Erdoğan-Aliyev'den son dakika açıklamaları! "Türk dünyasını birleştirecek" deyip duyurdu..

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev düzenlenen ortak basın toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundular.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2021 19:27 GÜNCELLEME 26.10.2021 19:56 GÜNCEL
Erdoğan-Aliyev'den son dakika açıklamaları! "Türk dünyasını birleştirecek" deyip duyurdu..
Erdoğan-Aliyev'den son dakika açıklamaları! "Türk dünyasını birleştirecek" deyip duyurdu..

Son dakika haberi... Basın toplantısında "Öz halkının çıkarlarını, gururunu savunan lider bugün Azerbaycan'dadır. Bunu biz kıymetlendirmeliyiz. Bütün Türk dünyası için Erdoğan faktörü en önemli faktörlerden biridir" diyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bütün Türk dünyası için yeni imkanlar açılacak. Bugün Zengezur koridoru hakkında konuşmazsak olmaz. Zengezur koridoru bütün Türk dünyasını birleştirecek. Hem Azerbaycan hem Türkiye bu koridorun gerçekleştirmek istiyor. Aziz kardeşim ve konuklarla birlikte otomobil yolunun temelini attık" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan da yaptığı açıklamada "Gün gelecek Zengezür'den çıkıp İstanbul'a kadar gidebileceğiz. Ve bölgenin transit lojistik merkez olma konumu perçinlenecektir. Bu gelişmeden İran, Gürcistan Ermenistan dahil bu projeden yararlanacaktır" dedi.

Ermenistan'a da seslenen Erdoğan "Bu meselelerde Ermenistan'ın Azerbaycan'la sorunlarını çözmede samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Eğer samimi bir irade koyması halinde Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşmesi önünde bir engel kalmayacaktır" sözlerini dile getirdi.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, saygıdeğer bakanlar, kıymetli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. 4,5 aylık bir aradan sonra işgalden azat edilen güzel bir bölgede bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Değerli kardeşim sayın Aliyev'e nazik daveti için şahsım, heyetim, milletim adına teşekkür ediyorum.

Bugün yapmış olduğumuz ziyaretlerle şu kısa süre içerisinde Azerbaycan'daki işgalden kurtarılan bu bölgelerin nasıl ayağa kalktığını, nasıl süratle geliştiğini görmek her babayiğidin, her siyasetçinin kârı değil. Bu kadar kısa sürede bu yatırımları yapmak ve bu yatırımları hayata geçirmek, buralardan ayrılmış, ayrılmak zorunda bırakılmış olan Azeri kardeşlerim için buradan bir müjdeyi vermek mümkün olacak. En kısa zamanda tekrar ayrıldıkları topraklara inanıyorum ki Azeri kardeşlerim güzel bir şekilde inşa ve ihya edilen bu yerlere dönme imkanını bulacaklardır.

"DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK KALKINMA MODELİ"

Karşımızdaki, solumuzdaki binalara bakıyoruz. Kendi orijinal, tarihi yapılar neyse o yapılarla inşa edilen taş yapılarla tekrar buralar çok daha güzel şekilde inşa edildi. Buraya gelmeden evvel Fuzuli, Şuşa'yı Nahçıvan'a bağlayacak yolların yapım çalışmalarını gördük. İşçi kardeşlerimizle biraraya geldik. Bu yollar bölgede çok boyutlu taşımacılığın köşe taşlarını oluşturuyor. Bölgenin imarında alınan mesafe Azerbaycan ve bölgemiz için gurur ve umut vericidir.

Azerbaycan tüm dünyaya örnek teşkil edecek kalkınma modeliyle çalışmalarını sürdürüyor. Temelini attığımız gerek tüneller gerek viyadükler gerek otoyollar buradaki canlılığın ne konumda olduğunu göstermesi bakımdan çok önemli. Bu çabaya liderlik eden İlham kardeşimizi ve emeği geçen herkesi cani gönülden tebrik ediyorum.

"YÜKLENİCİ FİRMALARIN ÇALIŞMASI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜSTÜNDE"

Canhıraş bir şekilde yüklenici firmaların çalışması her türlü takdirin üstündedir. Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya, tüm imkanlarımızla desteğe devam edeceğiz. Bugün ikili ilişkilerimizi, bölgesel gelişmeleri tüm veçheleri ile ele aldık. Enerji, ulaşım ve Karabağ'ın kalkınmasıyla ilgili projelerle mevcut durumu değerlendirme imkanını bulduk. Şuşa beyannamesi ile stratejik müttefiklik seviyesine taşıdığımızı nasıl daha ileri taşıyacağımızı konuştuk.

Azerbaycan bölgenin gerçek kapasitenin hayata geçirilmesini engelleyen işgali şanlı zaferi ile sona erdirdi. BM Güvenlik Konseyi kararını kendisi hayata geçirdi. Kalıcı barış ve özlenen normalleşme yolunda ortam bugün elverişlidir. Yeni duruma göre hareket edilmesi gerekiyor. Biz kalıcı barış ve kapsamlı normalleşmeden yanayız. Buradan geçecek kara ve yolu hatları tüm bölge ülkeleri için fırsatlar doğuracaktır.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ERMENİSTAN'A MESAJ

Gün gelecek Zengezür'den çıkıp İstanbul'a kadar gidebileceğiz. Ve bölgenin transit lojistik merkez olma konumu perçinlenecektir. Bu gelişmeden İran, Gürcistan Ermenistan dahil bu projeden yararlanacaktır.

Bu meselelerde Ermenistan'ın Azerbaycan'la sorunlarını çözmede samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Eğer samimi bir irade koyması halinde Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşmesi önünde bir engel kalmayacaktır. 

Dünyanın bu güzel bölgesinde barış içinde yaşanacak parlak bir gelecek pekala mümkündür. Ziyaretim sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için kardeşim Aliyev'e ve kardeş Azerbaycan halkına teşekkürlerimi sunuyorum.

Aliyev'in açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

Bugün birinci özel yatırım projesinin temelini attık. Türkiye ve Azerbaycan projesidir. Bütün işlerde biz omuz omuza bir yönde ilerliyoruz. Zengilan'daki resmi merasim tarihte kalacaktır. Resmi merasimler başkentlerde yapılır. Ancak biz resmi merasimleri hem Şuşa'da hem bugün Zengilan'da gerçekleştirdik. Bizim bilge adımlarımız tarihte ebedi kalacaktır. Bu tarihi birlikte yazıyoruz.

"BU BİZE SİYASİ VE MANEVİ GÜÇ VERDİ"

Muharebe döneminde birlikteydik, bugün de birlikteyiz. 2. Karabağ Savaşı'nın 1. yıldönümünü yaşıyoruz. 2 hafta sonra Şuşa'nın azat olmasını zafer bayramı gibi idrak edeceğiz. Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında olmuştur. Aziz kardeşlerim, sayın Cumhurbaşkanı bütün dünyaya beyan etti ki, Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır. Bu bize siyasi ve manevi destek, güç verdi.

"BİRLİĞİMİZ SARSILMAZ VE EBEDİDİR"

Bugün Azerbaycan halkı size teşekkürlerini bildiriyor. Siz bilirsiniz ki, Azerbaycan'da herkes sizi sever ve hürmetle yaklaşır. Siz bizim zaferimiz için çok büyük işler yaptınız. İmar döneminde yine bizlerle berabersiniz.

Siz Afrika'nın 4 ülkesinde resmi ziyarette bulundunuz. Türkiye'de önemli bir törende oldunuz. Ondan sonra buraya gelip, bizimle beraber Azerbaycan halkıyla beraber güzel günde beraber oldunuz. Bu dostluk ve kardeşlik numunesidir. Hem Azerbaycan hem Türk halkına ve tüm dünyaya mesajdır. Bizim birliğimiz sarsılmaz ve ebedidir.

"KİMSE TÜRKİYE'YE BİR ŞEY DİKTE EDEMEZ"

Bugün bölgesel işlerde ve hatta dünya çapında Türkiye-Azerbaycan işbirliği ve kardeşliği önemlidir. Türkiye aziz kardeşimin liderliğiyle dünya gücüne sahip olmuştur. Kimse Türkiye'ye bir şey dikte edemez. Bu yakınlarda Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmek isteyenlere öyle cevap vermiştir ki, bu bütün siyasetçiler için örnektir.

" 'ERDOĞAN FAKTÖRÜ' TÜRK DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ"

Öz halkının çıkarlarını, gururunu savunan lider bugün Azerbaycan'dadır. Bunu biz kıymetlendirmeliyiz. Bütün Türk dünyası için Erdoğan faktörü en önemli faktörlerden biridir. Azerbaycan-Türkiye Konseyi'nin başkanlığını Türkiye yapacak. Eminim ki, Türkiye aziz kardeşimin başkanlığı ile konseye uğur getirecek.

"ZENGEZUR KORİDORU BÜTÜN TÜRK DÜNYASINI BİRLEŞTİRECE"

Bütün Türk dünyası için yeni imkanlar açılacak. Bugün Zengezur koridoru hakkında konuşmazsak olmaz. Zengezur koridoru bütün Türk dünyasını birleştirecek. Hem Azerbaycan hem Türkiye bu koridorun gerçekleştirmek istiyor. Aziz kardeşim ve konuklarla birlikte otomobil yolunun temelini attık.

Bu da Zengezur koridorunun parçasıdır. Bugün Azerbaycan'ın azat edilmiş topraklarında faaliyet gösteren birçok Türk şirketlerine öz şükranlarımı bildirmek istiyorum. Onların yorulmaz emekleri neticesinde bu bölgede yollar, demiryolları, tüneller yapılıyor.

Bu bizim birliğimizin, kardeşliğimizin tecessümüdür. Biz iki kardeş ülke olarak ileriye gidecektir, halklarımız birbirine daha da yakın olacak devletlerimiz bundan sonra da işbirliğini sürdürecektir. Aziz kardeşime ve konuklara 'Azerbaycan'a hoşgeldiniz' diyorum.

YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Konsolosluklarda para ödeme olayina da bir el atsaniz para ödemeyi konsoloslukda alsaniz da insanlari bankalalara yollamasaniz
    Cevapla
  • Ahmet EROĞLU 2 yıl önce Şikayet Et
    Selamün Aleyküm birlikten kuvvet doğar Türk birliği kurulsun bu fırsat kaçmaz bu birliğin başı Türkiye başkanı sayın Erdoğan olmalı.
    Cevapla
  • Tuzla 2 yıl önce Şikayet Et
    Zengezur koridoru karadeniz sahil limanlarina baglanmali demiryolu karayolu boru hatlari ile limanlarda konteyner limanlari rafineliler tersaneler kurulmali gaz takasi karsiliginda nukleer santral kurulup bu tesislern dogu anadolunun azarbeycanin elektrigi saglanmali karadeniz limanlari tersanelerde uretilecek nehir gemileri tankerler ile tuna nehir yoluyla almanyaya baltik denizine baglanmali
    Cevapla
  • Deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    ZENGEZUR KORİDORU BÜTÜN TÜRK DÜNYASINI BİRLEŞTİRECEK, İnşallah......
    Cevapla
  • osman ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk birliği kurulsun fakat Özbekistan Kırgızistan Türkmenistan çok istekli durmuyor Azarbeycan daha çok yakın niye sebep nedir biz öz kardaşız dil din ırk bir ben neysem sen o sun biz bütün olursak tam oluruz gelin uzak durmayın herkesin devleti kendine gücümüz bir olsun paramız bir davamız bir kızılelmaya dedem korkut bizim dedemiz de bir
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi diyonda içimizdeki hainler ne olacak. Daha onlarla baş edemiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR