Tarihi değiştiren talimat! İşte 15 Temmuz’un kırılma noktası...

Devletin pek çok kurumuna sızan FETÖ terör örgütünün gerçekleştirdiği kanlı darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. Darbe girişiminin seyri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşları meydanlara davet etmesi üzerine halkın direnişi ile değişti.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2021 21:15 GÜNCELLEME 15.07.2021 12:03 GÜNCEL
Tarihi değiştiren talimat! İşte 15 Temmuz’un kırılma noktası...
Tarihi değiştiren talimat! İşte 15 Temmuz’un kırılma noktası...

Haber 7 / Özel Haber

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) üniforma giymiş teröristlerinin demokratik yönetimi rafa kaldırmayı hedefleyen, Türkiye Cumhuriyeti ve seçilmiş hükümete karşı gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. 

Devletin başta askeriye ve emniyet olmak üzere pek çok kurumuna sızan FETÖ, gerçekleştirdiği kanlı darbe girişiminde devletin emanet ettiği silahları vatanın öz evlatlarına doğrulttu. 

Hain planda olayların merkez üssü Ankara’ydı. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen kanlı darbe girişiminde 251 kişi şehit edildi; 2 bin 194 kişi yaralanarak gazi oldu. 

DARBE GİRİŞİMİ AKINCI ÜSSÜ’NDEN YÖNETİLDİ 

Ankara’da bulunan Akıncı Üssü, FETÖ üyesi komutanlar tarafından yönetilen darbe girişiminin merkeziydi.  

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere pek çok komutan alıkonuldu.  

HAİN PLAN NEDEN 6 SAAT ÖNE ÇEKİLDİ? 

Darbe girişiminin 16 Temmuz gecesi saat 03.00’da başlaması planlanıyordu.  

15 Temmuz günü saat 16.16’da MİT Müsteşarlığına giden Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subay, FETÖ üyesi askerlerin Müsteşar Hakan Fidan'ı almak üzere kuruma saldırıda bulunacağı ihbarında bulundu. 

MİT yetkilileri, durumu Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'e telefonla bildirdiler.  

Ardından MİT Müşteşarı Hakan Fidan ile bir MİT Müsteşar Yardımcısı ayrı ayrı Genelkurmay Başkanlığına geldi. 

Karargâhtaki hareketliliği görüp paniğe kapılan FETÖ’cüler, darbe girişimini 15 Temmuz saat 20.30’a çektiler. 

HULUSİ AKAR DARBECİLER TARAFINDAN ALIKONULDU 

Dönemin Genelkurmay Stratejik Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, saat 21.00’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın makam odasına girerek darbeyi şu sözlerle tebliğ etti: 

"Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar tugaylar yola çıktı."   

Hulusi Akar, girişimi desteklemeyeceğini söyleyerek tebliğ edilenlere tepki gösterdi.

Ağzı ve burnu darbeci askerlerce kapatılan Akar’ın elleri de plastik kelepçeyle bağlandı. 

TBMM'de tansiyon yükseldi! Bakan Akar: Kafanızda tabanca varken...Hulusi Akar 15 Temmuz gecesini TBMM'de bu sözlerle anlatmıştı

İLK AÇIKLAMA YILDIRIM’DAN: EN AĞIR ŞEKİLDE BEDELİNİ ÖDEYECEKLER! 

Darbeci pilotların havalandırdığı uçaklar Ankara’da alçak uçuşa başladı ve pek çok tank, zırhlı personel taşıyıcı ve diğer araçlarla binlerce asker kışlaların dışına çıktı. Kuvvet komutanlarındaki darbeciler de hareketlendi. 

Askeri hareketliliğin sürdüğü sırada dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.03’te televizyon kanallarına bağlandı.  

Bir kalkışma ihtimali üzerinde durduklarını söyleyen Yıldırım, "Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecekler" dedi. 

DERDEST EDİLEN KOMUTANLAR AKINCI ÜSSÜ’NE GÖTÜRÜLDÜ 

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbenin başına geçme önerilerini reddetti. Saat 23.03'te Genelkurmay Başkanlığı bahçesinde bulunan helikopterle Akıncı Üssü'ne götürüldü.  

Derdest edilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok general Ankara, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve bazı komutanlar ise İstanbul'dan alınarak Akıncı Üssü'ne götürüldü. 

DARBE GECESİ KÖPRÜDE 34 KİŞİ ŞEHİT OLDU 

Darbeciler, İstanbul’da stratejik bölgeleri hedef aldılar; şehrin iki yakasını bağlayan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini saat 22.00’da tek taraflı trafiğe kapattılar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşlara çağrısı burada karşılık buldu ve binlerce vatandaş Boğaziçi Köprüsü’ne geldi. 

Darbeci askerler, köprüde bulunan vatandaşlara ateş açtılar. 

