Adalet Bakanı Gül'den sosyal medya yasası düzenlemesi açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti'nin yeni dönemde Meclis'e sunması beklenen sosyal medya yasası teklifine ilişkin, "AK Parti, sansüre, eleştiri ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma yolundaki bir şeye asla müsaade etmez." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.09.2021 14:11 GÜNCELLEME 12.09.2021 14:29 GÜNCEL
Adalet Bakanı Gül'den sosyal medya yasası düzenlemesi açıklaması
Adalet Bakanı Gül'den sosyal medya yasası düzenlemesi açıklaması

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, KON TV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.


“12 EYLÜL DARBECİLERİNİ YARGILAYAN BİR ANAYASA DÜZENLEMESİ YAPTIK”

Darbecilere gerekli cevabın verildiğini ifade eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “AK Parti’nin siyaseti artık Türkiye’de eskisi gibi olmayacak, özgürlüklere, milletimizin ekonomisine hiçbir vesayetçi müdahale edemeyecek anlayışıyla ne yaptık? Anayasa değişikliği yaparak 12 Eylül darbecilerini yargılayan bir anayasa değişikliği yaptık. Ve Kenan Evren ve dönemin yetkilileri de yargı önüne çıkartıldı. Bu anlamda Ulucan’larda canlarımız gitti ama biz bunların hakkını nasıl savunuruz diye bir çaba ortaya konuldu. Vesayetçiler hiçbir zaman kazanmayacak. Demokrasimizin önüne hiçbir zaman geçemeyecekler. 15 Temmuz’da yargı derhal yakalama tutuklama kararı verdi, darbecilerden hesap sordu. millet adına karar veren bir yapı var. FETÖ’cülerin de yargıdan tasfiyesiyle bu süreç yine titiz bir şekilde devam ediyor. Millet adına karar veren, milletin bu anlamda özlediği hukuku egemen kılmaya çalışan bir yargı var. Eskiden darbecileri meşru kılan bir yargı vardı şimdi o yok” ifadelerini kullandı.


“SİVİL ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

Düzenlenecek olan anayasaya değinen Bakan Abdulhamit Gül, “İnsanımızın özgürlüğünü arttıracak bir sivil anayasaya ihtiyaç vardır. Milletimize olan borcumuzu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Anayasalar bir toplumsal sözleşmedir. Toplumsal sözleşmede toplumun her kesimi geleceğini orada görmelidir. Anayasalar insanların ben şöyle düşünüyorum, ben şu şekilde inanıyorum, farklı giyiniyorum, farklı bir meşrebe sahibim denildiğinde bu senin toplumsal sözleşmen olarak güvencendir diyen bir anayasadır. Bu benin farklı düşünüşümü, giyinişimi güvence altına alırsa toplumsal sözleşme olur. Sadece toplumun bir kesiminin değil toplumun her kesiminin bu duyguya sahip olması temel amacımızdır” şeklinde konuştu.


“AK PARTİ’DE DEĞİŞİMİ TAKİP EDEREK YAPILMASI GEREKENİ YAPIYOR”

Bakan Gül, “Bir konuda eksiklik varsa ya kanun eksiktir ya da yoktur yasama devreye girer. Sonrasında da iş yargıya kalıyor. Karar yasamaya karşı da yürütmeye karşı da bağımsız millet adına karar veriyor. Bizim görevimiz yasal eksiklerimiz varsa bunları tamamlamak, gerekli destekleri vermek. Ama onun dışında anayasadan başka hiçbir yerden emir almayan yargı mensuplarının adaleti tecelli ettirmesi. 2023’e kadar gün gün neler yapılacağı bir hedef takvimi verildi. 2023 yılına kadar hedefimiz vatandaşımıza güven veren bir adaleti sunmak. AK Parti reformcu değişimci bir partidir. AK Parti kendisini tekrar eden değil, çağ değişiyor, AK Parti’de değişimi takip ederek yapılması gerekeni yapıyor. Bu reformlar ne ilk ne tektir. Devamı da gelecektir. Biz de AK Parti olarak değişimci reformla değişiklik yapacağız. 2023 yılına kadar olacak reformların yüzde 50’si hayata geçti” diye konuştu.


“ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

Yargı paketleri ile ilgili bilgi veren Abdulhamit Gül, “Meclis açıldıktan sonra da çok önemli adımların atılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar da Cumhur İttifakı’yla da çok önemli adımlar atıldı. Bunlar yapıldıkça unutuluyor. Şimdi tutuklulukta azami süre getirildi. Mahkeme vatandaşlarımızın ifadesini almak üzere yakalama çıkarıyor, ifadesini alıp geri bırakıyor. Eskiden ailesinin yanından alıp götürüyorlardı vatandaşları Şimdi ne getirdik, ‘ 2gün sonra geleceğim taahhüt ediyorum dönünce ifade vereyim’ şeklinde. Dönüp ifadesini veriyor. Bu da dördüncü yargı paketinde çıktı. Çok önemli adımlar attık. İnanıyoruz ki yargı mensuplarımız milletimizin isteğini yerine getireceklerdir ve getiriyorlar da” ifadelerine yer verdi.

“BAKANLIĞIMIZDA ÇOK ÖNEMLİ BİR DAİRE KURULDU”

İcra süreci hakkında bilgi veren Bakan Gül, “Çok önemli bir daire kuruldu bakanlığımızda. Adli Destek dairesi. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Grubumuzda arkadaşlarımızla paylaştık. Böyle olunca anne baba çocuğunu görmek istediğinde icra masrafı yatırıyordu. Buradan para almayacağız. Çocuğunu görecek çünkü. Sembolik bir rakam alınacak. O da icra olduğu için. Uzmanlar marifetiyle çocuk teslim merkezleri gibi valilikler gibi topyekün çocuğua sahip çıkan Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gerçekleştireceğiz bunu. Hedef süre anlamında pandemi araya girdi. Uygulamada adliyeler kapandı ama vatandaşımız dava açtığında, savcılar suç duyurusunda bulunduğunda pandemide bazı sorunlar yaşandı. ‘ey vatandaş senin açtığın bu dava 150 günde sona derece’ ortalama bir süre. Fikir vermesi bakımından daha erken de olabilir, daha geç de olabilir” diye ifade etti.


“HAKİM SAVCI YARDIMCILIĞI UYGULAMASI OLACAK”

Bakan Abdulhamit Gül, “Hakim savcı mülakatları ile ilgili komisyonumuz çalışmalarını tamamlamak üzere. Bir iki hafta içerisinde hem hakim savcı hem icra mülakat sonuçlarını açıklayacağız. Aldığım bilgi o yönde. Önümüzdeki dönemde hakim savcı yardımcılığında tüm yargısal işleyişi tanıklık yaparak tecrübeli bir hakim yargılama, iddia anlamındaki adeta denizin içine atılarak yüzmeyi öğrenecek bir süreç görüyoruz. Hakim yardımcılığı gibi bir süreçte tüm kurumlarda da öneriler alındı. Tüm mesleklere girişte olacak” ifadelerine yer verdi.

“HAKİM SAVCILAR SOSYAL MEDYADAN ETKİLENMEZ”

Sosyal medyada gündeme gelen konuların yargılanması sürecine değinen Gül, “Sosyal medya dünyanın gerçeği. Sosyal medya bu anlamda her türlü düşüncelerin ifade edileceği bir yer. Ancak her mecrada olduğu gibi sosyal mecralarda da hiçbir şey tekil değil. Hukuk olmalı. Suç nerede işleniyorsa hukuk düzeni orayı bir hukuk çerçevesine almaktadır. Sosyal medya çok önemli bir mecra. Hakim önüne gelen delille karar veriyor. Hakimin önüne gelen deliller daha o görmede sosyal medyada duyulabiliyor. Bu konuda oturup ki ne olduğu belli olmayan doğru olup olmadığını tespit etmesi lazım. Bunu kolluk yargı tespit edecek. Bu anlamda ne gerekiyorsa hakim savcı deliler bakar. Hakim delile bakar, olguya bakar. Bunun gereğini yerine getirir. Ama diyelim ki iki gün sonra eline geçti. Yargılamayı öyle yapar. Yargı ve deliller dışında karar verilmez. Sosyal medya dikkate alınmaz. Hakim savcılar etkilenmez, delilden yola çıkar” diye ifade etti.

“BİZ YASAKÇI BİR ANLAYIŞ İÇERİSİNDE OLAMAYIZ”

Sosyal medya ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Bakan Abdulhamit Gül, “Biz yasakçı bir anlayış içerisinde olamayız. AK Parti grubumuzun da üzerinde çalıştığı tüm kurumlarla bir çalışma yapılıyor. B çalışma; sosyal mecralar üzerinden de insanların, kişilerin dezenformasyona uğramamasıdır. Yani sosyal medya mecrası ve tüm alanlarda özgürlük, bir başkasının özgürlüğüne, bir başkasının onuruna saldırıca bulunuyorsa sınırlandırılmalıdır. Ben çamur atayım o temizlemeyle uğraşsın. Sahte hesap aç yap. Bunun partisi de yok, cinsiyeti de yok. Devlet insanın onurunu yaşatmak için vardır. Dolayısıyla bu alanda nelere ihtiyaç var? Bunlar üzerine bir kafa yoruluyor. İlgili kurumlarla değerlendirilmesi yapılıyor” şeklinde ifade etti.

“2023’E KADAR HİZMETLERİ ADIM ADIM ADALETE ERİŞTİRİCİ ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

UYAP uygulaması ile ilgili bilgi veren Bakan Gül, “Kolaylaştırıcı hizmetler sunmaya çalışıyoruz. Her alanda adalet hizmetlerinin hepsinde. Bu covid sürecinde adliye kapalıyken vatandaşlarımız adalete uğraşabildi. Biz UYAP 2023 diye yeni bir sürüm üzerinde çalışıyoruz. Onun yüklemesi vardı. Yüzlerde arkadaşlarımız. Arkadaşlarımıza selamlarımı iletiyorum. Vatandaşımız daha etkin nasıl kullanır? Bunu yakında paylaşacağız. Vatandaşımızın adalete ulaşımını kolaylaştırmak için yapacağız. Yapay Zeka Müdürlüğü kurduk. Bunu 2023’e kadar hizmetleri adım adım adalete eriştirici çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

“2022’DE BUNU TÜM NOTERLİKLERDE HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Sahte işlemlerle ilgili alınan öneme değinen Bakan Gül, “Parmak izi çip ile noterlikte işlem yapılacak. Şu an Ankara’da başarılı bir şekilde gidiyor. 2022’de bunu tüm noterliklerde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“BARAJIN İNDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Barajın indirlmesi ile ilgili bir düzenleme, bir çalışma söz konusu. Bunun için meclisimizin açılmasını bekleyeceğiz. Orada konuşacağız. AK Parti demokrasi adımında çok önemli adımlar atmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR