Dövize Çevrilebilir Mevduat Sistemi (DÇM) Nedir? 3,6,9 ve 12 ay vade imkanı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik önlem paketi kapsamında Dövize Çevrilebilir Mevduat sistemini tanıttı. Açıklamasında, ''hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Türk lirası mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek'' dedi. Peki Dövize Çevrilebilir Mevduat Sistemi nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 22.12.2021 09:14 GÜNCELLEME 22.12.2021 09:17 GÜNCEL
Dövize Çevrilebilir Mevduat Sistemi (DÇM) Nedir? 3,6,9 ve 12 ay vade imkanı...
Dövize Çevrilebilir Mevduat Sistemi (DÇM) Nedir? 3,6,9 ve 12 ay vade imkanı...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli TL mevduat ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankaların dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili işlemlere gün içinde başlayacağını duyurdu.

3,6,9 ve 12 AY VADE İMKANI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirenlerin kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" devreye alındığı belirterek, Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabilecek. Minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak. Sisteme her bankanın katılabileceğini açıklandı.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya şu şekilde;

Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 'Kur korumalı TL Vadeli Mevduat' ürünü devreye alınmıştır. 

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır.

Sisteme isteyen her banka katılabilecektir.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.

Öte yandan söz konusu ürünün katılım Bankacılığında uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Tasarrufu vadeli Türk Lirası’nda olan bir kişi vadesinin sonunda banka ile anlaştığı faizi alıyor. Örneğin bu faizin yüzde 18 olduğunu varsayalım. Fakat kişi parasını vadeli hesap açtırdığı gün dolara yatırsaydı vadenin bittiği tarihte getirisi yüzde 50 olacaktı. İşte aradaki bu yüzde 32’lik farkı devlet vatandaşa ödeyecek.

TÜRK LİRASI YA DA DÖVİZ MEVDUATI OLAN BAŞVURABİLECEK!

3.4 trilyon TL’lik gerçek kişi mevduatın tamamının bu ürüne kaymasını beklemediğini aktaran Çakar ”Kısa bir süre bekleyip göreceğiz. Birçok insan TL’de olup da vadeli olan mevduatlarını bozmayacaklar. Bu ürüne Türk Lirası cinsinden ya da yabancı para cinsinden mevduatı tasarrufu olan müşterilerimiz müracaat edebilecekler. Finansal olarak bu hareketlik içerisinde yer alan müşterilerin yoğunlukla geleceğini ve yabancı parada ciddi bir çözülme olacağını öngörüyorum” ifadesini kullandı.

SİSTEMDEN KİMLER YARARLANACAK?

Sistemden banka hesabında vadeli mevduat tasarrufu olan gerçek kişiler faydalanabilecek. Bu mevduat yabancı para cinsinden de olabilir.

TÜRK LİRASI - KUR FARKI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, kamu ve özel, bütün bankaların dahil olabileceğini söylediği sistemi şöyle anlattı:

"Sabah bizim şubeye geldiğinizde sizin 100 bin dolarınız olsun. Size belli bir vade vereceğiz. Buradaki vade konusu sizin tercihiniz çerçevesinde şekillenecek husus. O vade sonuna geldiğinde kur hangi seviyedeyse biz o günkü kurdan paranızı değerlendiriyor olacağız. Vade sonundaki faizli bakiyenizle o günkü kur seviyesinde paranızın geldiği noktada hangisi yüksekse onu alacaksınız. Yabancı para mevduatınızı bozdunuz bugünkü kurdan yine belli bir vadeyle o ürünü aldınız. O ürünün vade tarihindeki kur bugünkü kur ya da o zamanki kur hangisi yüksekse o zamanki kurdan paranızı alırsınız."

KUR FARKI NASIL HESAPLANACAK?

Dolar/TL dün 18.4 ile tarihi zirvesini görmüştü. Dün akşam saatlerinde kur 12.0 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah 13.5 civarında işlem görüyor. TL'nin dün en yüksek seviyeden en düşük seviyeye göre değer kazancı %50'yi buldu. Kurda bu sabahki ilk işlemler olan 13.5 seviyesine göre TL'nin kazancı ise yaklaşık %36 seviyesinde. (08:30 itibarıyla)

Yılbaşından beri bakıldığında ise TL'nin dolar karşısında %56'yı aşan kaybı ise dün geceki hareketle birlikte %45'e geriledi. Dolar/TL'de yılbaşından beri yaşanan %144 yükseliş dünkü hareketle %82 civarı yükselişe geriledi.

ORTALAMA VADE ARTACAK

Yarın Hazine ve Maliye Bakanının detayları açıklayacağını aktaran Çakar, Dövize Çevrilebilir Mevduat ile ortalama vadenin artacağını öngördü.

Çakar, ''Ülkemizde tasarrufların ortalama vadesi 55 gün gibi bir oranda. Bu ürünle beraber ortalama vadenin de arttığını göreceğiz. 3-4 ay önce TL-yabancı para dengesi 52'ye 48 iken, şu anda 64'e 36. 3-4 aylık bir oransal bozulma söz konusuydu. Ben kendi olağan mecrasına döneceği kanaatindeyim bunu görmek gerekir. Kurdaki çözülmeyle enflasyona etki edeceğini düşünüyorum. Enflasyondaki azalmayla beraber faiz oranları ve genel ekonomik büyümeye, istihdama bir bütün olarak sirayet edeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

BAKANLIK AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gece saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız’ın açıkladığı muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacaktır” değerlendirmesinde bulundu

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    300 bin var idi su an geri alacak olsam ancak 100 bin yabanci para edecek yillarca faiz anca belki 50 bini cikardi yine de yari yariya zarar
    Cevapla
  • Simyaci 2 yıl önce Şikayet Et
    faize para yatirilmaz ondan gelecek para trilyonda olsa bulmasin beni İNŞAALLAH
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz hassasiyetim var paramı mevduata yatırmak istemiyorum ben ne yapacağım şimdi
    Cevapla
  • para 2 yıl önce Şikayet Et
    soyle yazasanız 100 tl ye 100 dolar alıyorsunuz dolar cıktı 100 dolarınız 150tl oldu sımdı devlet dıyorkı dolar almanıza gerek yok ben sızın o 50 tl zararınızı karsılıyorum
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu da faiz olmuyor değil mi? Sen de bunu yedin.
    Cevapla
  • idris küçük 2 yıl önce Şikayet Et
    faize de yatırmak istemiyorum dolarda almak istemiyorum ama paramın da korunmasını istiyorum. bu asıl düzenleme olacaktır insanlar faize yatırmadığı için dolar almak zorunda kalıyor
    Cevapla
  • takoz 2 yıl önce Şikayet Et
    altın al
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR