Ak Parti milletvekili müjdeyi verdi! EYT ne zaman çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu yine gündem oldu. EYT bekleyen 1 milyona yakın vatandaş, EYT kanununun ne zaman çıkacağını, bununla alakalı son dakika açıklamalarını merak ediyor. AK Parti milletvekili M. Emin Akbaşoğlu, EYT konusunda ‘’EYT’li kardeşlerimiz müsterih olsun. EYT ile ilgili bir çalışma mutlaka yapılacak.” açıklamalarına yer verdi. Peki EYT ne zaman çıkacak?

ABONE OL
GİRİŞ 29.12.2021 08:40 GÜNCELLEME 29.12.2021 08:42 GÜNCEL
Ak Parti milletvekili müjdeyi verdi! EYT ne zaman çıkacak?
Ak Parti milletvekili müjdeyi verdi! EYT ne zaman çıkacak?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

''EYT İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA MUTLAKA YAPILACAK''

AK Parti milletvekili M. Emin Akbaşoğlu, EYT ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“EYT’li kardeşlerimizin talepleri irdelenecek. Bu manada Vedat Bilgin Bey bu konu ile ilgili daha önce bir takım çalışmalar yapmıştı. Bunun detaylandırılması ile ilgili çalışmalar da mutlaka yapılacak ve talepler değerlendirilecek. Biraz evvel bahsettiğim sıralamanın neticesinde bütün kesimlerimizi memnun ettikten sonra, EYT’lilerin durumunu da ele alacağız. Bu konuda EYT’li kardeşlerimiz müsterih olsun. EYT ile ilgili bir çalışma mutlaka yapılacak.”

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncelikli gündeminde "emeklilikte yaşa takılanlarla" (EYT) ile ilgili bir çalışmanın bulunmadığını bildiren açıklaması hatırladıktan sonra, konuya ilişkin açıklamaları ile ilgili yeni düşünceleri sorulan Akbaşoğlu şöyle konuştu:

"EYT ile ilgili bir konu Meclis Genel Kurulu'nda gündeme geldi. Ortada herhangi farklı bir açıklama söz konusu değil. Bu, muhalefetin bildik tavrının devamı mahiyetindeki değerlendirmeler olabilir. Sayın Fuat Oktay'ın Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdiği husus, bugün yürürlükte olan mevzuat nedir bu mevzuata dair bir açıklamadır. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdiği husus, bugün yürürlükte olan mevzuata göre nasıl emekli olunacağına dair yürürlükteki hükümlere dair açıklamadır.

Sayın Bakanımız Vedat Bilgin Bey, bu konuyla ilgili kamuoyunda gündeme ilişkin açıklamaları olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımız, toplumumuzu ilgilendiren her konuya dair, bu konuların değerlendirilmesi, çalışılması ve çözümüne dönük yaklaşımlar sergilenmesi hususunda gerekli talimatları hem bakanlarımıza hem parti yetkili kurullarına vermektedir. Bu konuya ilişkin öncelikli bir gündem olarak, Türkiye'nin gündeminde neler var, bu hususlar ele alınmakta, buna dair yapılan çalışmalar da kamuoyuna bittiğinde açıklanmaktadır. Şu anda bir sıralama ve süreç yönetimi olarak ifade etmek isterim ki; asgari ücretle ve 3600 Ek Gösterge'yle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde yapılmakta, inşallah yıl başından sonra bu konular nihayetlendiğinde TBMM'nin gündemine Cumhur İttifakı olarak getirilmek üzere çalışılmaktadır. Cumhur İttifakıyla beraber, paydaşlarımızla istişare yaparak 3600 Ek Gösterge'yle ilgili çalışmalarımızı nihayetlendirip, bunu yılbaşından sonra bir kanun teklifiyle gündeme getirip, diğer partilerle de istişare edip kamuoyuna açıklayacağız."

ÇALIŞMANIN ROTASI NASIL OLACAK?

Komisyonun ilk olarak ele aldığı konu kapsam olacak. Böylece öncelikle EYT yasasının kapsamı içine girecek sigortalıların tespiti sağlanacak.

Böylece emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkacak. Bu sayının belirlenmesi ile birlikte maliyet hesapları daha kolay yapılabilecek.

Ancak genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor. Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. bu sürede çalışıyor olmak ya da sigortalı olmak gerekmiyor.

İlk sigorta olunun tarihten bu güne kadar erkekler için 25 kadınlar için ise 20 yılın geçmesi gerekiyor. Bu şarta bakıldığında 9 Eylül 1999 tarihi itibariyle kadınlar için 20 yıllık süre 2019 yılının 9 Eylül tarihinde dolmuş durumda.

"SEÇİMDEN ÖNCE EYT ÇIKAR MI?"

Milyonlarca vatandaş, EYT'nin seçimden önce çıkıp çıkmayacağını araştırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "toplumun her kesimi ilgilendiren ve beklentileri karşılayacak planlar yaptıklarını" söylediğini aktaran Akbaşoğlu, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." dedi. Seçimden önce EYT umuduna dair yaşanacak gelişmeler ise merak ediliyor.

EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken; en önemli unsur olarak işin mali boyutu görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme, Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olacak."

YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • EYT mağduru 1 yıl önce Şikayet Et
    10 bin 296 prim günüm 30 yıllık sigortalılık sürem var 48 yaşındayım işsizim EYT mağdurları adalet bekliyor
    Cevapla
  • Hak üzere 2 yıl önce Şikayet Et
    EYT haktır. İşe girdiğimizde erkek için 25 yıl kadın için 20 yıl çalışırsak, emekli olacağımız kabul edilerek işe başlatildik. Ancak sonradan maç devam ederken kural tek taraflı olarak değiştirildi. Herkes hakkaniyetli hak üzere düşünmeli, ahde vefa olmalı. işe girdiğinde kural ne ise o kural devam etmeli. İnsan en değerli varlıktır, rövanşı olmayan bir hayat hakkımiz var, bu yüzden kural tek taraflı değiştirilip mağduriyetler oluşturulmamalı.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis eyt çıksın, yorgun bedenlerimiz bayram etsin, çalışsakda daha insani işler tercihimiz olur, inanın çok yer özel sektör berbat, özeldede taşeronu kaldır, insan simsarlarından kurtulmak istiyoruz.
    Cevapla
  • BİR UMUTTUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bir umutla bekliyorum. İNŞAALLAH çıkacak. Ak parti bunuda başaracak. Ne olursa olsun ak parti iktidarda kalmalı ve eyt çıkmalı.
    Cevapla
  • musa 2 yıl önce Şikayet Et
    40 yaşını geçene 63 yaşına kadar aylık 800-900 tl emekli maaşı bağlayın kabul ederlerse köydeki evine yerleşip market ve fatura masraflarını karşılayıp yaşayıp gitsinler hem işsizlikde azalır.
    Cevapla
  • kardeş 2 yıl önce Şikayet Et
    yazdıklarını bir daha oku kardeş
    Cevapla
  • Fakirullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Oldu sen söyledinya hemen 800 liraya senin talip olmdığın belli tuzun kuru burdan öyle gözüküyo üç öğün simit yeseler o para gene yetmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR