AFAD'dan boğulmalara karşı uyarı

AFAD, yaz mevsiminin gelmesiyle vatandaşları güvenli şekilde yüzebilmeleri için boğulmalara karşı uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2021 12:04 GÜNCELLEME 11.06.2021 12:09 GÜNCEL
AFAD'dan boğulmalara karşı uyarı
AFAD'dan boğulmalara karşı uyarı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, boğulma vakalarında her yıl yaz aylarının gelmesiyle önemli bir artış yaşandığı belirtildi.

Bütünleşik afet yönetimi anlayışı çerçevesinde, önceliğin "önlemeye" ve "tedbir almaya" verildiği vurgulanan açıklamada, "Olası boğulma vakalarının önüne geçmek için öncelikle tehlikeli ve can kurtaranı olmayan sularda yüzmemeliyiz" ifadesi kullanıldı.

BARAJLARDA VEYA GÖLETLERDE YÜZÜLMEMELİ 

Açıklamada, yüzey akıntısı az gibi görünse bile akarsulara girmenin tehlikeli olduğu, sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemesi gerektiği, yalnızken deniz, göl, gölet, sulama kanalı ve akarsulara girilmemesinin önemli olduğu kaydedildi.

Baraj ve göllerin zeminlerinin genellikle bataklık olduğu hatırlatılan açıklamada, bu gibi yerlerde suya girilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

KURTARMA ANINDA YAPILMASI GEREKENLER 

Açıklamada azaltılan risklere rağmen boğulma ihtimaline karşı kurtarma anında yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

-Bulunduğumuz yer ile suda boğulan kişi yakın mesafede ise öncelikle kişiye uzun bir çubuk, ip ya da ipe bağlı can simidi, arabaların yedek lastiği gibi materyalleri atarak ulaşmaya çalışmalıyız.

-Boğulan kişinin bulunduğu yer karaya uzak bir mesafede ise yanımıza can simidi alarak yüzmeli boğulmakta olan kişinin can simidine tutunmasını ve yüzerek karaya çıkmasını sağlamalıyız.

-İyi bir yüzücüysek boğulmakta olan kişiyi yüzü yukarı gelecek şekilde döndürmeli ve bileğinden ya da saçından tutarak karaya çekmeliyiz.

-Boğulan kişinin baş ve gövdesi düz bir çizgide olacak şekilde mümkünse iki kişi ile karaya çıkarmalıyız.

ZAMAN GEÇİRMEDEN TIBBİ YARDIM İSTENMELİ 

Kurtarma süreçlerinde, yüzme bilen ve bu konuda eğitim görmüş kişilerin görev almasının çok önemli olduğu belirtilen açıklamada, aksi halde kurtarıcının da boğulabileceğinin unutulmaması gerektiği hatırlatıldı.

Boğulma tehlikesi geçiren kişi karaya çıkarıldığı anda zaman geçirmeden tıbbi yardım istenmesi ve söz konusu kişinin yaşamsal bulgularının değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, suni solunum gerçekleştirilmesinin önemli olduğu kaydedildi.

Açıklamada, boğulma anında uygulanan her bir bilinçli davranışın can güvenliği için önemli olduğunun altı çizildi.

YORUMLAR 3
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Simit cankurtaran yelehi sisme don kullanin
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Göl kanal dere deniz girmeyin ..girdihiniz yer mavi bayraklı olsun dikkat edin açilmayin sevdiklerinizi uzmeyin.
    Cevapla
  • osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    bu mislajda boğulmaya sebebiyet verebilir.Ayrıca uyarılmalı bu sene.Yapışkan ve hareket kısıtı yapabilir belki.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR