Asgari ücret toplantısı ertelendi mi? 4. toplantı bugün yapılacak mı?

Asgari ücret toplantısı ertelendi mi? Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli çalışanın merakla beklediği bu soru, bugün cevaplanacaktı. Ancak, Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafınca şimdiye dek herhangi bir açıklama yapılmadı. Herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi kamuoyuna toplantının akıbetine yönelik bir bilgilendirme de geçilmedi. Bu gibi nedenlerden ötürü milyonlarca çalışan 4. toplantının düzenlenip düzenlenmeyeceğine yönelik araştırmalar yapıyor. İşte, merakla beklenen o toplantıya ilişkin detaylar…

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2021 15:33 GÜNCELLEME 13.12.2021 15:33 GÜNCEL
Asgari ücret toplantısı ertelendi mi? 4. toplantı bugün yapılacak mı?
Asgari ücret toplantısı ertelendi mi? 4. toplantı bugün yapılacak mı?

Türkiye’de haftalardır 1 numaralı gündem maddesi olarak yerini koruyan asgari ücrete ilişkin bugün nihai karar Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafınca verilecekti. Asgari ücret toplantısı ertelendi mi sorusu da bu toplantıya dair hiçbir bildirim yapılmamasından sonra geldi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, 9 Aralık Perşembe günü düzenlenen toplantının akabinde topu 4. toplantıya atmış ve son kararın bu toplantıda çıkacağını duyurmuştu. Aralık ayındaki 4. toplantıyla beraber milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren o gelişme kamuoyu ile paylaşılacaktı. Ancak, 15 kişiden oluşan Komisyon üyeleri; şimdiye dek toplantı için bir araya gelmedi. Peki, asgari ücret toplantısı ertelendi mi? Dahası, toplantı bugün yapılacak mı? İşte son gelişmeler…

Asgari ücret toplantısı ertelendi mi?

Türkiye’de 7 milyon işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücret toplantısı henüz düzenlenmedi. Son kararın bugün saat 13.00’te yapılacak toplantıyla beraber netleşmesi bekleniyordu. 3.500-4.000 Türk Lirası civarında rakamlar konuşulurken; Asgari Ücret Komisyonu tarafınca net bir rakam da anlaşma sağlanamadı. Türkiye İşverenler Sendikası, Türk-İş ve Çalışma Genel Müdürlüğü’nden oluşan 15 kişilik Komisyon üyeleri 4. Toplantının akıbetine yönelik net bir açıklama yapmadı.

“Bayram havası” estirecek rakam

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; TBMM’deki bütçe görüşmelerinde (11 Aralık Cumartesi) asgari ücrete dair müjdeli bir açıklama yapmıştı. Bakan Bilgin, “Ciddi bir asgari ücret artışı yapacağız” derken; yeni rakamın “Bayram havası” estireceğinin altını çizdi.

“Toplantı yarına kalmış olabilir…”

Habertürk’te ekonomi haberlerinin sunucusu Ebru Baki, gün içerisinde yaptığı açıklamada 4. toplantının ertelenmiş olabileceğinin sinyallerini verdi. Baki, işveren tarafının hükümet kanadından verilecek desteğin planlamasını talep ettiğini; toplantının bu nedenle ertelendiğini iddia etti.

Asgari ücret nasıl belirlenir?

Asgari ücret belirlenirken, 15 kişilik Asgari Ücret Belirleme Komisyonu öne çıkar. Bu komisyonun 5 üyesi hükümetten; 5 üyesi işverenden, 5 üyesi de işçiden oluşur. 15 kişilik Komisyon, yıllık enflasyon oranı ve diğer ekonomik parametreleri baz alarak kendi rakamlarını açıklar. Yapılan toplantılar akabinde net bir rakam üzerinde mutabakata varılır. Ve sonraki iş yılında belirlenen rakam uygulamaya konulur.

YORUMLAR 1
  • Kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Resmi bir açıklama yapmak bu kadar zor mu insanlar sonuç bekliyor
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR