İTÜ'den vahim iddia: Kampüse çökmüşler, kaçak da var rant da!
İTÜ Rektörlüğü, manipülatif haberlerin ardından açıklama yaptı. Kampüsten yıllarca haksız kazanç elde eden derneklere tepki gösterildi. Kiraladığı yeri başkasına 20 katına kiralayan ve ruhsatsız inşaat yapanların olduğu belirtildi.
ABONE OLİstanbul Teknik Üniversitesi'nin İTÜ Geliştirme Vakfı'na ait anaokulu, ilk-orta ve lise okullarına giriş çıkışların sadece Borsa Kapısı'ndan yapılacağını duyurması üzerine medyada manipülatif haberler çıktı.
İTÜ Geliştirme Vakfı yöneticileri, "İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun kendilerini dikkate almadığını" söyledi. İTÜ Rektörlüğü'nün Teknokent'in suyunu kestiği de iddia edildi.
"FAALİYET ALANLARI BELLİ"
Bu haberler üzerine İTÜ Rektörlüğü açıklama yaptı. Olayın perde arkasına gözler önüne seren açıklamada, muhalif medyada yer alan haberlerin aksine, öğrencilere mağdur eden girişimlerin bu dernekler tarafından yapıldığı belirtildi. Açıklamada ARI Teknokent A.Ş'nin üniversite kampüsünde faaliyet gösterebileceği alanların Resmi Gazete'de yayımlanan sınırlarla belirlendiği, bu yüzden kullanıma ilişkin kısıtlamanın söz konusu olmadığı vurgulandı.
— İTÜ - İstanbul Teknik Üniversitesi (@itu1773) October 7, 2021
"HAKSIZ YERE TÜM İMKANLARDAN FAYDALANIYORLARDI"
ARI Teknokent A.Ş'nin üniversite kampüsüne 5 girişi de kullanarak girmesi ve kampüste Rektörlük tarafından öğrenciler için oluşturulmuş tüm imkanlardan sınırsız şekilde yararlanmasının ciddi karmaşaya yol açtığı belirtilen açıklamada, "Süregelen bu haksız uygulama, yeni yapılan düzenlemeyle birlikte olması gereken hale getirilmiştir" denildi. Açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:
"KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL"
Teknokentlerin kuruluş amacı, üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirerek üniversiteler tarafından üretilen bilimin ticarileşmesini sağlamak ve bunun yanında yeni teknolojiler üreterek ülkeye katma değer sağlamaktır. İTÜ, yapmış olduğu çalışmalarla gerek ortağı olduğu Arı Teknokent A.Ş.’ye ve gerekse bunun dışında bilimsel çalışma yapan kurum ve kuruluşlara her türlü desteği vermektedir. İTÜ tarafından yapılan bilimsel araştırmaların sonuçları hiç kimsenin tekelinde değildir. Üniversitemizin bir teknokente belli bir oranda ortak olması o teknokentin yapmış olduğu işlerin tamamına onay vermiş olduğu anlamı taşımamaktadır. Bununla birlikte, 2003 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesinde faaliyet göstermekte olan ARI Teknokent A.Ş., o dönemki İTÜ Yönetiminin tasarrufu ile İTÜ Geliştirme Vakfı’nın çoğunluk oranında imtiyazlı hisse sahibi olduğu bir yapıda kurulmuştur. ARI Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu toplam 7 kişiden oluşmakta ve üniversitemizin bu üyelerden sadece bir kişiyi seçme hakkı bulunmaktadır. Şu anda Teknokent Yönetim Kurulu’nda üniversitemiz adına seçilmiş 1 üye ve üniversitemizden seçilmiş başka bir üye ile toplam 2 üye bulunmaktadır. Yönetim Kurulu’nda karar sayısının 4 olduğu gözetildiğinde, ARI Teknokent A.Ş.’nin almış olduğu kararlarda üniversitemizin bir etkinliğinin olmadığı anlaşılacaktır. Buradan hareketle ARI Teknokent A.Ş.’nin almış olduğu yönetim kararlarında İTÜ’nün ve öğrencilerinin kazanımlarının öncelikli olmadığı, aksine alınacak kararlarda ticari kaygıların ön planda olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır.
