13 Ukrayna askerinin kahramanca savunduğu Yılan Adası nerede? Adada kaç kişi yaşıyor? Konumu...

Ukrayna'yı karadan, havadan ve denizden işgal eden Rusya, ülkenin Karadeniz'deki 40 dönümlük toprağı Yılan Adası'na bomba yağdırdı. Ukrayna Devleti, adayı koruması için 13 kişilik birlik tahsis etmişti. Bu askerler, Rus güçlerinin tüm ikazlarına rağmen teslim olmadı. O görüntüler savaşın 2'nci gününde basına servis edilirken, Yılan Adası nerede sorusu sorulmaya başlandı. Dahası adada kaç kişi yaşıyor?

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2022 13:20 GÜNCELLEME 25.02.2022 16:54 GÜNCEL
13 Ukrayna askerinin kahramanca savunduğu Yılan Adası nerede? Adada kaç kişi yaşıyor? Konumu...
13 Ukrayna askerinin kahramanca savunduğu Yılan Adası nerede? Adada kaç kişi yaşıyor? Konumu...

Ukrayna Rusya savaşı 2'nci günüyle devam ediyor. İlk etapta ülkenin doğusunu istila eden Rus güçleri, 2'nci gün itibariyle Başkent Kiev sınırlarına dayandı. Önceki gün, saldırı altındaki Ukrayna Devleti tarafından Yılan Adası'nı korumakla görevlendirilen 13 askerin görüntüleri basına sızdırıldı. Görüntülerde, Rus savaş gemisinin tüm ikazlarını reddeden 13 askerin adayı kahramanca savunması geniş yankı uyandırmıştı. Ukrayna Başkanı Volodimir Zelensky, askerlerin ölümünü duyururken; mücadelelerinden ötürü teşekkürlerini iletti. Peki, 13 askerin savunduğu Yılan Adası nerededir? Adada yaşam var mı?

Yılan Adası nerede?

Yılan Adası Nerede?

Serpent veya Yılan Adası olarak bilinen, dört tarafı denizlerle çevrili 40 kilometrelik toprak parçası, Ukrayna ile Romanya sınırının kesiştiği bir noktada, Karadeniz'de bulunmaktadır. Ada, 2004-09 yılları arasında iki ülke arasında siyasi sorunlara neden oluyordu. Romanya, Yılan Adası'nın kendi kıta sahanlığı içerisinde olduğunu, Ukrayna ise adanın kendilerine ait olduğunu iddia ediyordu. Konu, 2009 yılında açıklığa kavuştu ve Serpent Adası'nın idaresi Ukrayna'ya bırakıldı. Adanın Rumence'deki adı: "Insula Şerpilor'dur. 

Yılan Adası'nda Kaç Kişi Yaşıyor?

Karadeniz'in en büyük adaları arasında gösterilen Yılan Adası'nda sadece 100 kişi yaşıyor. Bu kişiler, Rumence ve Ukraynaca biliyor. Ancak, adanın idaresi Ukrayna yönetiminde olduğu için resmi dil yine Ukrayna dili olarak geçiyor. Rusya ile girilen savaştan sonra, Yılan Adası da, işgalci kuvvetler tarafından alındı. Adayı savunan 13 kişilik birlik savaş gemisinden açılan bombardıman sonucu hayatını kaybetti. 

Yılan Adası 13 asker

Yılan Adası'nın Stratejik Değeri

Yılan Adası, gerek Romanya açısından gerekse Rusya açısından oldukça önemli bir toprak parçası. 40 dönümlük arazi ve 100 kişilik nüfus haricinde, liman kentlerine yakınlığıyla öne çıkıyor. Rusya da, Yılan Adası'nı işgal ettikten sonra 12 millik kıta sahanlığına ulaştı.

Yılan Adası nüfus

Adanın stratejik değerini arttıran tek özellik bu da değil. Ukrayna'nın ünlü liman kentlerine giriş-çıkışı kontrol etmek açısından da önem arz ediyor. Yani, ülkenin Doğu'dan, Kuzey Batı'dan çevrelendiği düşünüldüğünde geriye sadece Moldova, Romanya ve Karadeniz'deki liman kentler kalıyordu. Karadeniz'deki liman kentler de Yılan Adası'nın düşmesiyle birlikte Rusya'nın gözetimi altına girdi.

Karadeniz'de Kaç Tane Ada Var?

Karadeniz'de 4 tane ada bulunmaktadır. Bu adaların 3'ü Türkiye'nin himayesi altındadır. 1'i de Rus işgali altındaki Ukrayna'nın idaresindedir. Yine Karadeniz'in en büyük toprak parçalarından Kırım da, "Yarım ada" statüsündedir. 

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • yuyu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim 3 adami var
    Cevapla
  • LEVENT 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatanından haberin yok!
    Cevapla
  • Osmanli adasi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ada bir ara Osmanli-Rus harbine kadar bizim elimizdeydi. Sonra Ruslardan Romanyaya oradan Ukraynaya devredildi. Simdisi ise malum..
    Cevapla
  • Gs es Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinde tek vurucu gücü füze sistemi yoksa Rusya civata somun
    Cevapla
  • millioğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    yani Rusya yıllardır o kadar çok füze üretmişki leblebi gibi füze harcıyor herif. ortalığı dağıttıktan sonra askerlerini sokuyor. eğer bu kadar füze ukraynada'da olsa Rusya bir halt edemez anlamında yazmış arkadaş. o zaman ukrayna askerleri rus askerlerini rahat püskürtür.
    Cevapla
  • ORHAN 2 yıl önce Şikayet Et
    kılıçla mı saldıracaklardı hayret bişi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR