Bitcoin’in Yaratıcısı Satoshi Nakamoto Kimdir? 54 milyar dolarlık dava…

Kripto para dünyasının pandora kutusu olarak tanımlanan Satoshi Nakamoto, bir süredir 54 milyar dolar değerindeki dava ile mücadele ediyordu. Bitcoin kullanıcıları bu davanın akıbetini merak ederken, Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright, milyarlarca dolarlık borç yükünden kurtuldu. Peki, Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Bitcoin’in mucidi Craig Wright kimdir? Detaylar haberimizde…

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2021 17:50 GÜNCELLEME 08.12.2021 17:53 GÜNCEL
Bitcoin’in Yaratıcısı Satoshi Nakamoto Kimdir? 54 milyar dolarlık dava…
Bitcoin’in Yaratıcısı Satoshi Nakamoto Kimdir? 54 milyar dolarlık dava…

2009 yılında tarihin ilk sanal parası Bitcoin’i kurarak, bu alanda yeni bir çığır açan Satoshi Nakamoto, 12 yıllık sürecin akabinde dünyanın en zengin iş insanları listesine doğrudan giriş yaptı. 1 milyon adet Bitcoin’i hesabında tutması ve sisteme Satoshi Nakatomo olarak kayıt yapmasından ötürü, Nakatomo’nun “Bitcoin’in mucidi” olduğu iddia edilmişti.

Ancak, Japon asıllı olduğu düşünülen bu kişiye 12 yıl boyunca ulaşılamadı. “Devletler hukuku” ve “yasal dayanak” gibi nedenlerden ötürü sık sık gündeme gelen bu isim, 2016’da kimliğini açıklamak zorunda kaldı. Avustralyalı iş insanı Craig Wright, kendisinin “Satoshi Nakamoto” adındaki kullanıcı olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Wright’ın bu itirafı Batı kamuoyunda endişe ile karşılanırken, konunun takipçileri, Wright’ın sözlerini “asılsız” olmakla itham etti.

Satoshi Nakamoto kimdir?

2007 yılında Bitcoin sistemi ile blok zincirinin kodlarını yazarak kripto para alanında çığır açıcı bir buluşa imza atan Satoshi Nakamoto, 2016 yılına kadar bu isimle varlığını sürdürdü. 2016 yılında evi Avustralya polisi tarafından aranan Craig Wright, kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu ve vergi kaçırmadığını iddia etti. Wright: “Eğer zorunda kalmasaydım kimliğimi kimseyle paylaşmazdım. Beni rahat bırakın” demişti. Wright’ın bu iddiaları ilk başta asılsız bulunurken; Satoshi Nakamoto’nun gizemi çözülemedi. Yeryüzündeki Bitcoin hacminin 1 milyonunu elinde bulunduran Nakamoto, dünyanın en zengin insanları arasında gösteriliyor.

Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen Craig Wright’a tarihi dava!

Craig Wright’ın bu açıklamasından sonra ilk başta aleyhine, daha sonra lehine ilerleyen bir dizi hukuksal süreç başladı. Wright’ın ortağı Dave Kleiman’ın mirasçıları, Wright’tan 1 milyon Bitcoin’in yarısını talep etti. Avustralyalı yazılımcı ise, eski ortağının mirasçılarından gelen bu talebi reddetti. Bunun yerine 100 milyon dolarlık “fikri mülkiyet” ödemesi yapan Wright, mirasçılardan kurtulamadı. Kleiman’ın çocukları, konuyu Florida Mahkemesi’ne taşıdı. 54 milyar dolarlık talep, Amerikan yargısı tarafından reddedildi.

Craig Wright’tan ilk açıklama

Davanın sonuçlanmasıyla beraber Avustralyalı iş insanı Craig Wright bir açıklama yaptı. Wright açıklamasında: "Bu çok iyi bir sonuç oldu ve haklılığımın tescil edildiğini hissediyorum. Ancak daha verilecek çok mücadele var. Kripto paradan dijital paraya her şeyi olması gerektiği gibi değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sonraki süreçte Londra’ya taşınan Wright, 16 farklı yazılım geliştiricisinin elinde bulundurduğu 111 bin Bitcoin’i almak için dava açtı. Bu dava da 5,4 milyar Dolar değerinde.

Craig Wright kimdir?

Asıl adı Craig Steven Wright olan Avustralyalı yazılımcı, Ekim 1970'te dünyaya gelmiştir. 51 yaşındadır. Kendi adında bir yazılım şirketi olmakla beraber, 2009 yılında Bitcoin'i piyasaya sürdüğünü iddia etmektedir. Günümüzde İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Wright, 1 milyon Bitcoin'i olduğunu iddia ediyor. Yani, 100 milyar doların üzerinde bir servete sahip.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR