AKINCI'nın o özelliği dengeleri değiştirebilir! Dünya şaşkın

AKINCI TİHA'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine katılmasıyla birlikte Türkiye'nin bölgede nasıl kazanımlar elde edebileceği konusunda uzman isimler Haber7.com'a çok özel açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2021 14:44 GÜNCELLEME 03.09.2021 16:15 GÜNCEL
AKINCI'nın o özelliği dengeleri değiştirebilir! Dünya şaşkın
AKINCI'nın o özelliği dengeleri değiştirebilir! Dünya şaşkın

Türkiye yerli ve milli savunma sanayii projesi kapsamında son yıllarda yaptığı atılımı geçtiğimiz günlerde zirveye taşıyarak BAYKAR tarafından üretilen Akıncı TİHA'nın ilk teslimatını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırdı. Akıncı'nın TSK'nın envanterinde yer almasıyla ilgili, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer ve Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Haber 7 muhabiri Gamze Türk'e çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı

"DENGELERİ DEĞİŞTİRİCİ BİR HUSUS"

Akıncı TİHA’nın envantere alınması çok önemli bir husus. Dünya’da bu tip araç yapabilen 3 ülkeden bir tanesiyiz. Bu üstünkörü geçilebilecek bir başarı değil. BAYKAR’ı canı gönülden kutluyoruz.

Bir buçuk ton faydalı yük taşıyabilen, SOM-J füzeleri atabilecek kapasitede hatta torpido bile yüklenerek denizaltıya karşı kullanılabilecek bir insansız hava aracından bahsediyoruz.

Silahlı menzili yarı çapı 2500 km ve 5000 km yarı çapında da gözetleme, elektronik harp aynı zamanda da istihbarat yapabilecek, radar karıştırmaları yapabilecek, birtakım kabiliyetler kazandırılabilecek bir hava aracından bahsediyoruz. Bu hakikaten dengeleri değiştirici bir husus.

"F-16'LAR KADAR ETKİN"

Eğer biz bu TİHA’yı silahlı olarak Dalaman’a konuşlandırırsak hemen hemen Akdeniz’in tümünü bu insansız hava aracı kapsayabilecek. Bu 2500 km. Eğer bunu 5000 km’ye çıkartırsak o zaman da Kuzey Afrika’nın tümünü ve Karadeniz’in tümünü kapsayabilecek bir İHA. Bu kuvvet çarpanı olarak tabir edilir bizim literatürümüzde. Yani bir koyarsınız etkisi beş olur. Böyle bir hava aracından bahsediyoruz. Keşif gözetleme faaliyetlerinde, istihbarat faaliyetlerinde F-16'lar kadar etkin görev yapabilecek hava aracı.

"DIŞ GÜÇLERİ TEDİRGİN ETTİ"

Yunan basını Akıncı ile Türkiye’nin kuvvet dengelerini çok ciddi şekilde değiştirdiğini söyledi. Bunun özellikle deniz kuvvetleri tarafından kullanılabilecek olması ihtimali onları çok tedirgin etmiş vaziyette. Libya’ya kadar kolaylıkla erişebilir ve buralarda hakimiyet sağlayabilir, risk olmadan gerektiğinde hedefleri etkisiz hale getirebilir. Irak’taki, Suriye’deki terörist yapılarda bir tedirginlik oluşturdu. İsrail’deki gazeteler ‘Türkiye dünyadaki 3 ülkeden biri’ olarak yazdı. Bu millet olarak gurur duyacağımız bir şeydir. Rusya zaman zaman hava teknolojisinde bir numara yazılır. Onlar dahi Türkiye’nin İHA’lar konusundaki atağını çok büyük takdir ve kıskançlıkla izliyorlar. Bölgede ‘Dosta güven, düşmana korku’ salan yapımızı daha da arttırmış olduk.

Erdoğan imzayı attı! Atina'yı endişe sardıErdoğan imzayı attı! Atina'yı endişe sardı

Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin

"BUNDAN SONRA ÇOK DAHA FARKLI GELİŞMELER GÖRECEĞİZ"

Akıncı TİHA TSK’yı yeni bir kademeye çıkardı. Bundan sonra çok daha farklı gelişmeler de göreceğiz. İrtifa olarak çok yüksek irtifaya çıkıyor. Hemen hemen 12000 km diyebiliriz. Sürat olarak 370 km helikopter süratine yakın bir sürat. Faydalı yük dediğimiz yani kendi içerisine 400 kg dışarıya da 950 olmak üzere 1350 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitesi var. Hem birtakım sensörleri taşıma kapasitesi var hem de mühimmat taşıma kapasitesi var. Biz şimdiye kadar kullandığımız SİHA’lardan attığımız mühimmatımıza baktığımız zaman bunların 20-22 kg civarında olduğunu görüyoruz. Şimdi Akıncı ile seyir füzelerini atma imkanına sahip olacağız. Uçaklardan atılan mühimmatları buradan da atma imkanına sahip olacağız. TSK’ya çok büyük bir faydası olacak. F-16'ların, F-35'lerin görevini üstlenemez ama onların yükünü hafifletebilir. Umarım çok daha iyileri yapılacak.

Bayraktar AKINCI TİHA İnsansız Hava Muharebesinde Yeni DönemBayraktar AKINCI TİHA İnsansız Hava Muharebesinde Yeni Dönem

"ÖNEMLİ OLAN İKİ ŞEY VAR"

Önemli olan iki şey var. Biri muharebe sahasının şekillenmesinde insansız hava araçları etkili olacak. Diğeri ise bu uçaklar Türkiye’nin diplomasideki ağırlığını da arttıracaklar. Belki Türkiye bunları herkese vermeyecek sadece kendisi ile yakın ilişkiye giren müttefik ülkelere satacak. Ben tabi göğsüm kabararak gururla izliyorum.

Akıncı bize hem Ege’de hem Kıbrıs’ta hem de Doğu Akdeniz’de önemli bir güç veriyor. Kime karşı? Yunanistan’a ve onu destekleyecek olan ülkelere karşı. Bazı Arap ülkeleri destekliyordu, İsrail, Fransa ve Avrupa ülkeleri vardı. Onlar da bunu görmek durumunda. Türkiye’nin caydırıcı gücünü, diplomatik gücünü görecek.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer

"İKİ ÖNEMLİ PARAMETRESİ VAR"

Akıncı TİHA’nın iki önemli parametresi var. Birincisi menzil olarak daha uzun menzilli ve üzerinde takılı olan akıllı füze sistemleri de hem menzil hem de vuruş kuvvetini arttırıyor. Akıncı TİHA Türkiye’nin hava savunmasını derinlikten itibaren sağlayabilmesi açısından son derece önemli bir yetenek kazandırıyor. Günümüzde modern harpler hava kuvvetlerinin saldırısıyla başlar. Taarruzi İHA’nız varsa düşman ülkelerin yapabileceği her türlü hava saldırısını önleme kabiliyetiniz var demektir. Türkiye’nin bütünleşik hava sistemini güvenli bir şekilde sağlaması ve ülkemizin bekasının güvence altına alınmasında çok önemli bir aşama kaydedilmiş durumda.

"BU İNANILMAZ BİR KABİLİYET"

SİHA’nız varsa olası düşman uçağına sınırlı da olsa bir müdahale şansınız olabilir ama TİHA’nız varsa kesinlikle müdahale edebilirsiniz. Pilotu da olmadığı için daha riskli görevlere girme şansınız var. Bu inanılmaz bir kabiliyetTüm Türkiye’nin hava sahasını bir yer istasyonundan rahatlıkla kontrol edebilir hale geliyorsunuz. TİHA’ları isterseniz hava kuvvetleriyle birlikte de kullanabilirsiniz. TİHA’lar ile bazı uçakların girmesinin riskli olabileceği yerlere girerek en küçük hedefe kadar vurma şansımız var. Gemilerinizi de uçağa gerek duymadan TİHA’lar ile koruyabilirsiniz. Karadaki Mehmetçiğe ani ve yakın hava desteğini sağlama konusunda da TİHA’ların büyük bir etkisi olacaktır. Bunun bir sonraki aşaması da İnsansız Savaş Uçağı.

 
KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 106 TÜMÜ
  • Bülent 2 yıl önce Şikayet Et
    İrtifa 12000 km yazıyor, 12000 metre olmasın
    Cevapla
  • Hüseyin Keskin. 2 yıl önce Şikayet Et
    Tabiiki 12000 metre.
    Cevapla
  • ibrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    keşke bende bayraktar kadar başarılı ülkeme katkı yapabilseydim ancak ben maket uçak bile yapmayı beceremem
    Cevapla
  • VANLI 2 yıl önce Şikayet Et
    Damat gurur kaynağımız sın .
    Cevapla
  • Ergün 2 yıl önce Şikayet Et
    Ümmetin umudu artıyor eskisi gibi güçlü bir devlet olacağız inşallah.
    Cevapla
  • dede 2 yıl önce Şikayet Et
    damaaaaaat kadar kafanıza taş düşsün beslemler... gidin heykelcikleirnizi cilalayın beslemeler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR