HDP'ye kapatma davası: Nasıl bir süreç işleyecek?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, bugünkü yazısında iddianameden önemli detaylara yer verdi.
ABONE OL- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.
- Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, kapatma sürecinin nasıl yürüyeceğini adım adım yazdı.
- Acet yazısında 'ekler listesi'ne ilişkin de önemli bilgiler verdi.
HDP KAPATILSA BİLE VEKİLLİKLERİ SÜRECEK
BANKA HESAPLARINA EL KONULACAK
YARGITAY'DAN DAVA: HDP KAPATILSIN
Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü köşe yazısı şöyle:
İleride tarihiyle hatırlanacak önemli bir haftayı geride bırakıyoruz.
Danıştay’dan gelen ‘ant’ kararı, HDP’ Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve aynı günün akşamında HDP ile ilgili olarak kapatma davasının açılması.
Arka arkaya gündemi sallayan üç önemli gelişme.
Siyasi partiler için kapatma davasının açılması, demokratik siyaset açısından üzüntü verici bir durum.
Gelin görün ki, terör ve şiddete pirim vermeden demokratik siyaset yapma anlamında HDP’nin nasıl bir sınav verdiği ortada.
Unutulmasın.
Demokratik siyasetle terör ve şiddetin yan yana gelemeyeceği ilkesi, sadece ülkemiz için değil, evrensel anlamda bir ‘norm’ haline gelmiş durumda.
Hem o, hem öbürü, ikisi bir arada mümkün değil.
İster Batasuna kararına bakılsın, ister Venedik kriterlerine.
Açık ki, HDP, PKK ile arasına, terörle arasına mesafe koymadı, ya da koyamadı.
Belki varlık nedeni buna ters düştüğü için, belki cesaret edemedikleri için, belki de varlığını ‘şantaj’ aracı haline getirmenin konforu nedeniyle kıpırdamak istemedikleri için bu böyle oldu.
Netice de beklenen bir ‘açık sır’ haline gelen kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açıldı ve dosya Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmiş oldu.
SİYASET YASAĞI İSTENENLER: SORUŞTURMA/KOVUŞTURMA GEÇİRENLER, HAKLARINDA HÜKÜM TESİS EDİLENLER
Kapatma davasıyla ilgili iddianameye bakıldığında, HDP’nin kapatılması talebinin gerekçelerinin yanı sıra, 5 yıllığına siyaset yasaklısı olması istenen isimlerle ilgili suçlamaların tek tek sıralandığı görülüyor.
İddianamenin son bölümündeki ‘Ekler’ listesi, dava dosyası hazırlığı sırasında izlenen yönteme ilişkin de fikir veriyor.
Örneğin, o ‘eklerden’ bir tanesi şöyle:
-Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nden temin edilen davalı Parti üyelerine ilişkin Cumhuriyet Savcılıklarına ve Mahkemelere intikal etmiş soruşturma ve kovuşturma bilgilerinin yer aldığı liste.
Siyaset yapmalarına yasak getirilmesi istenen kişilerin hemen hepsi için bu listeden yararlanıldığı anlaşılıyor.
Soruşturma ya da kovuşturma geçirmekte olanlar, haklarında hüküm verilmiş olanlar, haklarında kamu davası açılanlar vs.
Bu anlamda, 2008’de Ak Parti için açılan kapatma davasının iddianamesi gibi buna da bir tür ‘Google İddianamesi’ yakıştırmasında bulunmak mümkün görünmüyor.
Yargıtay Başsavcısı, haklarında terörle ilişkili soruşturma/kovuşturma/hüküm tesis edilmiş kişiler üzerinden bir liste oluşturmuş.
En nihayetinde de haklarında Soruşturma/Kovuşturma/Hüküm tesis edilmiş olan HDP üyesi 687 kişi hakkında siyasetten 5 yıllığına men cezası istenmiş.
Bu durumdaki isimlerin bazılarını aktaralım:
Selahattin Demirtaş, Mithat Sancar, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Adil Zozani, Selma Irmak, Ertuğrul Kürkçü, Ayla Akat Ata, Dirayet Dilan Taşdemir, Bengi Yıldız, Demir Çelik, Esat Canan, Hasip Kaplan, Özdal Üçer, Aysel Tuğluk, Faysal Sarıyıldız, (PKK için kuryelik yaptığına ilişkin iddialar) Abdullah Zeydan, (PKK’nın öyle bir gücü var ki, sizi tükürüğüyle boğar tükürüğüyle diyen kişi) Dilek Öcalan, İdris Baluken, Altan Tan, Kadri Yıldırım, Osman Baydemir, Levent Tüzel, Feleknas Uca, Leyla Güven, Hüda Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Erol Katırcıoğlu, Celalettin Can, Gençay Gürsoy, Ahmet Şık, Ahmet Türk.
KARARIN ÇIKMASI DOSYA HACMİ NEDENİYLE UZUN VAKİT ALABİLİR
HDP’ye kapatma talebini içeren dosya, Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi’nin önüne geldi.
Süreç şu şekilde işleyecek:
15 gün içerisinde başvuru dosyası usulden incelenecek. Usulde bir sorun yoksa, HDP’ye savunma için iki aydan az olmamak kaydıyla süre verilecek.
Devamında dosyayı inceleyecek olan raportör kendi çalışmasını yapacak. Raportör, kapatma ya da kapatmama, hazine yardımının kesilmesi ya da kesilmemesi, yahut 687 kişiden hangilerine ceza verilmesi hususlarında tekliflerde bulunacak.
Sonra konu, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden oluşan Genel Kurul’un gündemine gelecek.
Raportörün teklifi dikkate alınmakla birlikte, üyeler kendi kararlarına kendileri oluşturacak.
Davanın sonuçlanması ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı yok.
1,5 yıl süren davalar da var, 8 ay süren davalar da, Ak Parti davasında olduğu gibi 4,5 ayda tamamlanan davalarda.
Ancak, toplamda 47 klasörlük büyük bir hacim olduğu için, zahmetli ve vakit alacak bir süreç olma ihtimali yüksek.
-
Mehmet 3 yıl önce Şikayet EtYa ne beş yılı ömür boyu siyaset yasağı getirilmeli biz millet olarak bunların aynı şeyleri yapmasına seyirci mi kalacağızBeğen Toplam 2 beğeni
-
GÖRELE 3 yıl önce Şikayet EtBence bunların hepsinin sınır dışı edilmesi lazım bu topraklara laik insanlar değil bunlar hain bunlarBeğen Toplam 1 beğeni
-
Han 3 yıl önce Şikayet EtYetmez bunlara des tek veren Kim varsa onlari da hemen butun haklari elinden alinmaliBeğen Toplam 1 beğeni
-
44((◉‿◉))44 3 yıl önce Şikayet EtDe hadi konuşun,neoldu sus pus oldunuz,şimdi pkk yı tanımıyoruz dersiniz değil mi maşanız öyle diyor değil mi koskoca bir yalansınızBeğen Toplam 1 beğeni
-
Serdar 3 yıl önce Şikayet EtSırtını, dış mihrakların besleyip, büyüttükleri ve silahlandırdıkları katil teröristlere dayayan bu güruh; son zamanlarda iyice küstahlaştılar. Teröre destek verenlerin tamamı, vatandaşlıktan çıkarılıp; hizmet ettikleri kandile bırakılmalıdır.Beğen Toplam 10 beğeni