Tankın da kullanıldığı saldırılarda aralarında polis memurları Münür Alkan, Kemal Tosun, reklamcı Erol Olçok, 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişi şehit oldu. 

Halkın direnişini kıramayan askerler, sabaha karşı teslim olmak zorunda kaldılar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ise 3 vatandaş şehit edildi. 

GÖLBAŞI’NDA 44 POLİSİ ŞEHİT ETTİLER 

FETÖ üyesi darbecilerin kullandığı F16’nın saat 23.18'de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına bomba atması sonucu 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı.  

16 Temmuz'un ilk saniyelerinde ise Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı bombalandı; 44 polis şehit oldu, 36 kişi yaralandı. 

Darbecilerin bulunduğu helikopterler, Ankara Yenimahalle’deki MİT yerleşkesini taradı. 

CANLI YAYINDA ZORLA DARBE BİLDİRİSİ OKUTTULAR 

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan TRT'ye giden darbeciler, saat 00.13'te canlı yayında zorla darbe bildirisi okuttular. 

ERDOĞAN HALKI MEYDANLARA ÇAĞIRDI 

Saat 00.24’te görüntülü telefon aramasıyla CNN Türk’teki canlı yayına bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk halkına şu sözlerle seslendi: 

“Bugünkü bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın, ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir.  

Ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğüne yönelik bu harekete karşı inanıyorum ki milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar gerekli olan cezayı alacaklardır. 

Milletime de bir çağrı yapıyorum, o da şudur: Milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanlarında toplanalım. 

Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar. Meydanlara gelin, meydanlardan bunlara gerekli cevabı verelim.” 

VATANDAŞLAR ASKERİ ARAÇLARI KIŞLALARA DÖNDÜRDÜLER 

Meydan ve caddelerde toplanmaya başlayan vatandaşlar, kışladan çıkan askerlerle mücadele etmeye başladı.  

Polatlı’da kışlalarından çıkarak şehir merkezine doğru hareket eden askeri araçların önünü kesen vatandaşlar, araçların bir kısmının kışlalara geri dönmesini sağladılar. 

Darbenin yönetim yeri olan Akıncı Üssü’nden mühimmat yüklü olarak kalkış yapan uçaklar, ses hızının üzerinde seyrederek sonik patlamalar gerçekleştirdiler ve vatandaşları ürkütmeye çalıştılar. 

UYDU YAYININI DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER 

Uydu yayınlarını durdurmak amacıyla harekete geçen aralarında sivillerin de bulunduğu darbeci grup, helikopterle TÜRKSAT’ın Gölbaşı tesislerine hareket etti. 

Tedbir için kuruma gelen iki TÜRKSAT çalışanı, FETÖ üyesi darbecilerin açtığı ateş sonucu şehit oldu. 

Yenimahalle'deki Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne saat 00.56'da iki, 01.08'de ise bir bomba daha atıldı. Saldırıda 2 vatandaş şehit düştü, 39 kişi yaralandı.  

Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde zırhlı araçlarda bulunan darbecilerin faaliyetleri sonucu da 8 vatandaş şehit oldu.   

ÖMER HALİSDEMİR’İ ŞEHADETE ULAŞTIRAN TARİHİ GÖREV 

Özel Kuvvetler Grup Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi ve beraberindeki askerler, Diyarbakır'dan hareket eden uçakla saat 01.13'te darbe faaliyetleri için Etimesgut Havalimanı'na indi.  

Terzi ve ekibi, buradan helikopterlerle Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı karargâhına hareket etti.  

Ömer Halisdemir’i şehadete ulaştıran tarihi görev, burada yerine getirildi. Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Astsubay Ömer Halisdemir’e şu emri verdi: 

"Sana tarihi bir görev veriyorum. Semih Terzi darbeci bir haindir, vatan ve millet adına Semih Terzi'yi öldür. Bunun sonunda şehadet var. Hakkını helal et."  

Ömer Halisdemir, karargâha gelen Tuğgeneral Terzi'yi vurarak öldürdü.

Ancak Halisdemir de Terzi'nin ekibindeki darbeci askerler tarafından 30 kurşunla şehit edildi. 

TBMM’YE BOMBALAR YAĞDIRDILAR 

TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin milletvekilleri, Meclis’e ve demokrasiye sahip çıkmak amacıyla saat 01.39’da TBMM Genel Kurul salonunda toplandılar. 

F-16'ların birinden saat 02.35’te Genelkurmay’ın birkaç yüz metre uzaklığındaki TBMM’ye bomba atıldı. Ardından TBMM iki kez daha bombalandı. 

Meclis’e atılan bombalar nedeniyle 32 kişi yaralandı; girişimin ardından yapılan tespite göre TBMM’de 20 milyon liralık hasar oluştu. 

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kürsüden "Meclis burada dursun, burayı kapatıp aşağıya (sığınağa) gidersek bu millet meydana gelmez, bu millet 'Meclis bunlardan korktu' der. Bizim burada yapacağımız şey burada ölmektir." dedi.  

GENELKURMAY ÖNÜNDEKİ VATANDAŞLARA ATEŞ AÇILDI 

Genelkurmay Başkanlığı önünde toplanan tank ve zırhlı araçların önüne keserek üstlerine çıkan vatandaşlar, saat 02.21’de Genelkurmay’a girdiler; ancak darbeciler, vatanlara ateş açtılar.

Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı civarındaki helikopterler de buradaki vatandaşlara ateş açtı. 

Hem Genelkurmay’ın içi hem de karargâh çevresinde darbecilere karşı direniş gösteren 38 kişi, ateşli silah ve helikopter saldırıları sonucu şehit oldu.  

Jandarma Genel Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve AK Parti Genel Merkezi civarında girişime karşı koymaya çalışan 1 vatandaş tankın üzerinden düşerek, 13 vatandaş ise ateşli silahlarla vurularak şehit edildi. 

HAVALİMANINI ELE GEÇİRMEK İSTEDİLER 

Darbeci askerler, 15 Temmuz gecesi Atatürk Havalimanı’nı da ele geçirmek istediler ve havalimanına giriş çıkışlar saat 22.15 itibarıyla kapatıldı.  

Kontrol kulesini ele geçiren darbeciler tüm uçuşları durdurdular ve F-16 savaş jetleriyle alçak uçuş yaparak yolcu uçaklarının iniş-kalkış yapmalarını engellediler. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile buraya gelen vatandaşların üzerine ateş açıldı. Pistte bulunan 17 yaşındaki Mahir Ayabak şehit düştü, onlarca kişi yaralandı. 

Vatandaşların gösterdiği direniş karşısında askerler burayı terk etmek zorunda kaldı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN UÇAĞI İNİŞ YAPTI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 03.20’de uçakla Atatürk Havalimanı’na ulaştı. 

Erdoğan, kendisini karşılayan kalabalığa şu sözlerle seslendi:  

"Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler." 

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’Nİ HEDEF ALDILAR 

Günün aydınlanmasıyla birlikte darbeciler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni hedef aldı.  

Darbe girişiminde yer alan pilotların yönetimindeki F-16’lardan biri saat 06.19’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparka iki bomba attı; 15 kişi şehit oldu, 7 kişi yaralandı. 

Darbecilerin mukavemetlerinin kırılması sonrası Akıncı Üssü’nde tutulan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, saat 08.26’da helikopterle Çankaya Köşkü’ne hareket etti. 

DARBE GİRİŞİMİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ 

Gerçekleştirdikleri darbe girişiminin başarısız olacağını anlayan askerler, sabah saatlerinde Genelkurmay karargâhından çıkarak polise teslim olmaya başladı.  

Kısa süre sonra Özel Harekât polisleri de Genelkurmay kışlasına girdi.   

Dönemin başbakanı Binali Yıldırım, saat 12.57'de Çankaya Köşkü'ne geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile kameraların karşısına geçerek darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. 

KAYNAK : Haber7, AA
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Dahi 2 yıl önce Şikayet Et
    "Ben size savasmayi değil ölmeyi emrediyorum"m.kemal...15 temmuzda olan bu.Reisin emri 251 can için şehadet şerbeti oldu.hepsinden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    yok o iş öyle değil kırılma noktası bu İLK AÇIKLAMA YILDIRIM’DAN: EN AĞIR ŞEKİLDE BEDELİNİ ÖDEYECEKLER!
    Cevapla
  • yurttachpcihandausa 2 yıl önce Şikayet Et
    Hulusi Akar herşeyi anlatmış ama hala anlamayan senaristler var! chp ne olduğunu anlatsın o zaman! tiyatr diyor ya anlatsın o kadar figüran nasıl bulunmuş! millet yalvarıyor askere yapmayın etmeyin cumhurbaşkanı başbakan açıklama yaptı diye hala devam ediyor alçaklar!çünkü daha ağır emirler geliyor taaaa uzaklardan ve başlarındaki amerikalı imamlardan! baktılar olmuyor halk çıktı oyun bozuldu hoooop tiyatro diyelim bilgisayar oyunu zannettik(pc game biden) falan tabii yersen! bal gibi darbe ama fetöye bırakmayıp eski türkiyenin sahte atatürkçülerine iktidar verilecekti o başka!!!!
    Cevapla
  • özkonyali 2 yıl önce Şikayet Et
    kanal istanbul ve çanakkale köprülerini neden istemediklerini anladınız mi. stratejik yerler arttıkça işleri zorlaşıyor çünkü. iki köprüyü tuttunmu iş kolay tabii.
    Cevapla
  • İhsan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi bunlara bu fırsatı veren Erdoğan mı değiştirdi meydanlara inen halk mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR