ÖSYM'den sınav dakikalarıyla ilgili önemli adım! 2022 KPSS, DGS ve MSÜ sınav dakikaları...

2022 yılında ÖSYM tarafından düzenlenecek sınavlarda bir dizi değişiklikler yapılmaya devam ediyor. Üç oturum olarak düzenlenen üniversite sınavında Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınav süresi 30 dakika artırılarak 165 dakikaya yükseltmişti. ÖSYM'den Milli Savunma Üniversitesi askeri öğrenci aday belirleme sınavı olarak da bilinen MSÜ sınav süresinin değiştirilmesine yönelik bir hamle geldi. Peki KPSS, DGS sınav süreleri artırılacak mı? İşte sınavlarla ilgili yaşanan son gelişmeler...

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2022 09:42 GÜNCELLEME 02.03.2022 09:43 GÜNCEL
ÖSYM'den sınav dakikalarıyla ilgili önemli adım!  2022 KPSS, DGS ve MSÜ sınav dakikaları...
ÖSYM'den sınav dakikalarıyla ilgili önemli adım! 2022 KPSS, DGS ve MSÜ sınav dakikaları...

Yüzbinlerce aday her yıl ÖSYM tarafından organize edilen sınavlara katılıyor. Geçtiğimiz günlerde başvuruları alınmaya başlanan üniversite sınavında TYT oturumunun süresi 35 dakika artırılarak 165 dakikaya yükseltilmişti. Bu kez de 27 Mart tarihinde düzenlenecek Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınav süresi 35 dakika uzatılarak 165 dakikaya çekildi. Takvime göre bu yıl aldıkları eğitimleri devlet kurumlarında değerlendirmek isteyen adaylar KPSS ortaöğretim, ön lisans ve lisans sınavlarına katılacaklar. Bunun yanı sıra 2 yıllık üniversite eğitimlerini 4 yıla tamamlayarak lisans mezunu olmayı hedefleyen adaylar Dikey Geçiş Sınavı olarak bilinen DGS'ye katılacak. Sınav hazırlıklarına hız veren milyonlarca öğrenci ÖSYM tarafından hangi sınav sürelerinde değişiklik yapıldığını merak ediyor. Peki 2022 KPSS, DGS, ALES sınav süreleri değişecek mi? İşte ÖSYM'nin yaptığı yeni hamlenin detayları...

MEB Bakanı Mahmut Özer'den önemli açıklama! 81 İlin tamamını kapsayacak şekilde...MEB Bakanı Mahmut Özer'den önemli açıklama! 81 İlin tamamını kapsayacak şekilde...

YKS Sınavının Ardından MSÜ Sınav Süresi de Değişti!

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 27 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre Mart ayında yapılacak 2022-MSÜ sınavında sınav süresinin 165 dakika uygulanacağı duyuruldu.

Daha önce 120 soru sorulan sınavda öğrencilere 135 dakika sınav süresi veriliyordu. Bu yıl düzenlenecek sınavda ise 120 soru için adaylara toplam 160 dakika sınav süresi verilecek. Ortalama bir hesap yapıldığında öğrencilerin her bir soru yanıtlaması için 80 saniye süresi olacak. ÖSYM sınav sürelerinde değişiklik yapmadan bu süre 67 saniyeye denk geliyordu.

ÖSYM geçtiğimiz günlerde üniversite sınavında baraj uygulamasını kaldırıldığını açıklarken sınav süresinde de değişiklik yapıldığı bilgisini paylaşmıştı. Buna göre TYT sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya yükseltilmişti.

2022 KPSS ve DGS'de Sınav Süresi Değişecek Mi?

Henüz ÖSYM'den KPSS ve DGS sınav süresinin değiştirilmesine yönelik bir açıklama gelmedi. Özellikle son dönemlerde yüksek katılım ile gerçekleştirilen YKS ve MSÜ sınav sürelerinin artırılması sonrası ÖSYM'nin bu alanda bir çalışma yürüttüğü konuşulanlar arasında. Konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandığında detaylara bu haber üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Bu yıl 2 yılda bir düzenlenen KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları da yapılacak. KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarında 120 soru için adaylara 130 dakika sınav süresi veriliyor. Eğitim Bilimleri sınavı 100 dakika sürerken Alan Bilgisi sınavlarında sadece İstatistik sınavı 60 dakika sürerken diğer alan sınavları 50 dakikadır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, 75 soru 120 dakikan oluşmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sayısal ve sözel olmak üzere iki oturum şeklinde gerçekleştirilir. Adaylara 60 sözel, 60 sayısal alandan toplam 120 soru yöneltilir. Bu soruların cevaplanması için belirlenen sınav süresi ise 150 dakikadır.

2022 ÖSYM Sınav ve Başvuru Takvimi Belli Oldu!

Kamu kurumlarında çalışma hedefi olan adaylar için ÖSYM her yıl lisans mezunlarına yönelik KPSS sınavlarını düzenliyor. Lise ve iki yıllık üniversite mezunlarının katıldığı sınav ise 2 yılda bir düzenleniyor. 2022 yılında KPSS ortaöğretim, ön lisans ve lisans sınavları yapılacak.

KPSS ortaöğretim başvuruları 1-13 Eylül tarihlerinde yapılacak. 

KPSS ön lisans başvuruları 3-15 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

KPSS Lisans (Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi, ÖABT) başvuruları ise 24 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında yapılacak.  İşte detaylı KPSS sınav takvimi;

 

DGS Başvuruları Mayıs Ayında Alınacak!

2 yıllık üniversite eğitimlerini lisans programlarına tamamlamak isteyen adaylar 2022 yılında DGS sınavlarına katılacaklar. DGS sınavlarında başarılı olan öğrenciler kılavuzda belirtilen kontenjanları tercih ederek 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilecek. 2022 DGS sınavı başvuruları 13-23 Mayıs tarihleri arasında alınırken, DGS sınavı ise 3 Temmuz'da yapılacak.

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Aras 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan bütün zorluklar babanı denk gelir arkadaş 1998 ÖSS ilebaşlayıp 2014 son kpss sınavına kadar hep sknti çektim bıraktım en son yakasını yaştan dolayı bıraktım şimdi herşey güzel oluyor
    Cevapla
  • Derbeder 2 yıl önce Şikayet Et
    Slm meslek lisesi mezunuyum Üniversitesi teye yine sınavsız geçiş yapılabilir.Halk eğim de Usta öğretici olarak çalışyorum
    Cevapla
  • Haber7 okuru. 2 yıl önce Şikayet Et
    Ösym 55 yaş üstü eyt lileri kolay bir sınava tabi tutup kamu kurumlarına yerlestirsin. Emekli olamayan ana babalar işsiz kalıp çocuklarına bakamıyor. Özel şirketler yaşın geçmiş diye işe almıyor. Emekli de olamıyorsa ne yapacak bu insanlar?
    Cevapla
  • Geverlim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence keşke ösym sınavını kaldirilsaydi .daha iyi olurdu herşey değişti bi ben degismedim valla.
    Cevapla
  • Habibe 2 yıl önce Şikayet Et
    KPSS sınav süreleri de yükseltilsin
    Cevapla
  • Ebru 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben 50 yaşındayım sınava girersem atama olursa çok iyi olur. İşsizim. Lise mezunuyum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR