İsrail'in saldırgan politikasına karşı Türkiye'nin elindeki en büyük koz! Kör olur...

İsrail'in saldırgan politikalarına karşı Türkiye'nin elindeki en büyük kozlardan olan 'Kürecik Üssü'nü masada tuttuğu öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2021 07:09 GÜNCELLEME 21.05.2021 07:17 GÜNCEL
İsrail'in saldırgan politikasına karşı Türkiye'nin elindeki en büyük koz! Kör olur...
İsrail'in saldırgan politikasına karşı Türkiye'nin elindeki en büyük koz! Kör olur...

İsrail’in Filistin’deki katliamlarına karşı atılabilecek adımlardan biri de Kürecik Üssü. Türkiye projeyi onayladığında sadece NATO kullanımını şart koşmasına rağmen buradaki bilgiler İsrail’e aktarılıyor. İsrail’i muhtemel balistik füze saldırısından koruyan en önemli üs konumundaki Kürecik’in durumu tartışılıyor.

Filistin’de uyguladığı vahşete karşı uluslararası baskılar cılız kalırken, İsrail’e karşı Türkiye’nin elindeki en önemli koz olarak Kürecik Üssü yeniden gündemde. Üssün konuşlandığı sırada Türkiye’nin koyduğu şarta rağmen bu üs İsrail’e koruma sağlamakta kullanılıyor.

Kürecik radar üssü, NATO’nun balistik füze savunması kapsamında, 2010’da Lizbon’daki NATO zirvesinde alınan karar gereği kuruldu.

DİĞER RADARLARDAN ÇOK FARKLI

Üssün yapımı ABD personeli tarafından Şubat 2012’de tamamlandı. Radar istasyonunun kontrolü de Avrupa Aşamalı Adaptif Yaklaşımı çerçevesinde NATO Almanya Ramstein Hava Unsur Komutanlığı tarafından yapılıyor. Kürecik Üssü’nde, AN/TPY 2 denilen, bilinen radarlardan farklı olarak çok yüksek irtifayı gözetleyen balistik füze tespit radarları ve füze sistemlerinden oluşan THAAD sistemi konuşlu. Amacı, NATO’yu Rusya ve İran’dan gelecek uzun menzilli balistik füzelerden korumak olan THAAD sistemi radarları, NATO bölgesinde ABD ve Türkiye’de Kürecik’te mevcut bulunuyor. Sisteme dahil edilen NATO dışı ülkeler ise İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan. Ayrıca, Katar’da da bir erken uyarı radarı bulunuyor.

İRAN VE RUSYA'YI GÖZETLİYOR

Kürecik radarı, 120 derecelik bir açıyla bin kilometre genişliğindeki bir bölgeyi tarayabiliyor. Bu özelliğiyle bin 300 kilometre menzilli balistik füzelerine karşı etkin koruma sağlıyor. Mobil olduğu için de bölgeyi etkin gözetleyebiliyor. Sistemin, olası algıladığı bir tehdidi yok edecek füzeleri ise NATO için Polonya ve Romanya’da konuşlu durumda. ABD, füze olmayan yerlerde savunmanın AEGIS gemileri ile sağlanacağını duyurmuştu. Bu doğrultuda sistemin mobil tahrip gücünü AEGIS gemileri oluşturuyor.

ERKEN İKAZIN VAZGEÇİLMEZİ

Sistemin işleyişi ve kapsama alanına bakıldığında, bölgede atılması olası bir balistik füzeyi, atılış yerine bağlı olarak en uzun süre ve önceden Kürecik ve Katar takip edebilecek konumda. Bu nedenle de Kürecik radarı, bölgedeki balistik füze tehditlerine karşı hayati önem taşıyor. 

TÜRKİYE’DEN NATO ŞARTI

Türkiye, bu projeyi onaylarken sadece NATO için kullanımını şart koşmuştu. Bu doğrultuda Kürecik radarından elde edilen istihbarat bilgileri, NATO’ya ve ABD’ye gönderiliyor. Ancak İsrail’in ABD ile balistik savunma konusunda var olan özel anlaşması gereği, bu bilgilerin Körfez ülkeleri ve İsrail ile paylaşıldığına kesin gözüyle bakılıyor.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • vatan millet 3 yıl önce Şikayet Et
    karakolda doğru söyler mahkemede şaşar.
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    kapatın gitsin
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Irak'a yada Suriye'ye hava harekatı yaparken bu üstün dibinde Koral calistirmak lazim
    Cevapla
  • yine misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    israilin katliam yaptığı zamanlar en azından geçici kapatılsa nolur acaba çokmu zor bunu yapmak.
    Cevapla
  • Sedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Natodan çıksak mı ne bir savaş olursa bizi korumazlar zaten Ukrayna'yı bile koruyamadılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR