2021 kış lastiği takmama cezası ne kadar? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ticari araçlarda kış lastiği kullanımı 01 Aralık 2021 tarihi itibari ile zorunlu hale gelecek. Peki 2021 kış lastiği takmama cezası ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2021 09:23 GÜNCELLEME 06.12.2021 09:24 GÜNCEL
2021 kış lastiği takmama cezası ne kadar? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?
2021 kış lastiği takmama cezası ne kadar? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği zorunluluğunu yarından 1 Aralık’tan uygulayacak. Kış lastiği takmayan araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak. 

Kış Lastiği Hangi Araçlarda Zorunludur?  

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.  Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.  Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

2021 Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2021’de başlayacak ve 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 TL para cezası kesilecek.

Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı kapsamında 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek.

Kış Lastiği Diş Derinliği Ne Kadar Olmalıdır?  

Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. 

Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür. 

Kış Lastiği Nasıl anlaşılır?  

Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranır.  Aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseni kontrol edilir.  

Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. 

Kış Lastiğini Zorunlu Kılan Mevzuat?  

Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘‘Kış lastiği zorunluluğu’’ Başlıklı 65/A Maddesi  U.A.Bakanlığı ‘‘Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’

Kış Lastiği Nasıl Seçilir? 

Araçlar için doğru lastik türü ve ebadını seçebilmek için ilk yapılması gereken şey araçların üzerindeki lastiklerin markasını, tür ve ebat bilgilerini öğrenmek olmalı. Yaşanılan yer karlı iklim koşulları taşımıyorsa, hava sıcaklığı genellikle +7 derecenin üzerindeyse, standart iklim koşulları için tasarlanmış yaz lastiklerini tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Aracın kullanıldığı bölgede kışlar sert geçiyorsa, sağlam bir takım kış lastiğiyle alınması zaruriyettir. Kış lastikleri, karda ve çamurda kullanım için özellikle test edilir ve zorlu kış sürüşlerinizde daha fazla güvenlik sağlar. Kış lastikleri, ayrıca yağmurlu havalarda, +7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında, yaz lastiklerinden daha yüksek performanslıdır. Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir. Kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalıdır. 2 adet kış lastiği, sürüş güvenliği açısından yeterli değildir. Kış lastiklerinin değişimi mümkünse Kasım ayı içinde yapılmalıdır.

Öte yandan güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufu ve uzun ömürlü lastikler tercih etmek de önemlidir.

YORUMLAR 2
  • deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ekonomi düzelecek desenize geçtiğimiz senenelere nazaran gör bak bu sene kesilecek olan cezaları
    Cevapla
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    Kar gelmeden , hava sıcaklığı 7 derecenin altına inmedenerken takılan kış lastiği kazalara davetiye çıkarıyor. Hele de hava yağmurluysa çok dikkatli olun. Bu yönünü düşünen trafikçiler var mı?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR