2022 ÖSYM sınav ve başvuruları ne zaman? KPSS, YKS, DGS ve ALES sınav tarihleri...

Bu yılın sona ermesine 2 ay kala 2022 yılında ÖSYM tarafından düzenlenecek sınavların başvuru tarihleri merak konusu oldu. Hayallerindeki üniversitelerde eğitim almak isteyenler üç oturumdan oluşan YKS sınavına, memur olabilmek isteyen lise, ön lisans ve lisans mezunları KPSS oturumlarına, 2 yıllık üniversite eğitimlerini 4 yıla tamamlamak için çabalayanlar DGS sınavına, akademik kariyer hedefleyenler ise ALES sınavlarına katılacak. Peki 2022 YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman? İşte 2022 ÖSYM sınav ve başvuru tarihleri...

ABONE OL
GİRİŞ 14.10.2021 13:28 GÜNCELLEME 14.10.2021 13:28 GÜNCEL
2022 ÖSYM sınav ve başvuruları ne zaman? KPSS, YKS, DGS ve ALES sınav tarihleri...
2022 ÖSYM sınav ve başvuruları ne zaman? KPSS, YKS, DGS ve ALES sınav tarihleri...

Milyonlarca öğrenci ve mezun 2022 yılında düzenlenecek sınavlara hazırlıklarını sürdürüyor. Geride bıraktığımız sene yapılmayan KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınav tarihleri en çok merak edilen sınav tarihlerinden oldu. Öğrenciler bir yandan sınav hazırlıklarını sürdürürken başvuru tarihlerini ise kaçırmak istemiyor. Pandemi nedeniyle değişiklik gösteren takvim doğrultusunda net sınav tarihlerini öğrenmek ve çalışma takvimi hazırlamak isteyenler araştırma yapmaya şimdiden başladı. Sayısal anlamda en çok katılımın yapıldığı sınav KPSS ve üniversite sınavı olacak. Bu sınavları DGS ve ALES sınavları takip edecek. Peki 2022 YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavı başvuruları ne zaman başlayacak? İşte sınavlara dair tüm detaylar...

2022 ÖSYM Sınav Takvimi Yayınlandı Mı?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) henüz 2022 yılı sınav ve başvuru tarihlerini yayınlamadı. Ancak merkezi sınavların başvuruları ve sınavları her yıl benzerlik gösteriyor. İşte merak edenler için başvuru ve sınavların yapılması beklenen tarihler;

 KPSS Ortaöğretim Ön Lisans ve Lisans

Lisans mezunu ve son sınıf öğrencilerinin katıldığı KPSS oturumları her yıl düzenleniyor. Ortaöğretim ve ön lisans sınavları ise çift yıllarda düzenleniyor. Bu yıl lise ve iki yıllık üniversite mezunlarına yönelik sınavlar gerçekleştirilecek. 2021 yılında KPSS başvuruları 28 Mayıs-14 Haziran 2021 tarihlerinde alınmıştı. Genel Yetenek, Genel Kültür Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi ve ÖABT sınavları ise Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirildi. Bu yıl benzer şekilde sınavların Ağustos ayında düzenlenmesi bekleniyor.

Üniversite Sınavı (YKS)

Üniversite sınavı diğer adıyla Yükseköğretim Kurulu sınavı (YKS) başvuruları geride bıraktığımız sene 4 Şubat-2 Mart 2021 tarihleri arasında alındı. Üç oturumda yapılan üniversite sınavı ise aşağıdaki tarihlerde düzenlendi. ÖSYM genellikle üniversite sınavlarını Haziran ayı içerisinde gerçekleştiriyor.

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)  26 Haziran 2021 

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)  27 Haziran 2021 

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) : 27 Haziran 2021 

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)

2 yıllık üniversite eğitimlerini 4 yıla tamamlamak isteyen öğrenciler DGS sınavı ile şanslarını deniyor. 2021 yılında DGS sınavında başvurular 21-31 Mayıs tarihleri arasında alındı. Sınav ise 11 Temmuz tarihinde düzenlendi.

ALES

Akademik kariyer hedefi olan adayların katıldığı ALES sınavı her yıl 3 kez düzenleniyor. 2021 yılında yapılacak son sınav (ALES/3) 21 Kasım tarihinde düzenlenecek. Başvurular ise 14 Ekim'de sona erecek. 2022 yılında düzenlenecek sınavların başvurularının Mart ayı içerisinde alınması ön görülüyor.

YKS, KPSS, DGS ve ALES Sınavlarında Kaç Soru Soruluyor?

Üç oturumda düzenlenen üniversite sınavında sınavlara göre soru ve süreler değişiklik gösteriyor. Temel Yeterlilik Oturumu (TYT) 135 dakika 120 soru, Alan Yeterlilik Testi (AYT) 180 dakika 160 soru ve Yabancı Dil Testi (YDT) 120 dakika, 80 soru olarak belirlenmiştir.

Memur olmak isteyenlerin katılacağı KPSS sınavlarında ise Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarından 60'şar olmak üzere toplam 120 soru sorulur. Sınav süresi 130 dakika olarak belirlenmiştir. KPSS Eğitim Bilimleri sınavı 80 soru, 100 dakika, Alan Bilgisi sınavları ise 40 soru 50 dakika olarak yapılır. (İstatistik sınavı hariç) ÖABT sınavında adaylara 75 soru yöneltilir ve 120 dakika süre verilir.

Geçiş yapacak öğrencilerin katıldığı DGS sınavında adaylara 120 soru yöneltilirken sınav süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir.

ALES sınavında 50 sözel ve 50 sayısal olmak üzere toplam 100 soru sorulur. Bu soruların cevaplanması için adaylara 150 dakika süre verilir.

YORUMLAR 1
  • Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın devlet büyüklerim sayın yetkililer lütfen duyun sesimizi kamu personeli yaş sınırında düzeltme yaparmısınız 35 yaş sınırında esneklik yapılsın bu yüzden kamuya yerleşmede zorluk yaşıyoruz birileri duysun okusun bu mesajımı lütfen çok rica ediyorum
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR