Çok konuşulacak antikor araştırması!

Antikorların koruyuculuğu maruz kalınan orana göre değişiyor. Sağlık çalışanlarında 9 aya kadar koruyuculuk sürerken ev kadınlarında bu süre 3 ay

ABONE OL
GİRİŞ 02.04.2021 12:00 GÜNCELLEME 02.04.2021 12:08 GÜNCEL
Çok konuşulacak antikor araştırması!
Çok konuşulacak antikor araştırması!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yaparken Covid-19 tanısı alan toplam 123 sağlık çalışanının antikor düzeyi ve koruyuculuk süresine ilişkin yapılan araştırma sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, hastalığa yakalanan sağlık çalışanlarında en yüksek antikor seviyesine 4 ile 6’ncı haftada ulaşıldığı saptandı. Araştırma sonuçlarına göre virüs bulaşan sağlık çalışanlarında 6’ncı aydan itibaren antikor seviyesinde anlamlı düşüş yaşanırken, yoğun bakım ve Covid-19 servisinde yüksek virüs yüküne maruz kalarak hastalanan sağlık çalışanlarında ise sürenin 9 ile 12 ay arasında değiştiği tespit edildi. Araştırmada hastanenin lojistik, idari, yemekhane gibi kısımlarında görevli olanların antikor seviyelerinin 6’ncı ayda tamamen kaybolduğu belirlendi.
 

Uzmanlardan 'antikor testi' uyarısı


"BİR YIL SÜRMÜYOR"

Araştırma sonuçlarını Milliyet gazetesinde yorumlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü’nden Dr. Yeşim Tuyji Tok, Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının virüs yükü ne kadar fazla olursa antikor süresinin ve koruyuculuğunun da aynı oranda arttığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Araştırmamız sağlık çalışanlarında aşılanma ihtiyacının doğacağı sürenin belirlenmesinde yol gösterici olacak. Cerrahpaşa bünyesinde aşılandıktan sonra hastalığı ağır geçiren bir vaka olmadığı gibi, sadece birinci doz aşı olanlarda bile böyle bir tablo görmedik. Antikor bağışıklığının 1 yıl sürmesi gibi bir durum söz konusu. Ev kadınında ise koruyucu antikor 3 ay etki gösterirken, Covid-19 kliniğinde görev yaparken hastalanan hekimde bu süre 9 aylık süreyi geçebiliyor. Anestezi, yoğun bakım ve acil servis çalışanlarında daha uzun süreli antikor koruyuculuğu oluştuğunu saptadık.”
 

Uğur Şahin'den aşı uyarısı


Covid-19 hastalığı geçiren sağlık çalışanlarının antikor düzey ve koruyuculuk süresine yönelik yapılan çalışmanın sonuçlarını değerlendiren İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Erk ise, “Hastalığı ağır geçirenlerdeki koruyucu antikor seviye ve süresi, hafif atlatanlardan daha uzun oluyor. Ağır seyirli hastalarda oluşan koruyucu antikor 6 ile 9 ay arasında vücutta etkisini gösteriyor. Ancak hafif virüs yükü alarak, hastalığı atlatanlarda bu süre 3, 4 ay arasında değişiyor. Bu nedenle hastalığı hafif atlatanların kesinlikle koruyucu antikor oluştuğuna güvenerek maske, mesafe kuralından taviz vermemesi gerekiyor. Hastalığı hafif atlatan vatandaşların 4’üncü aydan sonra aşı olmasını öneriyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl de, hastalığı ağır atlatanlarda oluşan koruyucu antikorun daha uzun süre etkinliğini sürdürdüğünü belirterek, şunları dedi:
 

Coronavac mı, BioNTech mi? Uzmanlar cevapladı...


HAFİF ATLATANA ÖNERİ

“Covid-19’u ağır geçiren bir hocamızda aradan geçen 1 yıllık süreye rağmen antikor seviyesinin yüksek olduğunu tespit ettik. Ancak bu durum herkes için aynı değil. Hastalık sonrası ortalama antikor koruyuculuk süresinin beş, altı aydan uzun sürmeyeceği bilim dünyasının ortak kanaati. Hastalığı hafif atlatanlar  ‘Nasıl olsa Covid-19 geçirdim bir şey olmaz’ dedikleri noktada ikinci kez hastalığa yakalanırlar.”

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Kürşat 3 yıl önce Şikayet Et
    Coronayla darbe yapan BM Daimi üyelerinden! Dünyadan şimdi bi aşı sıvısı için katrilyonlarca Para toplayın bakalım!
    Cevapla
  • Mine 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu durumda enfekte olup iyileşen bu süreçte aşı olamayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız üç ay sonra asilansin. Gerçi aşı yeterli değil değil mi? Yine de sistemi 3-4 ay sonra acsaniz iyi olur. Yoksa ölüm oranlari şimdikinden daha fazla yükselir
    Cevapla
  • Ali Fuat 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşılama başlayalı 3 ay oldu zaten nereden biliyorsunuz 9 ay koruyacağını
    Cevapla
  • Türkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hic bir kesinliği olnayan, tamamen varsayımsal, umarsizca yapılan bu tur açıklamalar, diger açıklamaları da ciddiye almamızı engelliyor. Hicbir konuda bu kadar çok ve tutarsız açıklama yapılmadı. Sirf bu yüzden bile işin içinde başka şeyler var dedirttiriyor. Daha once salgın olmadi mı, böyle mi seyreder, hani 2,3 yil içinde mutasyona uğrayıp ortadan kalkıyordu, bu niye bir türlü mutasyona uğrasa da bitmiyor. Tüm virusler, konağını öldürmeden, birlikte yasamak icin mutasyona uğrardı, bu ugrasa da öldürmekten vazgeçmiyor nedense. Ya simdiye kadar söyledikleriniz yanlıştı, ya da bu mutasyon diye ortalıkta olan doğal mutasyon değil. Bir yerlerde bir yalan var. Yazık
    Cevapla
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Korona bir yalandan ibarettir.sağlık bakanlığı diğer yılların ölüm istatistiklerini aciklasa hersey ortaya çıkacak.
    Cevapla
  • 67li karaelmas 3 yıl önce Şikayet Et
    hep sizin düşüncenizde olanlardan dolayı bu hale geldik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR