Danıştay emniyetin 'görüntü genelgesi'ni durdurdu
Danıştay 10. Dairesi, polisin olduğu olaylarda cep telefonuyla görüntü çekilmesinin yasaklanması ile ilgili yürütülen genelge için durdurma kararı verdi.
ABONE OLSon zamanlardaki toplumsal olaylarda, görev başındaki güvenlik güçlerini görüntüleyerek sosyal medyada manipülatif paylaşımlar yapan kişiler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü (EGM) harekete geçirmişti.
EGM, Genel Müdür Mehmet Aktaş'ın imzasıyla konuya ilişkin genelge yayınlamıştı.
POLİSİ GÖRÜNTÜLEMEK YASAKLANDI
Yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği", ses ve görüntü almanın da "görevi yapmayı engellediği" ifade edilerek bu tür girişimler yasaklanmıştı.
KARAR YARGIYA TAŞINDI
Söz konusu genelge ise tepkiler üzerine yargıya taşındı.
Danıştay 10. Dairesi'nde, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Dava dilekçelerinde genelgenin, delil toplama hakkına müdahale içerdiği, hukuk devleti ilkesini zedelediği, hukuka ayrı emir ve talimat içerdiği belirtildi.
"ANAYASA’YA UYARLILIK BULUNMUYOR"
Danıştay 10. Dairesi, ilk olarak yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı.
Daire, oy birliğiyle emniyetin genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu vurgulandı. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı. Kararda şu ifadeler yer aldı:
"Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”
Kararla beraber görüntü genelgesi hükümleri uygulanamayacak.
Danıştay 10. Dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
-
Ankaralı 3 yıl önce Şikayet Etinsanlar polisin davetine icabet etmediği zaman zor kullanmasını suçtur öğretisi ile pompalayan basın ve diğer görsele karşı idarenin keyfiyet olmayan güç kullanmayı ve direnci kıracak şekilde güç artırımının yasal olduğu öğretisi ile beraber adli kısımı ilgilendiren konularda yasal zor kullanma ile beraber adli bir olaya müdahale eden polisin "savcı yardımcısı" olduğu öğretisi göz ardı edilmektedir..Beğen
-
misafir 3 yıl önce Şikayet EtKamu görevi sırasında, toplumsal hayata müdahale esnasınfa, özel hayatın gizliliği. Eylemcilere ne yapıyorlarsa, yatak odası muamelesi görmüş de gizlilik istemişler.Beğen
-
misafir 3 yıl önce Şikayet EtMilletin içinde tekme tokat eylemciyi döv, sonra da özel hayatın gizliliği mi? Suçlu da olsa polisin, kolluğun ceza verme yetkisi yok. Ceza verme yetkisi mahkemenin, şu ülke bir alışamadı kanunlara uymaya. Suçlu suç işler kanun tanımaz, devlet kendi kanununa kendi uymazsa kim uyacak. Genelgenin niyeti neydi belli. Sürekli devlete neden illegali öneriyorlar anlamış değilim. Devlet dürüsttür, namusludur, kanuna uyar, aksine tevessül ederse hayduttan farkı kalmaz. Yerinde bir karar.Beğen Toplam 1 beğeni