Doktor da hasta da korunacak: Davalar artık devlete açılacak
Doktorların "tıbbi hataları" nedeniyle açılan davalarda önemli bir değişikliğe gidiliyor. Tazminat davaları artık doktora değil devlete açılacak. Mağdura tazminatı da devlet ödeyecek.
ABONE OLDoktorlara "tıbbi hata" iddiasıyla açılan tazminat davaları ve şiddet olaylarına ilişkin kritik düzenleme için düğmeye basıldı. Adalet ve Sağlık Bakanlıklarınca yürütülen çalışmayla, doktorlara tıbbi hata iddiasıyla açılan tazminat davalarında hakim güvencesi getiriliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla sağlıkta şiddet ile malpraktis (tıbbi hata ihtimali) davalarıyla ilgili yasal düzenleme için çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşen Bakan Bozdağ, iki bakanlık bürokratlarının tasarıya son şeklini vermesini istedi. Yapılacak düzenlemenin ayrıntıları da netleşmeye başladı.
TAZMİNATA KALKAN OLACAK
Son şekli önümüzdeki günlerde verilecek taslakta, sağlık çalışanını koruyan dikkat çeken maddeler yer alıyor: Doktor veya yardımcı sağlık personeline, tıbbi uygulama hatası neticesinde mağdur veya ailesi tarafından tazminat davaları açılıyordu. Malpraktis adı verilen bu dava sonucunda sağlık çalışanı, yüksek miktarda tazminatla karşı karşıya kalıyordu. Yüksek tazminat ihtimali de doktorları daha risksiz branşları tercih etmesine neden oluyor. Bununla ilgili önemli düzenleme için düğmeye basıldı.
DAVALAR DEVLETE AÇILACAK
Buna göre, tıbbi uygulamalardan kaynaklı tazminat davaları, hakimlerde olduğu gibi devlete açılacak. Mahkemenin karar verdiği tazminatı da yine devlet ödeyecek. Tazminatın rücusu için (doktordan alınıp alınmayacağına) Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Mesleki Sorumluluk Kurulu’na yetki verilecek. Kurul, olayla ilgili araştırmasını yaparak doktorun ihmali olup olmadığına ve hatanın kasıtlı olup olmadığına bakacak. Araştırmasını en geç 1 yıl içinde bitirmesi gereken kurul, tazminatın sağlık çalışanı tarafından ödenip ödenmeyeceğine karar verecek. Bunun yanı sıra kurul, ödenecek miktarın da ne kadar olacağını belirleyecek.
SORUŞTURMA İZNİ KURUL’DAN
Doktorlar ve yardımcı sağlık personeli hakkında yürütülen suç soruşturmalarında izin müessesesinde de düzenleme yapılıyor. Kamuda görev yapan sağlık çalışanı hakkında mesleklerinin icrası kapsamında yapılan şikayetlerde soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi vali veya kaymakamların iznine tabiydi. Özel sektörde ise herhangi bir izne gerek görülmüyordu. Düzenlemeyle, hem kamuda hem de özelde çalışan sağlık personeli hakkında yaptıkları tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma veya kovuşturma yapılabilmesi Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun iznine bağlanacak. Böylece sağlık personeli daha korunaklı hale getirilecek.
HAKİM MODELİ
Doktorlar için yapılacak bu düzenleme, "hakimler modeli" gibi olacak. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, hakimlerin hatalı yargılama faaliyetlerinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılıyor. Ödenmesine karar verilen tazminatı devlet karşılıyor. Hakimin, karar verirken görevi kötüye kullandığı tespit edilirse tazminat, ödeme tarihinden itibaren 1 yıl içinde hakime rücu ediliyor. Düzenlemeyle ilgili ilk sinyali Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vermişti. Bakan Bozdağ, Koca bir görüşme 10 Şubat’ta yaptığı görüşme sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tazminat talepleri karşısında hekimler de hakimler gibi korunacak" açıklamasını yapmıştı.
SALDIRGANLARA CEZAEEVİ YOLU
Büyük tepkilere neden olan sağlık çalışanına şiddet konusu da çalışmada masaya yatırıldı. 17 Nisan 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla, sağlık personeline karşı görevleri nedeniyle işlenen ‘kasten yaralama’, ‘tehdit’, ‘hakaret’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılmıştı. Yeni düzenlemeyle buna ek olarak sağlık personeline karşı işlenen kasten yaralama fiili, tutuklamaya ilişkin katalog suçlara taşınacak. Böylece ifadesi sonrası serbest kalan saldırgan, artık bu kadar kolay kurtulamayacak. Öte yandan katalog suçlar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suç listesini ifade ediyor. Kasten öldürme, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar, çocukların cinsel istismarı, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devletin güvenliğine karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlar katalog suçlar arasında yer alıyor.
CAYDIRICI OLACAK
Avukat Berna Özpınar Gümrükçüoğlu, şiddetin katalog suç kapsamına alınmasına ilişkin "Cezanın artırılması, katalog suç olması caydırıcılık yönünde etkili olabilir ancak şiddet sorununun çözümü için tek başına yeterli olmayabilir" dedi.
DAVALAR TEDİRGİN EDİYOR
Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen, yapılacak çalışmayı ‘sağlık çalışanları açısından iyi bir gelişme’ olarak değerlendirerek şunları söyledi:
"20 yıl önce en kıymetli branşlar cerrahi alanlardı. Fakat şu an TUS’tan yüksek puan alan hekim arkadaşlar, davalarla uğraşmamak için riski en az olan cildiye, radyoloji gibi branşları tercih ediyor. Risk barındırdığı için cerrahi branşları tercih etmiyorlar. Doktorlar, durumu riskli olan hastaları ameliyat etmekte tereddüt yaşıyor. Hastanın hayatını kaybetmesi durumunda ciddi tazminatlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu davalar da sağlık sektöründe çalışan arkadaşlarımızı tedirgin ediyor. Hukukçular, 500 bin TL, 1 milyon TL gibi ciddi tazminatlar çıktığı için sağlık davalarını almak istiyor. Hiçbir hekim bilerek ve isteyerek hastasına zarar vermez. Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun buna karar vermesi, tazminatın da ilk aşamada devlet tarafından karşılanması hekimler açısından, sağlık çalışanları açısından iyi bir gelişme."
-
Saglikonemli 2 yıl önce Şikayet EtÇok yanlış bir durum bu kanun yürürlüğe girerse, hiç bir doktor ameliyatını pür dikkat yapmaz, nasıl olsa devlet ödüyor der tınlamaz, ayrıca devlete para zaten milletten geliyor, sayın sağlık bakanı Fahreddin koca bu durumu iyi düşünün lütfen, şu hayatta en önemli şey sağlıktir. İnsanların hayatlarını riske atmayalım lütfen, bu kanunun ülkemize pek faydası olacağını düşünmüyorum. Kaş yapalim derken göz çıkarmayalım lütfen iyi düşünelim..!Beğen
-
beyzz 2 yıl önce Şikayet Etvatandaş bilmiyorki ben tıp öğrencisi babasıyım bu şiddet yüzünden kesinlikle ve kesinlikle çoğu öğrenciler vatanımızda çalışmayı düşünmüyor çünkü saba işte dayak yiyecek onun için daha güvenli olduğu için ne pahasına olursa olsun batıda çalışmak istiyorlar vatanımızda çalışanlarda insanlarla karşılaşmak istemiyor bu doktor kesimi nadide yetişiyor çok zor şartlarda yetişiyor basitçe telef etmiyelim ülkemizde kalsınlarBeğen Toplam 1 beğeni
-
okn 2 yıl önce Şikayet Etyazıktır tabi yaa doktorlarımızı mağdur etmeyin insanlar yanlış ameliyat sonrası sakat kalsınlar ellerini bacaklarını kullanamasınlar hiç önemli değil yeterki doktorlarımız mağdur olmasın yazıktır onlaraBeğen Toplam 1 beğeni
-
Bur Hekim 2 yıl önce Şikayet EtBuradaki yorumlardan anladığım me hekimler hastadan ne de hasta hekimden razi Devlete akıl vermeye çalışan da çok Sanki devlet bu yasayı niye getirdiğini bilmiyor mu Ameliyat edecek dr kalmadı. 15 bin tl verdiğin adama 2 milyon tl dava açarsan kusura bakma kimse seni ameliyat etmez. Gider özele 50 bin tl verir olursun. Avrupa gibi ceza vereceksen Avrupa gibi de ücret vermelisin. Hekimin de canı en sizin kadar değerliBeğen Toplam 6 beğeni
-
RAMO 2 yıl önce Şikayet EtHastalara aşağılar ifadeyle bakan kibir abidesi doktorlara da yaptırım uygulayın ey hükümet görevlileriBeğen Toplam 1 beğeni
-
baby 2 yıl önce Şikayet Eto doktorların ders çalışırkenki 1 saatini sen çalışsan o lafı söylemzsindeBeğen
-
Emre 2 yıl önce Şikayet EtCahilsinBeğen Toplam 16 beğeni