Eski başbakan Yıldırım Akbulut'a veda! Erdoğan'dan açıklama

Hayatını kaybeden eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için TBMM'de tören düzenlendi. Başkan Erdoğan törenin ardından cenaze namazında kısa bir konuşma yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.04.2021 14:00 GÜNCELLEME 15.04.2021 15:21 GÜNCEL
Eski başbakan Yıldırım Akbulut'a veda! Erdoğan'dan açıklama
Eski başbakan Yıldırım Akbulut'a veda! Erdoğan'dan açıklama

Eski başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında hayatını kaybetti. Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama veda etti.

Akbulut için TBMM'de tören düzenlendi. TBMM Şeref merdivenlerinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, TBMM eski başkanları, eski bakanlar ve milletvekilleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve diğer yetkililer katıldı. Yıldırım Akbulut’un özgeçmişinin okunmasıyla başlayan törende daha sonra protokol konuşmaları yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 20'nci Başbakanı Yıldırım Akbulut

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski başbakan Akbulut için Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Başkan Erdoğan, Akbulut için rahmet dilerken "Rabbim yar ve yardımcısı olsun. Cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cenaze namazının ardından yaptığı açıklama şu şekilde; 

"Yıldırım Akbulut Beyfendiyi ebedi aleme uğurlamak için cenaze namazını kılmış bulunuyoruz. En son Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Konseyi'nde beraber çalıştık. Yıldırım Bey'in en önemli özelliği tevazuydu. Bu tevazudan hiçbir an sapmadı. Düşüncelerini, tecrübelerini İstişare Konseyi'nde de paylaşarak kendisinden istifa ettik. Ailesine sabırlar diliyorum."

DEVLET MEZARLIĞI'NDA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Akbulut’un damadı İsmail Kırca'nın konuşmasının ardından TBMM Camii imamı tarafından dua edildi. Akbulut'un cenazesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. 

TBMM'DEKİ TÖRENDE MUSTAFA ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA

Meclis’teki törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop şu ifadeleri kullandı:

''Ölüm, yeni bir dönemin başlangıcı demek. Merhum Akbulut, ardından yazan, söyleyen gösteriyor ki seçkin, müstesna insanlardandı. Anavatan'da uzun yıllar devam etti. Turgut Özal'ın en yakın yol arkadaşı oldu. Parti genel başkanlığı, TBMM Başkanlığı görevlerinde hizmet eden Akbulut, ömrünün son zamanlarında bile Yüksek İstişare Kurulu'nda ülkesi ve milleti için çalışmaya devam etti. Dürüst kişiliğinden bir şey kaybetmeden hayatta kalmayı başaran Akbulut, hafızalarımızda böyle yaşamaya devam edecektir. Ayasofya'nın açılışına dünya gözüyle şahit olması çok müstesnadır. Akbulut halkın içinden bir devlet adamıydı. Halkımız simge bir ismini kaybetti.''

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer alan Yıldırım Akbulut, 1983'teki genel seçimlerde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye girerek, 26 Ekim 1984-6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı. 1987'deki genel seçimlerde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'a kadar sürdürdü. Turgut Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut'un başbakanlığında 47. hükümet kuruldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'e kadar sürdürdü.

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Rabbim sevenlerine ve yakınlarına sabırlar versin inşallah.
    Cevapla
  • ayhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalan Dünya. Az yaşa çok yaşa sonu ölüm değil mi? Rabbim imanımızı yoldaş eylesin
    Cevapla
  • Leyla 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, mutevazi bir insandı. Ruhuma bir fatiha okuyalım lütfen.
    Cevapla
  • Vatan sever34 3 yıl önce Şikayet Et
    Hani mesafe
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR