Sosyal medya düzenlemesinde yeni detay

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği sosyal medya düzenlemesi için Almanya modeli incelenmeye başlanmıştı. Edinilen yeni bilgilere göre Sosyal Medya Kanunu kapsamında yalan haber yapan kişilere hapis cezası verilebilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2021 13:37 GÜNCELLEME 17.08.2021 13:37 GÜNCEL
Sosyal medya düzenlemesinde yeni detay
Sosyal medya düzenlemesinde yeni detay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meclisin açılmasıyla gündeme getireceğini açıkladığı sosyal medya yasası için yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Hükümetin yasa düzenlemesi için çalışmalarında sona gelindiği belirtilirken, yalan ve asılsız haber yapan kişi ve kurumlar için ağır yaptırımlar getirileceği iddia edildi.

Almanya, İngiltere ve Fransa ile Avrupa Birliği ülkelerindeki sosyal medya düzenlemelerini inceleyen hükümet, Türkiye’ye özel bir model oluşturmada son adıma geçti. Almanya’da uygulanan düzenlemenin ülkemizde bir benzerinin uygulanmasına yakın gözüyle bakılırken bazı cezai yaptırımlar da yasada olacak.

DEZENFORMASYONA 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Türkiye gazetesinin haberine göre, sosyal medyada bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüpheli 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacak. Yalan ve asılsız haber yapanlar ile yayanlar ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanunda mevcut suçların cezai yaptırımları ise artırılacak.

Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI KURULACAK

Edinilen bilgilere göre yeni düzenlemeyle birlikte Sosyal Medya Başkanlığı adlı bir kurum da kurulacak. Bu kurumun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde kurulacağı planlanıyor. Bu sayede sosyal medyada meydana gelen dezenformasyon kontrol altına alınabilecek.

 

YORUMLAR 150 TÜMÜ
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Haklıyı haksız,Haksızıda haklı gösteren bir model olmaz umarım vebali çok ağır olur !!! Sosyal medya hayra yönelik kullanılmalı şerre değil bunu gözlemlemek zordur bilesiniz ona gore Kendi modelinizi uygulayınız lutfen
    Cevapla
  • Sakarya-Ferizli 2 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal Medya yüzünden millet iyice raydan çıktı ; Kanun derhal çıksın
    Cevapla
  • Çaldıran.....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Çıksın artık bu Kanun ; daha neyi bekliyorsunuz.....
    Cevapla
  • Malazgirt...71 2 yıl önce Şikayet Et
    AZ ve ÖZ : Alman Sosyal Medya Kanununda ; arkadaşına hakaret ettiğin an cezayı yersin......
    Cevapla
  • Münih Nuri 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir ceza yok kardeş Almanyada yaşıyorum herkes sallar birbirine şiddet olmadıkça ceza yok
    Cevapla
  • Nazım KARAMEHMET 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan yanlış algıcılar ayvayı yedi, yeter be!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR