Cumhurbaşkanı ek gösterge müjdesini verdi! 3600 ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

3600 ek gösterge ile maaşlar, emekli ikramiyesi ve emekli maaşı artacak. Konu ile ilgili sok dakika açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki yılın sonuna kadar bu mesele çözülecek." diyerek müjdeyi verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2021 17:19 GÜNCELLEME 08.10.2021 17:20 GÜNCEL
Cumhurbaşkanı ek gösterge müjdesini verdi! 3600 ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?
Cumhurbaşkanı ek gösterge müjdesini verdi! 3600 ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022-2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında 3600 ek gösterge konusundaki çözümün ilk sinyalini vermişti. 3600 ek gösterge sorununu sözleşmeyle kayıt altına aldıklarını belirten Bilgin, “Bütün memurlar için fiili bir sorun olan ek gösterge meselesini çözüme kavuşturacağız. Şimdi onun çalışma programını hazırlıyoruz. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra kanun çıkartmak Meclis’in inisiyatifinde” demişti. Konu ile ilgili açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşmede 3600 ek gösterge ve sözleşmeli memurlar konusunu karara dönüştürdüklerini belirterek, "2022'de yetkili konfederasyonla çalışılarak tamamlanacaktır, diye kayıt altına aldık." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EK GÖSTERGE MÜJDESİNİ VERDİ!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı.

Burada konuşma yapan Erdoğan, 3600 ek gösterge konusu üzerinden CHP lideri Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi. 

"Kılıçdaroğlu memurları tahrik etmek için 3600 ek gösterge meselesini tekrar edip duruyor" diyen Erdoğan, "Bunu gündeme getiren biziz. Önümüzdeki yılın sonuna kadar bu meselenin çözüleceğini muhataplarımıza beyan eden biziz. Bu zat neyi konuşup duruyor" dedi.

"İFTİRA KAMPANYALARI ARTIYOR"

2023'e yaklaştıkça partimize yönelik iftira kampanyaları artıyor. 2023'te Meclis'te ve cumhurbaşkanlığında yeniden sorumluluk üstleneceğiz. Bunlara hak ettikleri cevabı her türlü platformda vereceğiz. Bizim tek sorumlu olduğumuz merci milletimizdir. Bundan sonra da hedeflerimize milletimizle beraber yürüyerek ulaşacağız."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Yalçın, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımıza orada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile aldığımız karar dolayısıyla memnuniyetimizi ifade ederken, kendilerinin de bu konuda sürece ilişkin özellikle katkılarının ve talimatlarının önemli olduğunu belirttik. 

Cumhurbaşkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına dönerek 'Memur-Sen ile bunu 2022 yılı içerisinde bir an önce tamamlayın, çalışın ve bunu hayata geçirecek hale getirin ve bize takdim edin' diyerek bu konuda talimatlandırdı. 

İKRAMİYELERE 30 BİN TL ZAM, MAAŞLARA 750 TL ZAM!

Önemli bir kazanımı, bu süreci de oluşturma fırsatı önümüzde otoban gibi açıldı. Bu son derece kıymetli çünkü emekli olduğunda 30 bin liralık ikramiyenin arttığı ve 750 liralık maaşın arttığı bir zeminden bahsediyoruz."

Toplu sözleşmedeki kazanımlardan bahseden Yalçın, Memur-Sen olarak 258 kazanımı 350'ye çıkardıklarını söyledi.

SİSTEMDEKİ DÜZENSİZLİKLER ORTADAN KALKACAK

Hem çalışma Bakanlığı hem Hazine Maliye Bakanlığı nezdinde 3600 ek gösterge çalışmaları başladı. Daha önce de bu konuda çalışmalar yapılmış ve maliyetler de çıkartılmıştı. Hatta bu konuda bazı yasa taslakları da hazırlanmıştı. 

3600 ek gösterge sorunu önce polis, hemşire, din görevlileri ve öğretmenler için gündeme gelmiş bu konuda bazı çalışmalar da yapılmıştı. Ancak sorunun diğer memurlar içinde ortada olmasıyla kapsamın genişletilmesi gündeme geldi. Çünkü ek göstergeler arasında dengesizlikler de bulunuyor.

Örneğin bir şube müdürünün ek göstergesi 2200 iken onun emrinde çalışan bir memurun ek göstergesi 3600 olabiliyor. Yapılacak çalışma ünvanlar arasındaki ek gösterge dengesizliğinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Tasarruf teşvik fonu, taşeronların kadroya geçirilmesi, emeklilere intibak sağlanması gibi devrim niteliğinde bir değişiklik olacak ek gösterge düzenlemesi kapsamlı bir çalışmayı da içeriyor.

 

KANUN TEKLİFİ TASLAĞI AÇIKLANDI

Diğer taslağın açıklamalar kısmında ise şu bilgiler yer alıyor: "Söz konusu Kanun teklifi taslağı ile;

  • 657 sayılı Kanuna tabi olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun öğretmenlerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

  • 657 sayılı Kanuna tabi olarak Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az 4 yıllık hemşirelik yükseköğrenim mezunu hemşirelerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

  • 657 sayılı Kanuna tabi olarak Din Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az dört yıllık dini yükseköğrenim mezunu olanların kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

  • 657 sayılı Kanuna tabi olarak Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan birinci sınıf haricindeki emniyet müdürü sıfatını kazanmış olanlar ile en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun polis ve başpolislerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

Ek gösterge düşük kaldığından öğretmen ve polisler hem emekli olamıyor hem de yüksek emekli maaşı alamıyor. Bu sorun sadece öğretmen ve polisleri değil tüm kamu görevlilerini ilgilendiriyor. Ek gösterge sorunu yeniden gündeme geldi ve taraflar sorunun çözümü konusunda bu sefer istekliler. 3600 ek göstergenin, tüm kamu görevlilerini kapsaması istense de görünen dört meslek grubundaki; polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergeleri yükseltilecek. Böylece 2200 ve 3000 olan ek gösterge, 3600’e çıkacak.

Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak.

YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • SONER 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynı meslekten önce emekli olanları kapsayacak mı ,kapsamayacak mı? Bunu da görüşeceklermiş .Sadece çalışana verip de, emeklisine vermezseniz hiç çıkarmayın ondan iyi. Çalışan 5000tl alıyorsa, emeklisi 2500tl alıyor demektir .Eğer sadece çalışana çıkarırsanız büyük adaletsizlik olur. Mesela aynı işi yapan, o kanun çıktıktan 1 gün sonra emekli olsa bile ona da vurmaz. Böyle şey olabilir mi?
    Cevapla
  • 2008 sonrası memur 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ek göstergenin 2008 yılından sonra memur olanlara bir faydası olmayacak (mevcut memurların yaklaşık yarısı demek) bu konudan hiç kimse bahsetmiyor asıl bu sorunun çözülmesi lazım...
    Cevapla
  • suleyman altun 2 yıl önce Şikayet Et
    ben teknik 657 elemanım göstergem 2200 çalışma şartlarım ağır ,iş riskim ağır..3600 bizede olmayacaksa ? ....keşkem din görevlisi olaydım ..
    Cevapla
  • Memurların sesi 2 yıl önce Şikayet Et
    memurların mezuniyetine kadrosununa sınıfına bakmadan herkesi kapsayacak tüm memurları memnun edecek bir sonuca varılması şarttır.Verilecek karar aynen 2023 seçimlerine yansır.Hükümet ne ekerse 2023 onu biçer.
    Cevapla
  • Ali ÇOLAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm memurları kapsamasını arzu ediyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR