İstanbul'a neden eskisi gibi kar yağmıyor?

Günlerdir uyarı yapılıyor ama birçok İstanbullunun merak ettiği soru aynı: Neden eskisi gibi kar yağmıyor? Bunun birçok sebebi var. En önemlileri iklim değişikliği ve şehirleşme. Eski kışları özleyenler ve merak edenler için araştırdık...

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2022 14:33 GÜNCELLEME 24.10.2022 09:58 GÜNCEL
İstanbul'a neden eskisi gibi kar yağmıyor?
İstanbul'a neden eskisi gibi kar yağmıyor?

Haber7 - İbrahim Can

Hafta sonundan beri aralıklarla etkili olan kar yağışı İstanbul'u beyaza bürüdü. Eski kışları hatırlayanların ise aklında, "İstanbul'a neden eskisi kadar kar yağmıyor" sorusu var.

Kar yağışı altında simit satıcılığı yapan bir esnaf.

Bu sorunun cevabını araştırdık. 

Hepimizin malumu; İstanbul'daki şehirleşme kar yağışlarını azaltıyor. Çatalca ve Silivri gibi şehirden uzak ilçelerden kar kalınlığı artarken, şehir merkezinde yüksek ilçelerde kar birikmesi daha az oluyor, bazı ilçelerde ise sadece çatılar beyaz kalıyor. 

1929 kışından bir fotoğraf. İstanbul - Göztepe.

Bunun en büyük sebebi, şehrin "ısı adasına" dönmüş olması. Isınan binalar ısı adası oluşturuyor. Isı adasına dönüşen şehirde evleri, binaları ısıtıyoruz. Araçlardan çıkan emisyonlar da şehri ısıtıyor. 

Bir başka görüş de, kentin özellikle Avrupa yakasında yükselen gökdelenler rüzgarı kesiyor ve saldığı gazlarla ısının artmasına sebep oluyor. 

Daha önce bu konuda görüş veren iki uzmanın ortak görüşü de şehirleşme üzerine. 

Meşhur 1987 kışından bir fotoğraf.

"ŞEHRİ YÜKSELTMEMİZ LAZIM"

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'da da kar yağdığını ama deniz seviyesine inene kadar bu karın eridiğini belirtiyor. Ankara'da yere ulaşan kar kristali, İstanbul'da yere ulaşmak için bir kilometre daha yol kat ediyor. Kadıoğlu, bununla dikkati çeken bir örnek veriyor: 

"İstanbul'da kar yağması için havanın soğuması ya da İstanbul'un hafriyatla doldurularak 500-600 metre daha yükseltilmesi gerek."

İstanbul'daki binalar adeta soba görevi görüyor.

"GÖKDELENLERİN HEPSİ SOBA"

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de gökdelenlerin hepsinin soba olduğunu vurguluyor. Şen, kar yağışının sadece İstanbul'da azalmadığına şu sözlerle dikkati çekiyor: 

"Sibirya’dan sarkan yüksek basınç Marmara’ya doğru sarkarsa bölgede çok şiddetli kar yapar. O zaman iyi kar yapar İstanbul, çünkü kuzeyi açık. Bir de küresel iklim değişikliğinin etkisi var. Sadece İstanbul değil Doğu Anadolu’da bile kar yağışı eskiye oranla az. İklim değişikliğinden dolayı tropikal iklime doğru kayıyoruz."

Kar, sis ve deniz...

1968'DEN GELEN BİR UYARI: ARTIK HAYAL OLACAK

İstanbul'da eskisi kadar kar yağmıyor görüşü sandığımız kadar yeni değil. Uzun zamandır tartışılıyor. 

1968'de gazetelere demeç veren Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Şefi Burhanettin Şükan, 1930'larda 1,5 metreden fazla kar kalınlığı olan İstanbul'da "yakın zamanda kar görmenin hayal olacağını" söylüyor. 

Şükan, şehirde kar yağışının azalmasının sebebi olarak artan ısıyı gösteriyor. 

Dönemin Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Şefi Burhanettin Şükan'ın İstanbullulara uyarısı. (Kaynak: Geçmiş Gazete)

SAATLERCE SÜRECEK KAR FIRTINASI YOLDA

Haberimizi, kar severlere bir müjdeyle bitirelim. Sosyal medyada paylaştığı hava raporlarıyla bilinen Hava Forum sayfası, Vortex destekli Avar kar fırtınasının İstanbul'a doğru ilerlediğini yazdı. Kar yağışının saatlerce sürmesi bekleniyor. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 67 TÜMÜ
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    1929 da 2 metrelik kar yığınını küreyip yolu açmışlar.. Ekrem İ. İBB başganı.. 20 cmlik karı küreyemedi :)))
    Cevapla
  • Hacı 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah dilemezse hiçbir şey olmaz.
    Cevapla
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca Sobaların kombilerin Sıcak hava basıncı İle istanbula yağacak olan karı şehir dışına itiyor araçların motorları ve fabrikaların bacalarıda cabası
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    soba mıymış yani? hikaye.. soba varken kar yağardı. çünkü atmosferi kapatıp soğuk artısına neden olurdu. şimdi de aynısı var. eğer atmosfer çok ısınırsa, yer kabuğundaki basınç düşer ve dünyanın merkezinden dışa basınç artar. volkanlar depremlerde artış olur.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okumadığın belli. gökdelenlerin soba görevi gördüğünü söylüyor. Soba kullandığımız zaman ile bir alakası yok.
    Cevapla
  • rmzn 2 yıl önce Şikayet Et
    katılmıyorum anadolunun ücra köşelerine bile bu yıla kadar 3-4 yıl iyi yağış olmadı
    Cevapla
  • eytli 2 yıl önce Şikayet Et
    çok haklısın turkıye genelı yağıilar azaldı özellıkle yagmur yagmaz oldu hadı hava sıcaklıgı ıle kar tanesı yere su olaarak dusuyor ılkbahar ve sonbahar yagmurlarına ne oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR