TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri Marmara Denizi'nde dalış yaptı

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri, müsilaj etkilerinin gözlenmesi amacıyla Büyükada açıklarında 6 metre derinliğe dalış yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.09.2021 16:12 GÜNCELLEME 07.09.2021 16:12 GÜNCEL
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri Marmara Denizi'nde dalış yaptı
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri Marmara Denizi'nde dalış yaptı

Burada komisyon üyelerince Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunun etkilerine ilişkin gözlemleme yapmak amacıyla dalış gerçekleştirildi.

Mustafa Demir, yaklaşık 6 metre derinliğe gerçekleştirdiği dalışın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda detaylı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Demir, komisyonun aldığı kararla Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan tüm illeri dolaştıklarını, bu çalışmaların içerisinde arıtma tesislerinin ise yakından izlendiğini aktardı.

Son gelişmelerle müsilajın eskisi kadar yoğun olmadığını, bunun da sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Demir, şu bilgileri verdi:

"Şu anda daldığımızda da ufacık parçacıklar halinde müsilajı görüyoruz. Aynı zamanda deniz altında bıraktığı etkiyi de görüyoruz. Fakat ne yaparsak yapalım müsilaja neden olan etkenlerin ki bunlar başta kirleticiler, Marmara Denizi'ni kirleten bu kirleticileri arıtmadan mümkün olmayacağını hepimiz biliyoruz. Marmara havzasında yaşayan 25 milyon insanımız var. Bu 25 milyon insandan kaynaklı evsel veya kentsel atıklar var. Sanayi ve endüstri atıklar var, tarımda uygulanan ilaçlar neticesinde şu veya bu şekilde denize ulaşan kirleticiler var. Bunların temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz."

- "HAZİRAN, TEMMUZ AYINDAKİ O MÜSİLAJ YOK"

Mustafa Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Marmara Denizi için eylem planı hazırlandığını hatırlatarak, bilim ve teknik kurulu ile koordinasyon kurulu oluşturulduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bunları takip ettiğini kaydetti.

Demir, "Temel hedef şu anda fiziksel, mekanik arıtma değil, asıl önemli olan ileri biyolojik arıtmanın başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara'da hayata geçirilmesi. Bunu başarmış organize sanayi kuruluşlarımız da var. Netice itibarıyla bir rapor oluşturacağız, bu raporda mevcut durumu, kirleticilerin etkileri, çözüm yollarıyla birlikte bir rapor oluşturup gerekli yerlere takdim edeceğiz." diye konuştu.

Bir soru üzerine Demir, "Oralarda ufak müsilajlar, küçük parçacıklar halinde müsilajlar görebiliyoruz. Ama geçmişte, özellikle haziran, temmuz ayındaki o müsilaj yok." değerlendirmesini yaptı.

Demir, müsilajın ekosisteme de etkisinin gözlendiğini ancak zaman içerisinde yok olmasının da gelecek açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR