Hibrit aşılamada dünyanın kulağı Türkiye'de! Sağlık Bakanlığı bir ilki başardı

Sağlık Bakanlığı'nın 30 milyon kişiyle yaptığı hibrit aşılama ve üçüncü dozun koruyuculuklarını ortaya çıkaracak araştırması dünyada bir ilk olacak. Merak edilenleri Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.08.2021 17:33 GÜNCELLEME 13.08.2021 17:33 GÜNCEL
Hibrit aşılamada dünyanın kulağı Türkiye'de! Sağlık Bakanlığı bir ilki başardı
Hibrit aşılamada dünyanın kulağı Türkiye'de! Sağlık Bakanlığı bir ilki başardı

Son dakika haberi... Kovid-19 salgını yeni varyantlarla tüm dünyayı etkisi altına alırken müjdeli haber geldi. 3'üncü doz veya hibrit aşılamanın koruyuculuğu ve güvenliğine dair endişeleri Sağlık Bakanlığı'nın 30 milyon kişiyle yaptığı araştırma ortadan kaldıracak.

Sağlık Bakanlığı, tüm yaş gruplarında tek doz, çift doz, üçüncü doz ile hibrit aşılamayı uygulayan kişilerde hastaneye yatış, ağır klinik durum ve ölüm tablolarını ayrıntılı olarak inceledi. 3 doz inaktif aşı (Sinovac) olan ya da 2 doz inaktif bir doz da mRna aşısını (BioNTech) uygulayan kişilerde çok yüksek oranda koruyuculuk elde edildiği ortaya konuldu. Araştırmanın sonuçları kısa süre içinde dünyanın saygın bilim dergilerinde yayınlanacak.

Prof. Dr. Deniz Odabaş

DÜNYADA İLK OLACAK

SABAH'a konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, "Dünyada hem inaktif hem de mRna aşılarını birlikte uygulayan ve 3'üncü dozu yapan ülkelerin sayısı sınırlı. Dünyada bu konuda ve bu kadar yüksek sayıda kişiyle yapılan henüz bir araştırma yok. Bu bakımdan dünyada bir ilk olacak. Sağlık Bakanlığı'mızın duyuracağı araştırmanın sonuçlarını tüm dünya ilgiyle bekliyor. Araştırmanın c yapılması, tüm yaş gruplarının temsil edilmesi, hibrit aşılama ve üçüncü dozun koruyuculuklarının ortaya konulması bakımından son derece önemli bir çalışma olacak" dedi. Odabaş, "Vaka sayılarının 20 binleri geçtiğini görüyoruz. Hastalık çok hızlı bulaşıyor. Konser, festival ve düğün gibi toplu etkinliklerde daha dikkatli olmamızda fayda var. Çift doz BioNTech ya da 2 doz Sinovac'ın ardından 3'üncü dozu da olmamız kovid versiyonlarına karşı koruyuculuğu artırıyor" diye konuştu.

EN FAZLA VAKA SİİRT'TE EN AZ VAKA MUĞLA'DA

Sağlık Bakanlığı, illere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını açıkladı. 3 büyükşehirdeki vaka sayıları Ankara (184.59), İstanbul (182.21) ve İzmir (65.85) oldu. Vaka sayılarının en az olduğu iller Muğla (57.26), Antalya (59.61) ve Aydın (68.90) olurken vakaların en fazla olduğu iller ise Siirt (974.40), Diyarbakır (786.29), Batman (557.11) olarak açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada vaka sayısının en çok arttığı illerin Rize, Batman, Diyarbakır, Artvin ve Bingöl olduğunu belirtti.
Ağrı ve Bayburt'un yüzde 55 aşılanma oranının üstüne çıkarak çok yüksek riskten yüksek risk kategorisine geçtiğini belirten Bakan Koca, Antalya, Denizli, Tunceli ve Giresun'da da aşılanma oranlarının yüzde 75'in üzerine çıktığını son dakika verisi olarak duyurdu.

EN AZ BİR DOZ AŞI YAPTIRANLARIN ORANININ YÜZDE 70'I GEÇTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş üstü nüfusta en az bir doz aşı yaptıranların oranının yüzde 70'i geçtiğini açıkladı. 

Isparta, mavi kategoriye geçen yeni ilimiz. İlk doz aşılanma oranı %75'in üzerinde. Bu ilimizle birlikte düşük riskli il sayımız 22'ye yükseldi. MALATYA 18 yaş ve üstü nüfusun en az bir doz aşı olma oranı %65'in üstüne çıktı. Covid-19 Risk Haritasında bu ilimizin rengi Turuncu yerine Sarı. SİİRT VE IĞDIR, %55'in üzerine çıkan ilk doz aşılanma oranıyla çok yüksek risk seviyesini yüksek risk seviyesine indirdi. SİİRT VE IĞDIR Turuncu iller arasında" dedi.

KAYNAK : SABAH - BURAK ÇELİK
YORUMLAR 82 TÜMÜ
  • Fatma Gül 2 yıl önce Şikayet Et
    Desenize gönüllü olarak barkotlu koyunlar ve üst akıl seviyesindekiler burada ayrışıyor. Aslında hiçbirimizin olmadığı dünyayı benimlerle sahiplenme çabası. Önce sahibi olmadığı dünyayı parsel parsel paylaştılar, çıkarları doğrultusunda sattılar ve üzerinde egemenlik kurmaya çalıştılar. Sonra tohumun genetiği ile oynadılar, hayvanların genetiği ile oynadılar ve sıra insana geldi.. İnsan olan insanlığını değişmez... Allah Allah'lığını beden elbisesi giyinmiş varlıklara ( kullara) vermez. İsteyen istediğini yapsın. Sonuç belli.. İyilik adı altında, sağlık adı altında yapılanlar karşılıksız kalmaz, neden mi? Hakimin kendisi şahit!....
    Cevapla
  • selim 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah olmaz ama 5-7 yıl içinde mRNA ters durumlar olursa temin eden güzelleyen hukuki sorumluluğu kişiye atsada bir milletin kaderi söz konusu olduğundan hukuksal olarak milletine bağlı hukuk insanları bunu takip edecektir.
    Cevapla
  • Can TÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan istatislikle dünyayı kandıracaklar akılları sıra hastane aşının yan etkileri ile dolu herşey kağıt üzerinde
    Cevapla
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı maalesef vakaları önlemiyor , patlatıyor. Görünen o .
    Cevapla
  • Karaman 2 yıl önce Şikayet Et
    Sanki çok hayırlı birşeymiş gibi övünüyor. Allah yardımcımız olsun inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR