Sosyal medya düzenlemesinde dikkat çeken detay

Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili süreci hızlandıran AK Parti, cezai yaptırımlar için ifade özgürlüğüyle çelişmeyecek formül arayışında. Yalan haberlerde sadece paylaşımı yapan değil sosyal medya platformları da sorumlu tutulacak.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2021 07:27 GÜNCELLEME 03.09.2021 14:42 GÜNCEL
Sosyal medya düzenlemesinde dikkat çeken detay
Sosyal medya düzenlemesinde dikkat çeken detay

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başkanlığında önceki gün TBMM’de yapılan toplantıya Adalet, Ulaştırma Bakanlıkları ve İletişim Başkanlığı yetkilileri katıldı. Edinilen bilgiye göre, toplantıda Almanya, Fransa gibi ülkelerin sosyal medya düzenlemeleri tekrar incelenirken, dezenformasyon ya da yalan haberi, “organize, örgütlü ve bilinçli” şekilde yayan sosyal medya kullanıcısına verilen cezai yaptırımlar tekrar gözden geçirildi.

Almanya’nın düzenlemesinde dezenformasyon ve yalan haber paylaşımında bulunanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama cezaları yer alıyor. AK Parti’li yetkililer bir cezai yaptırımın gerekliliği üzerinde değerlendirmeler yaparken, bu yaptırımın Anayasa’nın 26. Maddesi’nin 1. fıkrasında yer alan “herkes düşünce ve kanaatlerini toplu olarak açıklamada ve yayma hakkına sahiptir” maddesi kapsamında olması ve bu madde ile çelişmemesi gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda ifade özgürlüğünü kısıtlamayacak, sosyal medyada güvenliği sağlayacak bir düzenleme için dünya örnekleri incelenmeye devam edilecek.

Bir paylaşımın dezenformasyon ya da yalan haber olduğuna nasıl karar verileceği en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek “Sosyal Medya Başkanlığı” kurulmasının planlandığı öğrenildi.

SADECE YAYAN DEĞİL

Dezenformasyon ya da yalan haber paylaşımlarında sadece yayanın değil, paylaşımın yapıldığı sosyal medya platformunun da sorumlu olacağı belirtiliyor. Başkanlık sosyal medya şirketinden, paylaşımla ilgili rapor isteyebilecek.

KAYNAK : HÜRRİYET
YORUMLAR 5
  • Aşı Şirketi 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olmadığını veya olmayacağını söyleyen herkese 20 yıl katıksız hapis cezası da olmalı...
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    asıl ele başlarına, tv radyo gazete dergi ve benzerlerine daha çok ceza verilsin
    Cevapla
  • Haci rahmeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet kesin istemeyecek çunku yalan soyleme soyletme necrasini kaybedecek istemezuk.
    Cevapla
  • Fikret 2 yıl önce Şikayet Et
    Bot hesaplar, sahte hesaplar ve başkasının adıyla hesap açıp yayanlar bunlar hep düşünülmeli. Cezalar gerçekten caydırıcı olmalı. Öyle 300-500 TL ceza caydırmaz. Hapis cezası olmalı ve ciddi de takip olmalı. Bizim ülkede en temel problem mevzuatta yasaklanmış olan bir şeyin sahada cereyen edip etmediğine çok bakılmıyor ve gerekli yaptırım nerdeyse hiç uygulanmıyor. Örnek olarak yere tükürmenin, gece geç saatlerde araçlardan yüksek sesle müzik açmanın vb. hepsinin yazılı kanunlarda cezası var güya amam kim bakıyor, hiç kimse. Böyle olunca kimse de kural tanımıyor.
    Cevapla
  • Serkan Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medya düzenlemesi çok geç kadı; yalan rüzgarı ekibi Türkiye düşmanı ülkeler tarafından fonlanan FOX TV, Halk TV, Tele 1 de yalan rüzgarından dolayı ceza alacak mı?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR