Sokağın dramatik yüzü!

İstanbul Fatih’te yaşamını sokaklarda sürdüren 75 evsizle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarından dram yüklü hayatlar çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.04.2021 15:37 GÜNCELLEME 20.04.2021 15:41 GÜNCEL
Sokağın dramatik yüzü!
Sokağın dramatik yüzü!

Saadet Partisi Fatih Gençlik Kolları ilçedeki evsizlerle görüşerek bir rapor hazırladı.

Evsizlerin demografik durumları, gelir ve çalışma durumları, fiziksel ve ruhsal sağlık durumları ile sokaktaki yaşam deneyimleri incelendi.

Toplam 75 evsizle birebir yapılan görüşmelerin sonuçları Öğretim Görevlisi İrfan Ersin ve Öğretim Görevlisi Dr. Halim Baş tarafından hazırlandı.

Fatih’te yaşayan evsizlerle yapılan görüşmelerde, evsizlerin yüzde 96.9’unun düzenli bir gelirinin olmadığı, yüzde 90.5’inin de sokakta yaşamak istemediği belirlendi. Evsizlerin yüzde 75.4’ünün aylık ortalama gelirinin 0-250 TL arasında olduğu, yüzde 4.6’sının lisans mezunu olduğu, yüzde 7.7’si evli, yüzde 39.1’inin de çocuk sahibi olduğu anlaşıldı. Araştırmada evsizlerin yüzde 75.6’sının valilik ve kaymakamlığın 3 ayda bir verdiği 300 TL’lik sosyal yardımı aldığı, yüzde 18.5’inin de sigortasız işte çalıştığı tespit edildi.

Rapora göre, evsizlerin yüzde 24.6’sının kronik rahatsızlığı var. Sokakta yaşama nedenleri ise sırasıyla; yüzde 59.4 ekonomik problemler, yüzde 28.1 ailesinin sahip çıkmaması, yüzde 7.8 ruhsal bunalım. Evsizlerin yüzde 81’i sokaktan kurtulmak için girişimde bulunduğunu, sokakları kendileri için uygun görmediğini, özellikle güvenlik endişesiyle huzurlu uyuyamadığını belirtti. Evsizler özellikle, uyudukları halka açık yerler ve mendil ve su satarken mallarına el konulup ceza kesilmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SIRALANDI 

Raporda, evsiz insanlar yapılan görüşmeler sonrası acil ve sürekli yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

“Evsiz insanlarımızın hijyen problemlerinin 4 mevsim ücretsiz olarak çözülmesi gerekmektedir. Camilerin lavabolarına eklenebilecek duş yerleri ve hamamlar ile yapılabilecek işbirlikleri gibi kalıcı çözümlerin yanında, kamu kuruluşlarına ait seyyar duş araçlarının haftanın belirli günlerinde şehrin uygun noktalarında evsizlerin kullanımına sunulması sorunun kısa vadede çözümüne katkı sağlayacaktır. Kronik hastalıkları olanların yakın takibi, ilaçlarını kolayca ve ücretsiz bir şekilde sadece T.C kimlik numaralarıyla eczanelerden alabilmeleri sağlanmalıdır. Belediyeler mobil aşevlerini bu insanların beslenme ihtiyaçlarını gidermek için kullanıma sunmalıdır.”

KAYNAK : Milliyet / Çiğdem Yılmaz
YORUMLAR 2
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem başkanın bunlardan haberdar olsa mobil araçla duş almalarınıda aşınada şov amaçlı yardımcı belki okurda İstanbuldan haberi yok. Haberi olsada parada niyette yok.
    Cevapla
  • raskoLL 2 yıl önce Şikayet Et
    DÜŞÜNEN YAPAN YARDIMCI olan herkesten ALLAH razı olsun
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR