MEB'den sınavlarda kritik değişiklik! Bakan Mahmut Özer " Soruların anlaşılırlığını arttırmak..."

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında sorulan soru tiplerinde değişiklik yapılacağını duyurdu. Ehliyet almak isteyen vatandaşlar trafik ilkyardım, motor, trafik adabı gibi konu başlıklarından oluşan toplam 50 soruluk sınavlara katılıyordu. 45 dakika süren sınavlarda başarılı olan öğrenciler direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyordu. MEB, dijital ortamlarda düzenlenen sınavlarda animasyonlu soruların geleceği bilgisini resmi internet sayfasından duyurdu…

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2021 09:27 GÜNCELLEME 18.11.2021 13:58 GÜNCEL
MEB'den sınavlarda kritik değişiklik! Bakan Mahmut Özer " Soruların anlaşılırlığını arttırmak..."
MEB'den sınavlarda kritik değişiklik! Bakan Mahmut Özer " Soruların anlaşılırlığını arttırmak..."

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılında hayata geçirdiği uygulama ile yazılı ehliyet sınavlarını kaldırmıştı. Ehliyet almak isteyenler her ilde belirlenen tarihlerde düzenlenen elektronik sınavlara katılarak sürücü belgesi alabilmek için ter döküyordu. Ehliyet için 4 (dört) sınav hakkı bulunan adaylar başarısız oldukları takdirde tekrar ehliyet kursuna giderek eğitimlerini tekrarlıyordu. Elektronik sınavlarda en az 35 soruya doğru yanıt vererek başarılı olan öğrenciler uygulamalı olarak komisyon eşliğinde direksiyon sınavlarına katılıyor. Yeni sınav sistemi beraberinde değişiklikler getirirken Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. MEB Bakanı Mahmut Özer, soruların anlaşılırlığını artırmak için böyle bir karar aldıklarını ifade etti. İşte MEB'in ehliyet sınavları hakkında aldığı kararın detayları...

Milli Eğitim Bakanlığından uzaktan eğitim kararı! MEB şikayetler üzerine harekete geçti...Milli Eğitim Bakanlığından uzaktan eğitim kararı! MEB şikayetler üzerine harekete geçti...

Ehliyet Sınavlarında Animasyonlu Sorular Kullanılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında soruların daha anlaşılabilir olması, ölçülmek istenen davranışların daha net bir şekilde ortaya konulması için sınavlarda animasyonlu soruların kullanılması kararını aldı. MEB tarafından hazırlanacak animasyonlu sorular ile sürücü adayları gerçek yaşama uygun durumlarla karşılaşacak.

"Diğer Sınavlara da Yeni Bir Bakış Açısı Getirecek"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, ehliyet sınavlarında yapılan değişikliğin Bakanlıkça gerçekleştirilen diğer sınavlara da yeni bir bakış açısı getireceğini ifade etti. İşitme engelli adaylar için de işaret dilinde sürücü eğitim setleri ve animasyonlu sorular hazırlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Özer "  Tüm çalışmalarımız büyük bir özveriyle yürütülüyor. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Animasyonlu Sorular Dene Sınavlarıyla Erişime Açıldı!

Ehliyet alabilmek için kursa giden ve dijital sınavlara çalışan sürücü adayları animasyonlu soruların nasıl sorulacağını merak ederken Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrencilerin soru çeşitlerini tanımaları için yeni sınav sistemine uygun deneme sınavlarını erişime açtı. Sizde buradan direkt olarak deneme sınavlarını görüntüleyebilirsiniz.

Dijital Ehliyet Sınavları Nasıl Yapılıyor?

Elektronik (e-sınav) olarak bilinen ehliyet sınavlarında öğrencilere toplam 50 soru için 45 dakika süre tanınıyor. Sürücü belgesi almak için adayların katıldığı sınavda 12 İlkyardım sorusu, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu öğrencilere yöneltiliyor. E-sınavda 50 soru üzerinden en az 35 soruya doğru yanıt veren adaylar direksiyon sınavına katılmaya hak kazanıyor.

Kimler Ehliyet Alabilir?

Ehliyet alabilmek için en belirleyici şart yaştır. B sınıfı binek araçlar için yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. 18 yaşına giren değil 18 yaşını dolduran adaylar ehliyet alabilir. M, A1, B1 sınıfı motosiklet ehliyeti için yaş sınırı 16'dır. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaş şartı aranır.