"ÇOK DERİN UÇURUM VAR"
Teknokentlerin varlık sebebi üniversitelerin bilimsel çalışmalarının değerlendirilmesidir. Asli görevi yalnızca ticari faaliyet göstermek değildir. Dolayısıyla, üniversiteden ayrı düşmüş bir teknokentin asli fonksiyonlarını yerine getirdiği iddia edilemez. Kaldı ki İTÜ’nün ARI Teknokent A.Ş.’ye ortak olmaktan dolayı elde ettiği kazanımlar ile ARI Teknokent A.Ş.’nin İTÜ’ye ait kamu arazilerini kullanarak elde ettiği maddi kazanımlar kıyaslandığında arada çok derin uçurumların olduğu görülecektir.
"DERNEKLERİN FAALİYETLERİ TAMAMEN TİCARİLEŞTİ"
Üniversitemizin kuruluşundan bugüne, zaman içerisinde İTÜ adını taşıyan veya bu markayı kullanan birden çok vakıf, dernek ve şirket kurulmuştur. Bunlardan bir kısmı üniversitemizle doğrudan bir ilişki kurmayıp dolaylı yollarla üniversitemize destek olmaya çalışmıştır. Bir kısmı ise varlıklarını üniversite kampüslerimizde bulunan gayrimenkuller üzerinde çeşitli vasıtalarla hak sahibi olarak elde ettikleri gelirlerle devam ettirmektedirler. Yani kısaca, bu kuruluşların varlık sebebi her ne kadar İTÜ’ye destek olmak gibi görünse de, bunu yaparken kullandıkları kaynaklar da yine İTÜ’ye ait olan menkul ve gayrimenkullerden gelir elde etme yoluyla oluşmuştur. Hal böyleyken, edinilen gelirlerin tasarrufu üniversitemizde değil, bu kuruluşların elinde bulunmaktadır. Bahsi geçen kuruluşlardan bir kısmı, zaman içerisinde kuruluş amaçlarından uzaklaşmış ve faaliyetlerini tamamen ticarileştirmiştir. İTÜ, tıpkı diğer devlet üniversitelerinde olduğu gibi öğrencilerin ücretsiz okuduğu, imkânlarını yalnızca eğitim, öğretim ve araştırmaya kullandıran bir üniversite olma arzu ve amacındadır.
"KAMPÜSÜ İŞGAL ETTİLER"
İTÜ Ayazağa Kampüsü 1.645 dönümdür. Bu alanın % 53’ü değişik şirket ve vakıflara çeşitli yollarla tahsis edilmiş ve kullandırılmaktadır. Bu kullanımların bazılarının zamanla hukuksuz bir şekle dönüştüğü tespit edilmiş olup (kira sözleşmelerinin sona ermesi, sözleşmeye aykırı kullanım, işgal vb.), üniversitemiz hukuk kuralları içerisinde bahsi geçen alanların kampüs alanımız içerisine katmaya devam etmektedir. Ülkemizde başka hiçbir üniversite kampüsü, alanının yarısından fazlasını başka kuruluşlara devretmiş değildir. Şu da bilinmelidir ki, İTÜ Geliştirme Vakfı açmış olduğu davalarla kampüs üzerinde daha fazla hak iddiasında bulunmaya devam etmektedir. Buna karşın, öğrencilerimizin yurt ihtiyacı had safhada olmasına rağmen yurt yeri tahsisi konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Tüm çabamız, kampüs alanının asli fonksiyonuna uygun olarak kullanılmasına yöneliktir.
"ÜSTLENDİĞİ ROLÜ KAYBETTİ"
Üniversitelerin şehir içlerinden kampüslere taşınmasındaki esas amaç; öncelikli olarak eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmek ve öğrenciler için barınma imkânları sağlamaktır. Bunların yanı sıra, üniversite olarak temel amaçlarımızın içerisinde ülkemizin sosyal, endüstriyel ve teknolojik alanlardaki sorunlarına çözümler sunmak ve gelişmesine katkıda bulunmak yer almaktadır. Bu kapsamda, kampüsümüzde bulunan tüm Ar-Ge şirketleri söz konusu amaçlarımıza uygun çalışmalarla ülkemizin katma değerini arttırıcı çalışmalara imza atmışlardır. Ancak, İTÜ Geliştirme Vakfı ve ARI Teknokent A.Ş. yönetimi, yıllar içinde üstlendiği rolden ve işbirliğinden uzaklaşmıştır.
20 KATINA BAŞKASINA KİRALAMIŞLAR!
İTÜ, uzun yıllar boyunca kampüs alanı içerisinde bazı bölümleri değişik şirketlere ihale yoluyla kiralamıştır. Bu şirketlerden bazıları, hakları olmadığı halde kendi kiraladıkları alanları alt kiracılara 20 katına kadar varan yüksek kira ücretleriyle devrederek kazanç elde etmektedirler. Bu şirketler hakkında da hukuki girişimlerimiz ayrıca devam etmektedir.
RUHSATSIZ İNŞAAT
İTÜ Ayazağa Kampüsünün hukuka aykırı kullanımına başka bir örnek vermek gerekirse; kampüs içerisinde faaliyet gösteren bir şirket, özel okul olarak kullanmak amacıyla, tamamen hukuka aykırı bir şekilde kampüs içerisinde ruhsatsız ve İTÜ’den izinsiz bina inşaatına başlamıştır. Benzer bir durum ARI Teknokent A.Ş. için de geçerlidir. Bu durumlar, İTÜ kampüslerinin fütursuzca işgal edildiğinin göstergesidir. Bu tür hukuksuz girişimlere kesinlikle izin verilmeyecektir.
"AYRIŞTIRMA YAPAN İTÜ DEĞİL, İTÜ'NÜN ADINI KULLANANLAR"
Hiç kimse İTÜ’nün ismini ve marka değerini kullanarak şahsi çıkar elde etmemelidir. Her bir kazanım hukuka uygun olmalı, doğrudan İTÜ’nün ve öğrencilerimizin faydasına olacak şekilde ve yine İTÜ Yönetimiyle işbirliği yapılarak kullanılmalıdır. Ortada bir ayrışma ya da ayrıştırma varsa bunu yapan İTÜ değil, İTÜ’nün adını kullananlardır.
"YÖNETİM KURULU" OYUNU
İTÜ Rektörlük makamı, bahsi geçen vakıf senetlerinde yer alan bir madde gereği, doğrudan bu vakıfların yönetim kurulu başkanı durumundadır. Ancak Rektörlük makamının, yönetim kurullarının oluşmasında söz hakkı olmadığından, bu vakıfların kararlarında da bir etkisi bulunmamaktadır. Çelişkili görünen böylesi bir manzarada, söz konusu vakıflar “İTÜ Rektörü, bizim yönetim kurulu başkanımızdır” imajı ile hareket ederek varlıklarını İTÜ imkânlarını kullanarak uzun yıllar boyunca devam ettirmiştir. Üniversite yönetiminden tümüyle kopuk, ancak üniversitemizin adını kullanarak varlıklarını devam ettiren bu vakıfların hiçbir hukuk dışı faaliyetine kampüsümüz içerisinde müsaade edilmeyecektir.
İTÜ’nün almış olduğu karar ve eylemler idari ve hukuki denetime tabidir. Dolayısıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hukuksuz olduğu iddia edilen eylemleri de her türlü denetime açıktır. Bilinmesi gerekir ki İTÜ, kampüsü içerisindeki her türlü hukuksuzluk sona erinceye kadar çalışmalarını devam ettirecektir.
