Yeni VLP aşısı mutasyonlara karşı etkili olacak

TURKOVAC’ı sonbaharda seri üretime geçirmeyi planlayan Türkiye, yerli VLP aşısında da Faz-3’e geçiyor. Aşı, virüsün değişimine karşı daha yenilikçi tasarlanırken, yeni mutasyonlara karşı bir hafta içinde yeniden düzenlenebilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 25.09.2021 09:12 GÜNCELLEME 25.09.2021 09:13 GÜNCEL
Yeni VLP aşısı mutasyonlara karşı etkili olacak
Yeni VLP aşısı mutasyonlara karşı etkili olacak

Kovid-19’da ilk aşısı TÜRKOVAC’ı sonbaharda seri üretime almayı planlayan Türkiye, yerli VLP aşısında da Faz-3’e geçiyor. Yerli VLP aşısı, Kovid-19’un değişimi dikkate alınarak yenilikçi tasarlanıyor. Tüm dünyada koronavirüsle mücadele kapsamında aşı çalışmaları sürüyor. Türkiye, ileri bir teknolojiyle virüs benzeri parçacık aşısı olan VLP’yi geliştiriyor. Şu ana kadar Türkiye dışında 3 ülkede koronavirüse karşı VLP yöntemiyle aşı çalışması yürütülüyor.

KOMİTE ONAY VERDİ

Kovid-19’a karşı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geliştirilmesi devam eden yerli VLP aşısında Faz-2 çalışmaları başarıyla tamamlandı. 5 kişiden oluşan bağımsız veri izleme komitesi, verileri günlük izledi. Komite, bütün klinik, laboratuvar sonuçlarını inceledikten sonra VLP’ye Faz-3’e devam edebileceğinin onayını verdi. Sağlık Bakanlığına, önümüzdeki hafta VLP aşısının Faz-3 çalışmaları için başvuru yapılacağı öğrenildi. Türkiye’nin ilk yerli aşısı olan ve acil onay başvurusu için hazırlıklarına devam eden TÜRKOVAC’tan sonra yerli aşı VLP’de Faz-3’e geçecek.

MUTASYONLARA KARŞI AKTİF

VLP aşısı, gelişebilecek her türlü mutasyona adapte edilebilecek. Varyantalara karşı dizayn edilebilme özelliğini taşıyan VLP aşısının yeni mutasyonlara karşı da etkili olacağı vurgulanıyor. VLP aşısı, 1 hafta içinde yeni mutasyonlara göre dizayn edilebilecek. Aşı hakkında bilgi veren kaynaklar, “Yerli VLP aşısı yeni varyantlara karşı hızla dizayn edilebilir, Delta varyantı dahil olmak üzere. Laboratuvarda çalışan akademisyenler yaklaşık bir iki hafta içerisinde dizayn edip ve kullanıma hazır hale getirebiliyor” dediler. VLP aşısının gönüllü havuzunda 5 bin civarında kişi yer alıyor. VLP son faz çalışmaları bin 500’ün üzerinde gönüllüye uygulanacak. Faz-3 ile de aşının etkinliği ölçülecek.

YIL SONU YA DA YILBAŞINDA

VLP aşısının yurt dışındaki çalışmaları için de görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Faz-3 çalışmalarının da yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Aşı için ticari kullanım onayı alınacak ve en geç bu yılın sonu ya da 2022’nin başında kullanıma sokulacak.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip Reis ile kendimize güvenimiz geldi. Bilim teknoloji inovasyon tıp ilaç ecza otomotiv havacılık uzay bilişim,çip,yenilenebilir enerji yapay zeka,,,,,vb... Bilimsel atılımlar sürüyor. Diğerleri ayağının tozu olamaz, Lütfen Reise sahip çıkalım,
    Cevapla
  • Murat Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanı ölümden Ecel'i korur. Covid sebeptir. Ecel be 1 dakka ileri ne bir dakka geri gelir. İnsanın eceli geldiyse Covid'den ölmese ne olur. Hadi ölüme de aşı bulun
    Cevapla
  • Murat Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    Faz 0 Faz1 ve Faz2 çalışmaları bu kadar hızlı bitirilebiliyor muydu? Diğerleri bitebiliyorsa biz de bitirebiliriz tabii. Niye olmasın. :)
    Cevapla
  • Kulfani 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç aşı olmamış kardeşlerim Turcovac aşısına gönüllü olun, kafirin aşısına güvenmedim Turcovac faz 3 çalışmasına gönüllü oldum. Hiç bir yan etkiylede karşılaşmadım şu ana kadar. Kafirin aşısı teniz olsa dahi, onlara paramız nasip olmasın, bizim ülkemizde de TIP gelişsin. Savunma sanayindeki başarıyı sağlık alanında da gösterelim. Biontec aşısını üreten o malum zevatlar İSRAİLİ DOYURDU DAHA SONRA TÜRKİYE YE AŞI SATTI. Onlar Türk diye güvenecek miyiz. Öyle ise kılıçtaroğlu da Türk,fetöcüler de Türk........
    Cevapla
  • PANDEMİ BİTER 2 yıl önce Şikayet Et
    GERÇEKTEN de Pandemiyi bitirmek, Korona virüsünü öldürmek, hastaları bir an önce sağlığına kavuşturup yoğun bakım odalarını boşaltmak mı istiyorsunuz? BU İSTEĞİNİZDE SAMİMİ İSENİZ alın size çok ucuz ve basit bir çözüm. Şu cümleyi internette aratın ve çıkan sayfayı okuyun, videoları izleyin. Sonra da bu site kapatılmadan, Klordioksit YASAKLANMADAN sosyal medya üzerinden herkese yayın. "DR. Andreas Ludwig Kalcker ile Klordioksit Sohbeti — Türkçe Alt Yazılı"
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz kullanmıştık! 3 günde covidi söktü aldı! Bununla ilgili bir sürü bilimsel yayın ve çalışma olduğu halde, neden se üstünü bilerek örtüyorlar sanıyorum!
    Cevapla
  • Araştırın 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu cümleyi internette aratın ve çıkan sayfayı okuyun Sonra da bu site kapatılmadan, Klordioksit YASAKLANMADAN sosyal medya üzerinden herkese yayın. "bakteri, virüs, mantar, spor, alg, akar, parazit, biyofilm ve tehlikeli Legionella gibi diğer patojenik mikropların son derece etkili bir şekilde öldürülmesi için biyosit olarak bir klor dioksit"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR