Son dakika: Yerli aşı çalışmalarında müthiş gelişme!

Son dakika haberi... Erciyes Üniversitesi'nde yürütülen yerli aşı çalışmasında aşıların yapıldığı gönüllülerin yüzde yüzünde antikor oluştuğu belirlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2021 08:22 GÜNCELLEME 23.05.2021 08:37 GÜNCEL
Son dakika: Yerli aşı çalışmalarında müthiş gelişme!
Son dakika: Yerli aşı çalışmalarında müthiş gelişme!

Hürriyet Gazetesi'nden Musa Kesler'in haberine göre, Kayseri’de geliştirilen yerli aşı adayının Sağlık Bakanlığı’na teslim edilen faz-2 raporuna göre 250 gönüllü üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında gönüllülerin yüzde 100’ünde, yani tamamında antikor oluştuğu belirlendi.

"Telefondaki ses “Size kötü bir haberim var” dediğinde açıkçası biraz endişelenmiştim. Erciyes Üniversitesi bünyesindeki İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (İKUM) arıyorlardı. Gönüllü olarak iki doz aşı olduğum faz-2 çalışmaları tamamlanmış, “kodlar kırılmış” ve faz-2’ye katılan 250 gönüllüden hangisine aşı hangisine plasebo (boş aşı) yapıldığı belli olmuştu.

Ben plasebo yapılan yaklaşık 50 kişinin içindeydim. Mart ayında başlayan süreçte her hafta Kayseri’ye gidip aşı sonrası antikor seviyesinin belirlenmesi için kan vermiştim. Yaklaşık 2 aylık yoğun ve tempolu bir süreçti. Plasebo da bu çalışmanın önemli bir unsuru olduğu için ben sürece gereken gönüllü katkıyı yapmış olmanın huzurunu taşıyordum.

ETKİNLİĞİN İŞARETİ

Asıl merakım ise bu telefondan sonra başladı. Çünkü asıl önemli olan aşı grubundaki gönüllülerin kanındaki antikor seviyesiydi. Kısa bir süre önce bu süreç de tamamlandı. Netice rapor haline getirilerek Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. Resmi açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ama gönüllülerin tamamında antikor oluştuğunu öğrendim. Hatta bazılarında oran beklenenin üzerinde çıkmış. Uzmanlar verilerin gayet olumlu olduğunu belirterek memnuniyetlerini ifade ediyor. Çünkü bu durum aşının etkin olacağına işaret ediyor.

SON DÖNEMEÇ: FAZ-3

Bundan sonraki en kritik süreç faz-3... Ay sonunda bu aşama da başlayacak. Aşı adayının ne kadar koruma sağladığı net olarak bu çalışmada belli olacak. Faz-3’ün 10 bine yakın gönüllüyle uluslararası düzeyde yapılması bekleniyor. Eğer sonuçlar aynı şekilde olumlu çıkarsa hemen “acil kullanım onayı” alınabilecek ve seri üretime geçilmiş olacak. Özdarendeli, “Faz-3’ten de umutluyuz, umuyoruz ki yıl sonunda Türkiye aşısına kavuşacak ve insanlarımız yaşamlarına kaldığı yerden devam edecek” diyor."

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 120 TÜMÜ
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala ne bekleniyor
    Cevapla
  • Niyazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerli asida bu kadar müthis ilerleme var da neden bu kadar cok asi dis ülkelerden satin aliniyor.... bir oyun dönüyor ama Allah hayirlisini versin
    Cevapla
  • Analizci 2 yıl önce Şikayet Et
    Özdarendeli hocam neden bu kadar geç kaldın ki Dünya da senin üzerine bilim adamı tanımam KKKA Aşısında da değerli çalışmaların var. Allah Yardımcın olsun.
    Cevapla
  • Aşı aşı aşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu an tüm dünyada aşı önemli konu ve büyük ülkeler parası var ki alıyor. Bir aşı ortalama 10 Euro olsa 100tl yapar. Milyonlarca alındı Türkiye'ye ancak ya Araplar ya Afrika ya türki ülkeler ya az gelişmiş ülkeler neyle nasıl alsın. Aşı demek para demek biz kendimiz kullanmasak da başka ülkelere satsak Yeter. Para nakit aşı herşey güzel
    Cevapla
  • Bay x 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada ilk defa kibrisli doktorlar Corona ölümlerine otopsi yaptı. Patolojiye gonderdiler ve hiçbir hastada Virüs bulunamıyor diyor. O zaman aşıya ne koyuyorlar diyor. Virüs tespit edilemiyorsa asi neyden yapılıyor? Herkesi asi ile öldürmek istiyorlar. 2 3 senede kaç insan kalacak dünyada çok merak ediyorum
    Cevapla
  • Sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük yalan senin ki, yakının ölmemiş galiba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR