ABD, Türkiye sınırına 400 tank yığdı

ABD'nin Balkanlar ve Ege'de varlık göstermek, Rusya ile Türkiye'yi kuşatmak için Yunanistan'ın Dedeağaç şehrinde kurduğu üs büyük bir cephaneliğe dönüştü. Pentagon, Türkiye'ye 40 km mesafedeki şehre en az 400 tank ve zırhlı araç sevk etti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2021 08:19 GÜNCELLEME 24.07.2021 08:19 GÜNCEL
ABD, Türkiye sınırına 400 tank yığdı
ABD, Türkiye sınırına 400 tank yığdı

ABD’nin Balkanlar, Doğu Akdeniz-Ege’de varlık göstermek ve Rusya ile Türkiye’yi baskılamak için Dedeağaç’ta kurduğu üs cephaneliğe döndü. Haziran ayı başında yapılan ‘Defender Europe 2021’ tatbikatı için Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Dedeağaç’a yüzlerce askeri araç gönderen Pentagon, bölgeye yeni bir sevkiyat gerçekleştirdi.

TANK VE ZIRHLILAR

En az 400 askeri araçtan sevkiyatta M1A2 Abrams tankları, M117 zırhlı araç ve M2A2 Bradley zırhlı muharebe araçları ve helikopterler bulunuyor. Dedeağaç limanındaki iki kargo gemisinden boşaltılan silahların bir kısmının Balkanlar’da gerçekleştirilecek NATO tatbikatları için demiryolu ve karayolu ile Bulgaristan ve Romanya’ya sevk edildi. Bazı araçları da Yunanistan’da kalacağı belirtildi.

KOMUTAN DA DEDEAĞAÇ’TA

Dedeağaç’a gelen Pentagon’un ulaştırma biriminin Avrupa ve Afrika Komutanı Josh Hirsch, Dedeağaç limanında bizzat indirme operasyonunu yakından izledi. Josh Hirsch basına yaptığı açıklamada Dedeağaç’ın Avrupa’daki savaş araçlarının nakil ve geri dönüşü önem kazandığını belirterek son sevkiyatla birlikte Dedeağaç’ın ilk kez paletli araçların naklinde kullanıldığını söyledi. Hirsch, “Bu bir dönüm noktası” dedi.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Avrupa genelindeki ordu kuvvetlerini destekleyebilecek limanları çeşitlendirmek çaba sarf ettiklerini aktaran ABD’li komutan, “Ekibin burada Dedeağaç’ta elde ettiği şey, Avrupa bölgesindeki kara kuvvetleri komutanları için ek stratejik manevra seçenekleri sağlıyor. Bu liman, operasyon alanımızın giderek daha kritik bir bölümünde savaş gücünü hızlı ve etkili bir şekilde hareket ettirmemize izin verecek.” İfadelerini kullandı.

150 HELİKOPTER GELMİŞTİ

Haziran ayı başında düzenlenen ‘Defender Europe 2021’ tatbikatı için de ABD Dedeağaç’a yığınak yapmıştı. Endurance adlı kargo gemisiyle Yunanistan’a 110 adet Black Hawks helikopteri, 25 adet Apache tipi saldırı helikopteri, 10 adet Chinook ağır nakliye helikopteri ile 1800’den fazla askeri araç sevk edilmişti.

GELİŞMİŞ RADAR SİSTEMİ

2019’da Yunanistan’la imzalanan protokol sonrasında Dedeağaç’ta üs kuran ABD, önce limanı büyütüp genişletmiş ve askeri helikopterler konuşlandırmıştı. ABD ayrıca bölgeye Türkiye’yi de kapsamına alan Boğazlar ve Kuzey Ege adalarını tarayabilecek gelişmiş bir radar sistemi konuşlandırmıştı.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 172 TÜMÜ
  • Arif inanç 2 yıl önce Şikayet Et
    İki Sortie bakar. Başlıca yukarı evvel Allah. İnşallah öyle bir şeye teşebbüs etmeye kalkmazlar. Yarım akıllıların ağzına bakıp ta. Saygılarımla
    Cevapla
  • aaaa 2 yıl önce Şikayet Et
    savaş kapıya dayanıyor.
    Cevapla
  • hasancan 2 yıl önce Şikayet Et
    sihalar ve nükler güc gerisi sapan gibi birşey
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    son olarak söyleyeceğim,asıl tehlike içeriden,emin olun.Gazeteci Sabır Meşhur'un, ''10 aralık hareketinin Türkiye'yi bölme planı'' videosunu izleyin,üşenmeden,hızlı moda alarak.Orada, bahsettiğim tehlikenin,tarihsel Orta doğu ve Osmanlı dönemi döngülü örnekleri ile , yakın tarihte ve şimdi,Türkiye ,Orta doğu ve Afrika'da nasıl şekillenmeye çalıştığını /başladığını tüm yönleri ile göreceksiniz,izleyin ve paylaşın. ''Şair: Tarih,tekerrürden ibaret,hiç edermiydi tekerrür,alınsaydı ibret.''...(Not:Komünizmin baş aktörü Lenin,Aslında Ukrayna kökenli yahudi bir ailenin çocuğudur,ilginç değil mi!?)
    Cevapla
  • Dezavantajımız 2 yıl önce Şikayet Et
    Son yıllar hariç uzun seneler Türkiye’deki yönetimler ABD ile çok yakın oldular, ABD-Türkiye ilişkileri birçok ülkeden farklı idi, NATO üyesi, Rus tehlikesi, İstihbari ilişkiler, silah alımı vs. Bu yakınlık nedeniyle nasıl biz onları tanıyorsak onlarda bizi, donanımımızı çok iyi tanıyor, bizi dinliyor ve gözetliyorlar..Ellerindeki bilgilere dikkat etmek, tedbir almak gerek..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR