Son dakika: Kapatma mı olacak, Tam kapanma mı? İşte hükümetin Ramazan planı...

Koronavirüs vakalarında tekrar yükseliş trendine girilirken gündemdeki ana madde yeni terbirler oldu. Kulislerde Ramazan boyunca kapanma seçeneği var.

ABONE OL
GİRİŞ 11.04.2021 08:37 GÜNCELLEME 11.04.2021 12:29 GÜNCEL
Son dakika: Kapatma mı olacak, Tam kapanma mı? İşte hükümetin Ramazan planı...
Son dakika: Kapatma mı olacak, Tam kapanma mı? İşte hükümetin Ramazan planı...

COVID-19 vakalarının 60 bine dayanmasının ardından yeni önlemlerin gelip gelmeyeceği gündemin bir numaralı konusu oldu. Kulislerde ramazan ayı boyunca kapanma seçeneği tartışılıyor. Hükümetin de bu seçeneğe sıcak baktığı söyleniyor...

Tatil planları yapanları üzecek haber geldi!

Bu hafta netleştirilmesi beklenen ramazan önlemlerinin çerçevesi, başkent Ankara’da en çok konuşulan konuların başında geliyor. İşin içinde olan bilim insanları ve siyasiler, ikiye bölünmüş durumda. Hızla artan koronavirüs vakaları nedeniyle ramazanda “kapanma” yapılmasını savunanlarla, hafta sonu ve akşam sokağa çıkma yasaklarını yeterli bulanlar var.

TAM KAPANMA VE KAPANMA ÇOK FARKLI

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümette kapalı kapılar ardında yapılan değerlendirmelerde, turizm sezonu açılmadan önce vakaların kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyor. Bunun için, ramazanda ‘kapatma’ yapılarak, mayıs ayının ikinci yarısına daha “az vaka ve kontrollü pandemiyle” girmenin doğru olacağını, böylece turizm tanıtım kampanyalarının daha iyi yönetileceğini söyleyenler olduğunu biliyoruz. “Mart başında erken açıldık. Kademeli normalleşmeye nisan ayında başlamalıydık” diyen hocaların sözlerinin dinlenmemesinin faturasının ödendiğini ifade edenler de var.

Ramazanda gün gün kılınacak namazlar ve...

Bu arada, “tam kapanma” ile “kapatma” arasında ciddi fark olduğu anlatılıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi sürecinde tam kapanma uygulamadığını, bunun üretim ve dağıtım zincirinin de durması anlamına geldiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin en riskli dönemlerde uyguladığı kararlara sadece “kapatma” deniliyor. Bu da, bundan altı ay önce yayınlanan genelgelere yeniden dönülmesi anlamına geliyor.

HÜKÜMET KAPATMAYA DAHA YAKIN

Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, taziye, asker uğurlama gibi konularda sınırlama getirilmesi. Bunun biraz gevşetilmiş halini marttan önce yaşıyorduk zaten.

Şimdi kulislerde hükümetin, ramazan boyunca “kapatmaya” daha yakın olduğu söyleniyor.

Diğer tarafta farklı görüşler de var. Lokanta ve kafe işletmecileri. Onlar ise tam kapatma şöyle dursun, lokanta ve kafelerin gündüzleri açık kalması ve bugünkü sistemin devam etmesini istiyor. Bir ay önce, ekip kurup, masraf yapıp işletmelerini yeniden açan esnaf, ramazan boyunca gündüzleri lokantaların açık kalmasını istiyor. Üstelik sadece oruç tutmayanlar gideceği için “mesafe” sorunu da aşılacak.

Şimdi gözler, açıklanacak yeni kararlarda.

Bu kez, turizm sezonuna hazırlanmak için bir-bir buçuk ay, pres uygulanacak gibi.

YORUMLAR 108 TÜMÜ
  • Yeter 3 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan daki yüzyüze sınavlar yapılmasın stres istemiyoruz
    Cevapla
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    "Bozuk olunca maya , ne ar bilir ne de haya" Ne güzel bir söz...
    Cevapla
  • tedbirli 3 yıl önce Şikayet Et
    ramazanda tam kapanma olması lazım böylece sürü bagisikligini yakalariz ve yaza daha rahat gireriz inş
    Cevapla
  • Misafir 001 3 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere sürü bağışıklığını başardı. Biz de yapabiliriz. Covid yıllarca sürecek olan dünyadaki ekonomik, siyasi ve dini değişim. Oyuna gelmeyelim. Önceki senelerde kaç kişi gripten öldü ise, rakam bu sene de aynı. Herkes normal yaşantıya devam etmeli. Fiziki mesafe kuralı yeterlidir. Fransa'daki tam kapnmada bile herkes evinin 10 km etrafına gidebiliyor idi. Hasta olmak için insanları eve hapsetmek yeter. Coronaya bile gerek yok. Hareket etmeyen vücut hasta olur.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    grip sonu gelmiş bahane olacak adamları öldürüyor bu ciğere indimi felaket nefesi kesiyor ve gripten belki ölmiyecek adam bundan ölüyor yav yoksa neden bu kadar önlem alınsın değil mi???
    Cevapla
  • esma 3 yıl önce Şikayet Et
    insanlarimiz ciddiye almiyor gencler kiz arkadaşini almiş sokaklarda kimsenin umurunda değil daha fazla ceza kesilmeli yaptirimlar ve denetlemeler artirilmalı
    Cevapla
  • karaburun 3 yıl önce Şikayet Et
    Ceza kesilmekle Kalmamalı SGK kayıtlarından tahsil edilmeli veya banka hesabına el konulmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR