Bakan Akar'dan Afganistan'daki tahliyeler için son dakika açıklaması

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Akar, Türk askerinin Afganistan'dan tahliye edilmesi konusunda, "İntikal faaliyetlerini en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.08.2021 14:28 GÜNCELLEME 26.08.2021 14:28 GÜNCEL
Bakan Akar'dan Afganistan'daki tahliyeler için son dakika açıklaması
Bakan Akar'dan Afganistan'daki tahliyeler için son dakika açıklaması

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'da bulunan Türk askerlerinin tahliyeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

'EN KISA ZAMANDA TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ'

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan’da kendisine verilen görevi başarıyla yerine getirmenin gururuyla Mehmetçiğin Afganistan'dan tahliyesine başlandığını belirterek "İntikal faaliyetlerini en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Bakan Akar, devam eden tahliye çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

Havaalanında olağan dışı yoğunluğa ve şartlara rağmen önemli bir aksaklık olmadan TSK personeli, planın aksaksız uygulanması için her türlü gayreti göstermektedir.

Faaliyetlerimize sağladıkları destekten dolayı dost ve kardeş Pakistan ve Tacikistan ile bölgede beraber çalıştığımız müttefiklerimize teşekkür ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak faaliyetlerimiz mevcut tahliye planlarımız çerçevesinde devam etmektedir.

İLK UÇAK İNDİ

Afganistan'dan ilk asker kafilesi geldi. 345 kişiyi taşıyan uçak İstanbul'a indi.

FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Son gelişmeler ve yapılan müzakereler neticesinde Türkiye, askeri güçlerini ve unsurlarını havalimanından tahliye etme kararı almıştır" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması noktasında bugüne kadar çok önemli görevler üstlendiğini ve Türk ordusunun 2002’den bu yana hem çok taraflı hem de ikili anlaşmalar kapsamında Afganistan’da görev aldığını kaydeden Fahrettin Altun, ülkelerini yeniden inşa etme mücadelelerinde Afgan halkını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Altun, "Türk kuvvetleri son 20 yıldır Afgan halkının güvenliğini sağlamak ve Afganistan’da istikrara katkıda bulunmak adına onurlu bir şekilde görev yaptı. Afgan halkının kuvvetlerimize yönelik sevgisi, bölgeye giden herkes tarafından görülmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye, Afganistan’da barış ve güvenliği sağlamak için çok taraflı ve uluslararası girişimleri her zaman destekledi. Afganistan’daki meseleyi hiçbir zaman ayrı tutulması gereken bir mülteci sorunu olarak görmedik" açıklamasında bulundu.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan gelen son görüntülerin geçtiğimiz haftalarda değişen bazı siyasi dinamiklerin bir sonucu olduğunun altını çizen Altun, "Havalimanındaki güvenliğin hızla kötüye gitmesi, sahadaki durumun yeniden değerlendirilmesini gerektirmiştir" ifadelerini kullandı.

Altun, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, belirli koşulların sağlanması halinde söz konusu havalimanında güvenliği sağlamak istediğini daha önce dile getirdi. Havalimanında yaşanan son karmaşaya rağmen Türk kuvvetleri güvenliğin ve düzenin sağlanmasına yardım etti. Askeri uçaklarımız bin 129 sivili tahliye etti. Türkiye’nin havalimanını koruma isteği, bölgedeki politikalarımızla aynı doğrultudadır. Libya’dan Azerbaycan’a, Somali’den Suriye’ye ve Afganistan’a kadar Türkiye, 'bölgede herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir' inancıyla insan odaklı bir dış politika izlemektedir. Son gelişmeler ve yapılan müzakereler neticesinde Türkiye, askeri güçlerini ve unsurlarını havalimanından tahliye etme kararı almıştır. Türk askeri, zorlu bir görevi daha başarıyla tamamlamış olmanın gururuyla evine dönüyor. Hizmetleri ve fedakarlıkları için kendilerine minnettarız. Afgan halkının yanında olmaya da devam edeceğiz."

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: DÖNÜYORUZ

MSB'den yapılan açıklamada, TSK'nın 2002'den bu yana BM, NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında tarihi ve kültürel bağları olan Afgan halkının barış, huzur ve istikrarına katkı sağlamak için Afganistan'da görev yaptığı anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ABD ve NATO'nun Afganistan'dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye her zaman ifade ettiği 'Afgan halkı istediği sürece Türkiye yanlarında olmaya devam edecektir' sözünden hareketle, belirli şartlar oluşması durumunda 6 yıldır yaptığı gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koymuştur.

Bu kapsamda, Hamid Karzai Havaalanı'nda yaşanan karmaşaya diğer ülke askerleri ile müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreçte askeri uçaklarımızla 1129 sivil vatandaşın tahliyesi yapılmıştır. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir."

 

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunca zaman afganistani fethettiniz herşeyi duzelttiniz gurur duyun
    Cevapla
  • Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıysa yapmayın
    Cevapla
  • KALE SURLARI 2 yıl önce Şikayet Et
    Talibanın ne kazanıp ne kaybettiğini, bu ülkeye ne kazandırıp kaybettirdiğini göreceğiz. Biz görevimiz yaptık. Yine de yaparız. SIFIR SIKINTI.
    Cevapla
  • Önce Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru bir karar olmuştur, istenilmeyen yerde durmamak lazım, yardım isteyen mazluma da el uzatmak gerek, (eğer kıymetini bilselerdi ! Türk askerleri onlar için bulunmaz bir nimetti.)
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    bosna ve kosovadaki askerlerimizde çekilmeli 22 yıldır oradalar bir ömür artı askerin kaldığı kışlaya kira veriliyor düşünebiliyormusunuz korumaya gittiğin ülkeye kira vermek çok zor işler bunlar çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR