FED bu ay faiz artırımı yapacak mı? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

FED Mart ayı faiz kararını 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek. Ukrayna'daki savaşın ortaya çıkardığı jeopolitik ve ekonomik risklere rağmen Fed'in faiz artırımına gitmesi bekleniyor. FED faiz kararının ardından TCMB faiz kararı da açıklanacak. Peki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

ABONE OL
GİRİŞ 16.03.2022 08:57 GÜNCELLEME 16.03.2022 09:03 GÜNCEL
FED bu ay faiz artırımı yapacak mı? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?
FED bu ay faiz artırımı yapacak mı? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Küresel boyutta artan enflasyon Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında daha da artmaya devam ediyor. Küresel ekonomik belirsizlikler artarken, piyasaların gözü FED faiz kararına çevrildi. FED faiz kararı 16 Mart 2022 saat 21.00’de açıklanacak. FED kararının ardından TCMB faiz kararı da açıklanacak. Uzmanlar Merkez Bankasının faiz artırımı yapabileceğini belirtiyor. Peki Merkez Bankası toplantısı ne zaman yapılacak?

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 34,06'dan yüzde 40,47'ye, yıl sonu dolar beklentisi ise 16,04'ten, 16,68'e yükseldi.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED faiz toplantısı 15-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. FED faiz kararı 16 Mart saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Merkez Bankası Mart ayı toplantısı 17 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek. Faiz kararı açıklamasının saat 14.00'te yapılması bekleniyor. 

MERKEZ BANKASI ŞUBAT AYI FAİZ KARARI 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. 

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada "Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

FED BAŞKANI POWELL’DAN FAİZ ARTIŞI MESAJI

Powell, mart ayında faiz artırımının uygun olduğunu ancak Ukrayna-Rusya krizinin ekonomik görünüm için belirsizlik oluşturduğunu söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki sunumu yayınlanan Powell, istihdam piyasasının güçlü olduğunu ancak enflasyonun hedefin oldukça üzerinde seyrettiğini ifade etti.
Fed'in faiz kararı, 16 Mart'ta açıklanacak.
Ukrayna savaşı öncesinde piyasanın Fed'den 50 baz puanlık faiz artışı beklentileri artmıştı ancak savaşla birlikte faiz politikasına ilişkin beklentiler değişmeye başladı.
ABD'de tüketici enflasyonu, ocakta yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesine çıkmıştı. Fed'in federal fonlama faizi ise yüzde 0-0,25 aralığında bulunuyor.
 

YORUMLAR 5
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankası sağ gösterip sol vuracak demedi demeyin dolar kur tahmini ne güvenip dolar alanlar ellerinde kalacak çin rusyayla mili para üzerinden ticaret yapacak milyarlarca dolar boşa çıkacak ABD naneyi yedi
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    Gönlüm böyle istiyor demiyor da, böyle olacak diyor. Ne olacağı net : MEB faizi sabit tutacak, FED 16 martta faizi arttıracak, Altın düşecek, Dolar artacak, Kripto düşecek, Gıda ve tüm emtia fiyatlarında enflasyon artacak.
    Cevapla
  • Türker akbulut 2 yıl önce Şikayet Et
    Doları alanlara ihracat belgesi zorunluluğu vergi gelmeli dolar al sat yüzde 20 vergi oldumu ülke düzlüğe çıkar
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Yuh be adamlarda faiz 0.25 1 bile değil parası değer kazanıyor bizde bankadan kredi çekip dolar alan artsın ülke batsın ben kazanayım diyen hainler oldukça sıkıntı çekeriz
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle kardeşim üç beş kuruş para kazanmak uğruna vatanına bilerek yada bilmeyerek ihanet eden o kadar çok insan var ki hayret verici..git Altın al veya başka bir emtia al yok illaki döviz alıp amerikaya koltuk değneği olacak alçaklar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR