Aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı gelir mi? 17 Mayıs'ta vakaların düşmemesi durumunda...

Tam kapanmanın başlamasıyla gözler 17 Mayıs sonrası normalleştirme çalışmalarına çevrildi. Günlük koronavirüs tablosunda yaşanan düşüş sonrası Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkililer kademeli olarak normalleşme planı yapıyor. Ancak yasak ve tedbirler sonrası vakalar belirli bir sınırın altına inmezse farklı uygulamaların devreye girmesi düşünülüyor. Peki aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı gelecek mi? İşte son yaşananlar…

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2021 14:44 GÜNCELLEME 04.05.2021 14:44 GÜNCEL
Aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı gelir mi? 17 Mayıs'ta vakaların düşmemesi durumunda...
Aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı gelir mi? 17 Mayıs'ta vakaların düşmemesi durumunda...

Sağlık Bakanlığı 55 yaş üstü aşılama çalışmalarına başladı. Yaş kategorilerine göre aşılama çalışmaları 50 yaş üstüyle devam edecek. Tam kapanma ile artışa geçen vaka sayılarının düşüşe geçilmesi  amaçlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük tabloda yaşanan düşüş sonrası normalleştirme için yol haritası şimdiden konuşulmaya başlandı. Ancak vaka sayılarının belirli bir seviyenin altına düşmeden yasakların kaldırılması beklenmiyor. İstenilen aşamaya gelinmez ise yeni yasakların golda.  Aşılama çalışmalarının hız kazanması ve kapanma sürecinin etkileri göz önünde bulundurulacak. Peki aşı olmayanlar sokağa çıkabilecek mi?

Aşı Olmayanlar Sokağa Çıkabilecek Mi?

Tam kapanma sürecinin etkisine bakılarak yeni yol haritası belirlenecek. Bayram sonrası vaka sayıları 5 binin altına inmezse yeni tedbirlerin alınması bekleniyor. Vaka sayıları düşüşe geçmediği durumda toplumun büyük bir kısmı aşı olana kadar yeni tedbirlerin alınacağı belirtiliyor. Aşı olmayan kişilerin ve yaş gruplarının toplumdaki dolaşımının azaltılması için yeni tedbirler alınabilir. 

Haziran ayının sonuna kadar 50 yaş üstü kişilerin, Ağustos ayı içerisinde ise 18 yaş üstünün aşı çalışmalarının tamamlanması bekleniyor. Şu an için tam kapanmanın ardından aşı olmayanlara sokağa çıkma yasağı uygulanması gibi bir durum söz konusu değil. Bilim Kurulu tam kapanmanın ardından vaka sayılarına göre tavsiyelerde bulunacak.

Normalleşme Ne Zaman Başlayacak?

Geçtiğimiz dönemlerin aksine 17 Mayıs sonrasında hızlı bir normalleştirme süreci yaşanmayacak. Hareketli olarak yaşanan bu süreçte tedbirlerin ne kadar etkili olduğu gözlemlenecek. Kafe, restoran gibi işletmelerin Haziran ayında tekrar faaliyete başlaması beklenirken tam kapanmanın ardından nikah, düğün gibi organizasyonların kısıtlı da olsa düzenlenmesi öngörülüyor. 

İçişleri Bakanlığı Marketlerle İlgili Yeni Genelge Yayınladı!

İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağında marketlerde kalabalık oluşmasının önüne geçebilmek için yeni bir genelge yayınladı. Kamu kurum ve kuruluşları ilgili bakanlıklar, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan toplantı sonrası aşağıdaki kararlar alındı.

Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

YORUMLAR 2
  • Taşkent 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekler yazılınca komplo teorisi oluyor
    Cevapla
  • Sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir saçmalık. İnsanların haklarını kimse elinden alamaz. Aşı olup da virüs kapan var çevremde. O nasıl olacak? Olsun sen aşı oldun, sana kısıtlama yok mu denilecek? Hasta olmayan birine zorla ilaç içirtilir mi? Bağışıklık toplumla kazanılır. Bunu ben demiyorum, doktorlar diyor. Tamamen "BİLİMSEL".
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR