SAYILARININ DÜŞÜK OLDUĞU İLLER!

VAKA SAYILARININ YÜKSEK OLDUĞU İLLER!

'İSTANBUL GEVŞEMEYE HAZIR'

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, megakentin 1 Mart'tan itibaren kısıtlamanın azaltılmasına hazır olduğunu söyledi. Memişoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada özetle şöyle dedi:

"Süreç olarak şu anda iyi bir pozisyondayız. Hasta sayılarımız minimalize edilmiş durumda, hastanelerde yoğun bakımlarımız ve hasta yoğunluğumuz azalmış durumda. İnşallah böyle devam eder. İstanbul şu anda esasında Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 1 Mart'tan itibaren olacak kısıtlamaların azalmasına hazır. Bu konuda da özellikle öğrencilerimizin, çocuklarımızın okullarına, arkadaşlarına kavuşmasını, esnafımızın işyerini açmasını bekliyoruz. Bu konuda her türlü hazırlığımızı da yapmış durumdayız. İstanbul'da vaka sayıları esasında minimimize edilmiş durumda ama bu minimizasyonun devamı için uyum şart."

YASAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Başkan Erdoğan; "Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz." İfadelerine yer verdi. Bakan Koca ise şunları söyledi: "Bazı illerimizde buna yönelik özel tedbir planlarımız var. Vaka sayılarındaki artış, bazı illerimizin diğerlerinden daha geç normalleşme sürecine geçmesine neden olabilecek."
Yasakların ne zaman kalkacağı ise kabine toplantısının ardından açıklanacak.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN? 

81 ili tamamında uygulanan hafta içi belirli saatlerde hafta sonu tam olan sokak kısıtlamasının yanı sıra 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için uygulanan kısıtlamalar, restoran ve kafelerin çalışma durumları ile yüz yüze eğitim gibi birçok konunun görüşüleceği Kabine toplantısı için geri sayım başladı.

Kabine toplantısının ne zaman yapılacağı ile ilgili açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Bakan Koca açıklamasında "Bilim Kurulumuz bu konuyu tartışı. Bu konudaki öneriyi pazartesi Kabine'ye sunacağım. Kabine'de bu öneri tartışılacak ve devamında sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle gerektiğinde açıklama yapılmış olur alınan Kabine kararıyla. Esas önemli olan, illerin bundan sonraki dönemde vaka sayıları, vaka-test oranını, yoğun bakım doluluk oranı gibi parametrelerle bu kademelendirmenin nasıl yapılacağı tartışıldı. İki haftada bir uygulamayla hangi ilin hangi kararı alması gerektiği belli olacak. Eğitim dahil olmak üzere bütün detaylar pazartesi Kabine'de gündeme alınacak." dedi.

20 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK? 

20 yaş altı için uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. 20 yaş altı sokağa çıkma saatleri belli saatler arasında geçerli. 20 yaş altı bireylerin sokağa çıkma kısıtlaması ne zaman sona erecek merak ediliyor. Henüz resmi bir değişiklik yapılmadı. Sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili değişikliklerin koronavirüs vaka sayılarında düşüş yaşanması halinde düzenleneceği tahmin ediliyor.

20 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SAATLERİ 

1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı. Uygulama tüm iller için geçerli.

65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA SAATLERİ 

65 yaş üstü vatandaşlar 10.00-13.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlandı. Uygulama tüm iller için geçerli.

YORUMLAR 3
  • Emel K. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bugün PTT de işim vardı o yüzden dışarı çıktım, kısıtlı olmadığım halde mümkün olduğunca çıkmıyorum. Esnafla ko konuştuğumda hafta sonu ile hafta arası birşey fark etmiyor, herkes gezmelerde diyor. Boşuna kısıtlama yapılıyor bencede. Olan işsiz ve dükkanını açamayan kimselere oluyor. Insanların çoğu kurallara kesinlikle uymuyor. Sınırları kapatmayınca, insanlarımız böyle kural tanımaz olunca salgın hastalıklar da bitmez. Lütfen biraz dikkat edelim ve bu durumu atlatalım ki, esnafımız ve işini kaybeden vatandaşlarımız rahat bir nefes alsın.
    Cevapla
  • berat 3 yıl önce Şikayet Et
    esnaf bitti ...yakında esnaf yazarkasayı atar. kısıtlamanın esnetilmesi şart haftasonu ..
    Cevapla
  • babacan 3 yıl önce Şikayet Et
    varmıydıda yasak herkes dışarda gelin konyaya bakın bi vallahi tınlayan yok
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR