Türkiye ve Bakan Koca'nın pandemi yönetme başarısı
Pandemide gösterdiği başarılı performansla öne çıkan Türkiye, aşılamada da dünyada lider ülkeler konumuna yükselmiş durumda. Dünyada nüfusuna oranla sadece bir günde vatandaşına 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapabilen tek ülke Türkiye oldu.
ABONE OLYeni tip koronavirüs salgını çıktıktan sonra ilk tedbir alan ülkelerden olan Türkiye, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca liderliğinde sağlık ordusuyla oldukça başarılı bir sınav veriyor.
BİR GÜNDE REKOR AŞILAMA
Sağlık Bakanı Koca, son 24 saat içinde 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını duyurdu. Türkiye bir günde yapılan en yüksek doz miktarına ulaşırken, dünyada nüfusuna oranla en çok aşı yapan ülke olmuş durumda. Dünyada en çok aşıyı günlük 17 milyon ortalamayla Çin yaparken, Hindistan günde 3 milyon doz aşı uyguluyor. Türkiye, son gün yaptığı 1 milyon 240 bin doz aşıyla, dünyada en çok aşı yapan 3. ülke konumuna yükseldi.
Muhalefetin destek yerine köstek olduğu bir ortamda mücadeleden bir adım dahi geri adım atılmazken, sadece Türk halkının değil, diğer ülkelerin de yardımına koşuldu.
Türkiye, ABD dahil birçok ülkeye sağlık malzemeleri ve ekipmanları göndererek, dünyada takdir topladı.
Türkiye'nin başarılı pandemi yönetimi, dünya basınında da defalarca haber oldu.
İtalyan RAI Televizyonundan TG3 ekibinin Mardin’de yaptığı çekimlerde aşıya karşı önyargıların nasıl kolayca değiştiğini görüyoruz. Teşekkürler Halise teyze. Sağ ol arkadaşımız Azize. Sağ olun sözüyle çevresine güven veren genç hanımlar. pic.twitter.com/KD5VBnfjlE
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 12, 2021
Bu ülkeyle gurur duymak için çok nedenimiz var. pic.twitter.com/fT82j4l3iL
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) February 13, 2021
İSTİŞARE MEKANİZMASI HEP İŞLETİLDİ
Salgını kontrol altına almada başarılı olan Sağlık Bakanlığı, ülkeler daha harekete geçmemişken, Bilim Kurulu'nu kurarak istişare mekanizmasını da çok iyi işletti.
Hızlı ve yerinde kararlarla salgın yönetiminde büyük başarı sağlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet ise, Türk halkının ekonomik anlamda zorluk yaşamaması için pandemi desteklerini hayata geçirdi.
YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZ VE DOST ÜLKELER UNUTULMADI
Türkiye'nin pandemi yönetimindeki başarısı sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Diğer ülkelerin ölüme terk ettiği Türk vatandaşları da özel jetlerle ülkeye getirilerek tedavi edildi.
Bunun yanı sıra Libya, Bosna Hersek ve KKTC gibi dost ve kardeş ülkelere, aşı desteği sağlanarak salgının kontrol altına alınması sağlandı.
AŞI ANLAŞMALARI PEŞ PEŞE YAPILDI
2020 sonunda dünya aşı bulmakta ve anlaşma imzalamakta sorunlar yaşarken, Çinli Sinovac şirketiyle anlaşılarak ilk aşılamalar kısa sürede hayata geçirildi.
Sinovac kaynaklı bazı tedarik sorunları dolayısıyla yaşanan problemleri gören Sağlık Bakanlığı, arka planda yürüttüğü aşı diplomasisine hız vererek, kısa sürede yeni aşıların temini konusunda yeni anlaşmalar imzaladı.
90 milyon dozluk ek aşı anlaşması
Türk bilim insanları Uğur Şahin ce Özlem Türeci'nin bulduğu aşıyı Türkiye'ye getiren Türkiye, Rusya ile de Sputnik V için el sıkıştı. Ayrıca, Rus aşısının Türkiye'de üretilmesiyle için de Moskova ile mutabakata varıldı.
Şu ana kadar 100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Sputnik V aşıları için anlaşmalar sağlanmış durumda.
Haziran ayının gelmesiyle BioNTech tedarikiyle aşılamada her gün doz rekoru kırılırken, bugün Rus aşıları da Türkiye'ye gelmiş oldu.
Rus aşısı Sputnik V'nin ilk partisi Türkiye'de
Haziran ve temmuz aylarındaki hızlı aşılanmayla, Türkiye sonbahara rahat ve normalleşmiş olarak girmeyi hedefliyor.
Son alınan kararlarla da aşıda öncelikli gruplar artırılarak, ekonomik ve sosyal hayatın devam ettirilmesi sağlandı.
AŞILAMA DA İLK 10'DAYIZ
Kovid-19 aşı verilerinin derlendiği "Ourworldindata.org" sitesine göre, Çin 892 milyon 770 bin doz ile en fazla aşı yapılan ülke olurken bu ülkeyi 309 milyon 320 bin ile ABD, 254 milyon 8 bin ile Hindistan, 78 milyon 130 bin ile Brezilya, 71 milyon 340 bin ile İngiltere, 60 milyon 110 bin ile Almanya, 44 milyon 130 bin ile Fransa, 42 milyon 250 bin ile İtalya, 36 milyon 980 bin ile Meksika, 34 milyon 169 bin ile Türkiye, 32 milyon 830 bin ile Rusya, 32 milyon 280 bin ile İspanya, 31 milyon 730 bin ile Endonezya, 29 milyon 20 bin ile Kanada, 24 milyon 470 bin ile Polonya ve 23 milyon 690 bin ile Japonya izledi.
Aşılamada da lider ülkeler arasında yer alan Türkiye, 14 Haziran 2021 itibariyle dünyada en çok aşı yapan 10. ülke konumunda. Türkiye'de bugüne kadar 34 milyon 169 bin 57 doz Kovid-19 aşısı yapıldı. Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 10. sırada yer alırken; her 100 kişiye düşen aşı sayısı 40,38 oldu. 20 milyon 424 bin 705 kişiye ilk doz, 13 milyon 744 bin 352 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.
-
hayrullah 3 yıl önce Şikayet Etmeksika bizden nasıl önde insanlar sokakta yatıyor yaBeğen
-
KAFAMDAKİ SORULAR 3 yıl önce Şikayet EtDünyada kullanılan korona aşılarının hepsi de deneme aşamasındaysa, aşılanan insanlar da gönüllü denek mi oluyor? Hiç bir aşı firması veya devlet görevlisi deneme aşamasındaki bu aşıların insanlara vurulmasının sorumluluğunu neden almıyor ve vatandaş neyine güvenerek sorumluluğu alıp gönüllü olarak aşı yaptırabiliyor? Bu gün aşı olan insanlar bir kaç yıl sonra sapır sapır dökülmeye başlarsa ne diyeceğiz? Pardon mu?Beğen Toplam 2 beğeni
-
OSMAN SEFER 3 yıl önce Şikayet EtNe yapılabilir? Hiç bir şey yapmadan beklensin mi?Beğen Toplam 3 beğeni
-
Hyr 3 yıl önce Şikayet EtO son 1 kişi benim.Beğen
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtAşıyı savunanlara diyorum ansızın bir yakininiz kalp krizinden ölürse bilinki bu %90 biyontek Covid asisindandir bir kardiyoloji uzmani son zamanlarda kalp krizi sonucu vefatlarda ciddi artışın olduğunu bunun neden kaynaklandığının iyi araştırılması gerekiyor diyor kaynak NTV haberBeğen Toplam 2 beğeni
-
metin 3 yıl önce Şikayet EtYanlız gülüyorüm herşeyi alkışlıyan cok bu ülkede. Yarinda milli aşıdan yine haber cıkar.Beğen Toplam 1 beğeni