Yine kampüs alanımız içerisinde bir şirket tarafından işletilen, üniversitemizle doğrudan ilişkisi olmayan bir özel okul bulunmaktadır. Bu özel okul ile üniversitemiz arasında kampüs kullanımı dışında herhangi bir bağ bulunmamaktadır.
İTÜ öğrencileri ve personelinin sağlığı için temas ihtimallerini kontrol etmek ve yerleşke içinde artan trafiği yönetmek amacıyla son günlerde alınan tedbirler, iddia edildiği üzere ARI Teknokent A.Ş.’ye ve çalışanlarına, özel okul öğrenci ve velilerine yönelik değildir. Bu birimlerin konforunu sağlamak doğrudan kendi yönetimlerinin sorumluluğundadır. Diğer yandan, ARI Teknokent A.Ş. ve özel okul yönetimleri sürecin çözümüne yönelik bugüne kadar İTÜ Rektörlüğüyle herhangi bir temas kurma teşebbüsünde bulunmamıştır. Ancak, ARI Teknokent A.Ş. ve özel okul yönetimlerinin bu umursamaz tavırlarına rağmen, İTÜ Rektörlüğü her zaman paydaşlarına gereken kolaylığı ve desteği sağlamıştır, sağlamaya devam edecektir.
Bu doğrultuda, öğrenci velilerinin ve ARI Teknokent A.Ş. çalışanlarının talebi göz önüne alınarak, kampüse ulaşım için araç giriş-çıkışları Etiler ve Borsa kapılarından; yaya giriş-çıkışları ise kampüsün tüm kapılarından kontrollü bir şekilde yapılacaktır.
İTÜ ARI TEKNOKENT'İN İDDİALARA VERDİĞİ CEVAP İÇİN TIKLAYIN...
İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI TARAFINDAN İDDİALARA VERİLEN CEVAP İÇİN TIKLAYIN
"BOĞAZİÇİ İMARA AÇILACAK" İDDİASI
Aynı tartışmaların benzer bir durumu Boğaziçi Üniversitesi'nde de yaşanıyor. Üniversite kampüsünün imara açılacağı iddia edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yöndeki haberleri kesin bir dille yalanladı.
-
halil ibrahim aygun 3 yıl önce Şikayet EtYalniz aciklama gercekten cok guzel bir dille yazilmis tebrik etmek lazim. Kaldi ki ortada cok sacma bazi durumlarin oldugu acik. Bu rektore destek olmak lazim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Alpagu 1453 3 yıl önce Şikayet EtMafyalaşmış vakıf, dernek ve amacını aşmış benzer kuruluşlara, Organize Suçlarla Mücadele Şube operasyon yapmalı.Bu kuruluşlar yıllardır başıboş kalmış, kaldıkça amacı hariç herşeyi kanunsuzca yapar hale gelmiş. Bu işlere dur diyenlere helal olsun.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Erdem 3 yıl önce Şikayet EtReis bu olaya müdahale etsin habisleri urlari çürük elmaları atsınBeğen
-
muhteşem 3 yıl önce Şikayet EtŞikayet eden kurumlar sizin işiniz bu işleri çözmek,vatandaş gibi kınamaktan öte yetkilerinizi sonuna kadar kullanıp bir çare bulun..!Beğen
-
mehmet 3 yıl önce Şikayet Eto ayakta duran şahıslar, bu konuda neden bir basın açıklaması yapmıyor... ayakta duranların haberinin olmaması mümkün değil.. yoksa bu hukuksuzluklar ortaya çıkar korkusunu mu taşıyorlar..aklıma gelen sanki unları onlarda biliyor ve rektörün istedikleri biri olmasını sağlayarak örtme çabasına benziyor..Beğen Toplam 1 beğeni