İstanbul Boğazı'nın dibi balıkçıların kurşunuyla dolu: Zehir saçıyor

Her gün binlerce amatör balıkçının olta attığı İstanbul Boğazı'nın derinlikleri kurşun dolu. Zehir saçan kurşunlar hem insan sağlığını hem de Boğaz'daki canlı hayatını etkiliyor. Uzmanlar, zehirli madde salgılayan kurşunlara ilişkin uyarıda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 15.03.2021 10:14 GÜNCELLEME 15.03.2021 10:34 GÜNCEL
İstanbul Boğazı'nın dibi balıkçıların kurşunuyla dolu: Zehir saçıyor
İstanbul Boğazı'nın dibi balıkçıların kurşunuyla dolu: Zehir saçıyor
  • İstanbul Boğazı'na olta sallayan amatör balıkçıların bıraktığı yem kurşunları zehir saçıyor. 
     
  • Boğaz'ın derinliklerinde tonlarca bulunduğu düşünülen kurşun, zehirli madde saçıyor. 
     
  • Balıkçıların çoğu kurşunun insan sağlığı ve doğal hayata zararlarından haberdar değil.

BOĞAZ VE KARADENİZ'DE HAMSİ YASAĞI

İSTAVRİTTE TEHLİKE DAHA BÜYÜK

BOĞAZ İÇİN UYARI: LÜFER DE GİDER


Amatör olta balıkçıları, İstanbul'un adeta simgesi konumunda. Balık tutkunlarının oltalarına ağırlık yapması için taktıkları kurşun ise hem eşsiz Boğazı, hem de insan sağlığını zehirliyor. Sebebi ise içerisinde bulunan ağır metaller. Kurşunun denize düştükten sonra dibe çöktüğünü belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, "Kurşun toksik, yani zehirli bir madde. Çöken kurşun tuzlu suyla beraber zaman içerisinde erozyon yaşar. Uzun vadede balıkların yaşam alanlarını, yumurta ve larvalarını etkilemesi, kas dokularında birikerek soframıza ulaşması ve orada birikerek kanserojen etkiye sebep olması en vahim olarak vereceğimiz örnekler." dedi.

Zehirli kurşunun sadece olta balıklarıyla değil endüstriyel atıklarla da mavi sulara karıştığını söyleyen Prof. Dr. Altuğ çözümün farkındalıkla olabileceğini belirterek hayati bir uyarıda bulundu:

Amatör olarak avlanan kişilere bunun etkileri ne kadar çok anlatılır ne kadar çok farkındalık artarsa, onların yoğun olarak avlandığı ve kurşun düşürdüğü yerlerde toplanması kural haline gelirse bir nebze zararı azaltmış oluruz. Kurşunu denizden kontrolsüz bir biçimde toplayanların olmasının yanı sıra lokal olarak yoğun olduğu yerlerde düzenli toplayıcı sistemlerini kurulması çözüm olabilir.

SÜPER GÜÇLÜ BAKTERİLER ORTAYA ÇIKABİLİR

Prof. Dr. Altuğ, "Özellikle kimyasal olarak toksik etkileri bulunan kimyasalların denize girmesi denizde bulunan bakterilerin bunlara karşı savunma geliştirmesine ve direnç kazanmasına yol açıyor. Dolayısıyla bugün kovid varken yarın da bu kadar çok kirleticiye, ağır metale direnç kazanmış süper güçlü bakterinin çıkmayacağını garanti edemez." dedi.

Galata Kulesi'ndeki amatör balıkçılar.

BALIKÇILARIN ÇOĞU ZARARLARININ FARKINDA DEĞİL

Sarıyer Sahili'nde olta malzemeleri satan Serkan Eser, kurşunun balıkçılığın olmazsa olmazı olduğunu belirterek, "İnsanlar bir çapari takımı aldığı zaman mutlaka bir kurşun da alıyor yanında. Ayda 100 kilodan fazla satıyorum" dedi. Aynı zamanda dalgıçlık da yapan Eser, "Sadece bulunduğumuz bölgeyi hesaplasak 15-25 ton çıkar. Bir kamyonla taşıyamazsın çıkan kurşunu. Kıyıdan 100 metreye kadar olta atabilirsin. Ben 50 metreye kadar dalabiliyorum. Açıkta çok daha fazla kurşun vardır. Ben profesyonel olduğum halde 4-5 tane koparıyorum. Acemiler çok daha fazla kurşun koparıyor" diye konuştu.

Kurşunun kilo ile uygun fiyata satıldığını söyleyen amatör balıkçı Musa Özdemir, "Ayda bir kilo kurşun harcıyorum. Zaten bir kurşun 100 gram, 10 tanesi 1 kilo yapar. Daha fazlası bile harcandığı olabilir" dedi.

Bir başka amatör balıkçı Kemal Demir ise kurşunun denize olan zararlarını bilmediğini ifade ederek, "25 senedir boğazda balık tutuyorum. Kurşuna bir alternatif görmedim. Malzemecilerde de görmedim alternatifini. Denize bir zararı var mı hiç bilmiyorum" şeklinde konuştu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • GÖRELE 3 yıl önce Şikayet Et
    ama bunlar denizden çıkmamış....
    Cevapla
  • Ayhan KALENDER 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir şeyi yasaklamak kolay önce çözüm bulunsun. Hacim Kütle ağırlık olarak daha küçük başka bir madde gösterin o kullanılsın, ama gösterebilen yok
    Cevapla
  • Kıyı balıkçısı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kurşun çok tehlikeli acilen yasaklanmalı. Doğaya zararı olmayan alternatifi olan farklı çözüm bulunmalı.
    Cevapla
  • ula bi kurşun 3 yıl önce Şikayet Et
    bir kurşuna mı göz diktiniz. denizleri kirleten neler neler var kurşuna gelene kadar
    Cevapla
  • Maserati 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu o köprünün altı, gemi ve teknelerden çıkan kirlilik ve köprüden geçen araçların egsoz gazlarıyla oldukça sağlıksız hale geliyor, oradan avlanan balıklar zaten yenmez. yasaklayın bu saçmalığı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR