Türkiye atağa geçti: Savunma sanayinde kritik hamle!

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından geliştirilen '76/62mm Deniz Topu'nun atış testleri başlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.06.2021 01:34 GÜNCELLEME 24.06.2021 01:35 GÜNCEL
Türkiye atağa geçti: Savunma sanayinde kritik hamle!
Türkiye atağa geçti: Savunma sanayinde kritik hamle!

MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere, Saha İstanbul ve Çorum Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Çorum Savunma Sanayii Buluşması" adlı panelde MKEK’in 76/62mm deniz topu geliştirdiğini açıkladı.

Akdere, deniz topunun entegrasyonuna Ağustos ayı içerisinde başlanacağını ve atışlı testlerin yapılacağını duyurdu.

'12 AYDA TAMAMLANDI ŞİMDİ ATIŞLARIMIZI YAPACAĞIZ'

Halihazırda kullanılan 76/62mm deniz topunun 8.2 milyon Euro'ya yabancı bir ülkeden satın alındığını ancak son dönemde Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan ambargolar nedeniyle tedarik sıkıntısını yaşandığını belirten Akdere, "12 ayda Ar-Ge tamamlandı. Şu anda montaj aşamasındayız. Atışlarımızı yapacağız. 4.7 milyon dolara proje bitecek" diye konuştu. Akdere, ''2020'de 2,8 milyar TL olan ciromuzu 2021 itibariyle 4,8 milyar TL'ye, 2022'de de 8,6 milyar TL'ye çıkartıyoruz. Burada ihracatımızın payı çok büyük. Ama yeterli mi? Hayır değil." ifadelerini kullandı.

Akdere ayrıca, İtalyan Leonardo firmasının MKEK'in "76/62mm Deniz Topu Projesi"ne başlamasından 4-5 ay sonra Türkiye’deki lobi faaliyetlerini artırdığını ve ürünün fiyatını 5.1 milyon Euro'ya kadar düşürdüğünü hatta bunun yanında eğitim paketi ve mühimmatlarını da yanında vermeyi teklif ettiğini söyledi.

76/62mm DENİZ TOPU'NUN ÖZELLİKLERİ

Menzil: 16km

Namlu çapı: 76mm, boyu 4.700 mm

Su soğutma sistemli namlu

Atım hızı: Max. 80 atım/dk

Mühimmatsız ağırlık: 7.500 kg

Mühimmatlı ağırlık: 8.500 kg

Kapasite: 70 mühimmat

YERLİ GEMİ TOPUNUN AVANTAJI BÜYÜK

Gemi topları uzun menzile çok hızlı şekilde atış yaptıkları için geliştirilmeleri standart obüs ve toplardan farklı olmaktadır. Bu nedenle gemi topu geliştirilmesi ve üretimi zorlu bir süreç. Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde İtalyan OTO Melara (Leonardo Grubu altında) 76 mm gemi topu kullanılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki Gabya sınıfı fırkateynler, ADA sınıfı korvetler ve Rüzgar, Doğan sınıfı, Yıldız sınıfı ve Kılıç sınıfı hücumbotlarda OTO Melara 76 mm gemi topu kullanılıyor.

OTO Melara tarafından üretilen 76 mm top sisteminin Compact, Super Rapid ve Strales Systems adında 3 farklı versiyonu bulunuyor. Türk Donanması gemileri çok büyük oranda Compact modelini kullanıyor. Yeni üretilen gemilerde ise Super Rapid modeli kullanılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri en çok 76 mm top kullanan donanmalardan biri olarak öne çıkıyor. Bu topun yerli olarak geliştirilmesiyle önemli miktarda kaynak ülke içinde kalacak.

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Milliyetçi görüş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dışarıdan alınan ne kadar silah varsa hepsini kendimiz yapmalıyız.. işte haberde de belirtildiği gibi adamlar topların maliyetinin on katına bize satmış ama buna rağmen şartlar öne sürerek, minnet rica ile.. durmak yok yola devam.. Cumhur ittifakı ile
    Cevapla
  • Yasar ÖZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah, Yerli Malı, Ordum Yerli Malı Kullanmalı. Durmak yok yola jet hızıyla devam inşallah....
    Cevapla
  • Cengiz küçük 3 yıl önce Şikayet Et
    Ecdadımız kendi silahıyla savaşmış, kazanmış.. Silah ve mühimmat bakımından pazar olmaktan çıkmalıyız
    Cevapla
  • Selami Nallar 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen üretirsen italyan topu 1.5 milyon dolara verir, üretmezsen 8.6 milyon dolar. Batı yamyamdır.
    Cevapla
  • Recepali 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim başarınızı daim eylesin. Sizlerle gurur duyuyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR